ΟΙ ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ-Εργο εμπρηστών

Όπως δημοσιεύτηκε την 01-08-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Εμπρηστές κρύβονται πίσω από τα πύρινα μέτωπα που κατέκαψαν χιλιάδες στρέμματα στην Κρήτη τα τελευταία 24ωρα. Αυτό καταγγέλλει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, αλλά και μαρτυρίες κατοίκων και εθελοντών.
Από το περασμένο Σάββατο έως χθες στο νησί εκδηλώθηκαν 21 φωτιές με πιο μεγάλη αυτή στη Βιάννο, που συνέχιζε και χθες το καταστροφικό της έργο.
Η πυρκαγιά βρισκόταν χθες σε ύφεση, αλλά στην περιοχή παρέμεναν ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης για την πλήρη κατάσβεσή της. Μιλώντας στον 'Βήμα 99,5' ο δήμαρχος της πόλης, Παύλος Μπαριτάκης, έκανε λόγο για «βιβλική και άνευ προηγουμένου καταστροφή», σημειώνοντας ότι εξαιτίας της έντασης του ανέμου δεν κατέστη δυνατόν να ελεγχθεί γρήγορα η κατάσταση.
«Η εικόνα απ? άκρη σε άκρη του Δήμου, όπου έχει περάσει η φωτιά, είναι τραγική. Μιλάμε για μία βιβλική, άνευ προηγουμένου, καταστροφή. Οι πληγές είναι μεγάλες», είπε ο κ. Μπαριτάκης, αναφέροντας ότι η καταγραφή των ζημιών θα ξεκινήσει από σήμερα.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η πυρκαγιά προκάλεσε ανυπολόγιστη καταστροφή σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο. Στάχτη έγιναν χιλιάδες ελαιόδεντρα, κάηκαν αιγοπρόβατα και μελίσσια, ενώ τεράστιες ζημιές προκλήθηκαν σε αρδευτικά δίκτυα και υποδομές.
Επίσης, διάφορα χωριά της περιοχής αντιμετωπίζουν προβλήματα ηλεκτροδότησης, αλλά και στο δίκτυο τηλεπικοινωνιών. Ο κ. Μπαριτάκης ζήτησε να κηρυχθεί η περιοχή πυρόπληκτη.
Η φωτιά ξεκίνησε από δασική έκταση, όμως, εξαιτίας των ανέμων, που έφταναν τα 10 Μποφόρ, πήρε διαστάσεις και επεκτάθηκε σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και σε οικισμούς. Λόγω της φωτιάς εκκενώθηκαν η Κάτω Βιάννος και τμήμα του χωριού Χόνδρος.

ΔΥΟ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ
Σύμφωνα με πληροφορίες του 'in.gr', η Αστυνομία συνέλαβε δύο υπόπτους για εμπρησμό. Πρόκειται για έναν κτηνοτρόφο και έναν υπάλληλό του. Ο κτηνοτρόφος εντοπίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, από το πλήρωμα πυροσβεστικού ελικοπτέρου που τον είδε να φεύγει μ? ένα μαύρο αυτοκίνητο από σημείο όπου εκδηλωνόταν πυρκαγιά. Οι πιλότοι κατέγραψαν τα στοιχεία του οχήματος και ενημέρωσαν αμέσως την Αστυνομία που τον συνέλαβε.
Εν τω μεταξύ, με χθεσινή ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης καλεί όλους τους πολίτες «να αφυπνιστούν και να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία σχετικά με τα αίτια έναρξης και εξάπλωσης αυτών των καταστροφικών φαινόμενων».
Οπως σημειώνει η ανακοίνωση, «αυτά τα έντονα στην εποχή μας φαινόμενα, που έρχονται να ενισχύσουν την κατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής ανέχειας του τόπου μας, όταν ειδικά προκαλούνται από ασυνειδησία ή εκ προθέσεως, μόνο δεινά επιφέρουν στον τόπο που πλήγηκε και σε ευρύτερο επίπεδο. Εκτός από την τραγική απώλεια της περιουσίας πολιτών και της καταστροφής υποδομών και εγκαταστάσεων, η ταυτόχρονη απώλεια φυσικών πόρων και η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος επιφέρουν νομοθετικά τη θέσπιση αυστηρότερων περιοριστικών και απαγορευτικών μέτρων στην πληγείσα περιοχή και την αλλοίωση της πολιτισμικής, ιστορικής και περιβαλλοντικής ταυτότητας του τόπου, με άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία και τον τουρισμό».
Η Διεύθυνση επισημαίνει πως «η απερισκεψία, η αμέλεια ή τυχόν σκοπιμότητες στις περιπτώσεις έναρξης φαινόμενων πυρκαγιάς στην ύπαιθρο οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε θεσμική αυστηρότητα, ανάσχεση της ανάπτυξης και υποβάθμιση του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος». Καλεί δε τους πολίτες να αντιληφθούν τις ευθύνες τους, τονίζοντας ότι «το μέλλον και η ασφάλεια του νησιού μας βρίσκονται στα χέρια του καθενός από μας. Κάθε πυρκαγιά προκαλεί, εκτός από τεράστιες υλικές και οικονομικές απώλειες και βαριά τραύματα στην παράδοση, στην ιστορική ταυτότητα και στην κοινωνική συνοχή αυτού του τόπου. Είναι λυπηρό και άδικο αυτή η γενιά των Κρητικών να αποδειχτεί υποδεέστερη και ανεύθυνη σε σχέση με τις παλιότερες γενιές, που προάσπισαν την ελευθερία και την ακεραιότητα της Κρήτης με γενναιότητα και ανιδιοτέλεια».
Τέλος, αναφέρει ότι «απαγορεύεται αυστηρά  η βόσκηση αιγοπροβάτων στις καμένες περιοχές, συλλαμβάνονται οι βοσκοί και δημεύονται τα αιγοπρόβατα».
Την ανακοίνωση υπογράφει ο γενικός διευθυντής Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων, Νικόλαος Παρασύρης.          

'Ανθρώπινο χέρι' και στο Ρέθυμνο
Για καθαρούς εμπρησμούς από συγκεκριμένο πρόσωπο, που κινείται στην ευρύτερη περιοχή του νοτίου Ρεθύμνου, κάνει λόγο ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου Γιώργος Μαρκουλάκης, ο οποίος μίλησε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Οι φωτιές στο Ρέθυμνο έχουν στο σύνολό τους σβήσει, όμως, υπό τον φόβο των αναζωπυρώσεων λόγω των ισχυρών ανέμων, παρέμεναν χθες πυροσβεστικές δυνάμεις, κυρίως στον Κέραμε του Αγίου Βασιλείου.
Η καταστροφή που άφησε πίσω της η πολυμέτωπη φωτιά στο νότιο Ρέθυμνο και στους Δήμους Αγίου Βασιλείου και Αμαρίου, προκαλεί αγανάκτηση σε κατοίκους και ερωτηματικά σε Υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Πυροσβεστικής.
Πάνω από 10.000 στρέμματα έγιναν στάχτη από τις πύρινες γλώσσες, οι οποίες ξεκίνησαν το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου από τον Αγαλλιανού και το Κέραμε, κινητοποιώντας ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις από όλη την Κρήτη, υποστηριζόμενες από ελικόπτερο που μετέβη από την Αθήνα και τη συμμετοχή πεζοπόρων τμημάτων από την πρωτεύουσα. Ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου κάνει λόγο για μεγαλύτερη καταστροφή που φτάνει τα 15.000 στρέμματα στον Δήμο του και στην ευρύτερη περιοχή.
Αξίζει να σημειωθεί πως από πέρυσι το καλοκαίρι έως και το προηγούμενο Σάββατο η περιοχή έχει πληγεί έξι φορές προκαλώντας ερωτηματικά σε όλους για το κατά πόσον οι φωτιές είναι τυχαίες.

ΚΡΑΝΙΟΥ ΤΟΠΟΣ
Σε Αγαλλιανού, Κέραμε, Ακουμιανή Γυαλιά, Αγία Παρασκευή, Τριόπετρα, αλλά και Βελονάδο με Κάστελο, Μπαλέ, χάθηκαν ελαιώνες, δασικές εκτάσεις, αγροτικές περιουσίες, αγροτολιβαδικές εκτάσεις και κυρίως μια πανέμορφη φύση που όλοι όσοι ζουν ή επισκέπτονται το νότιο Ρέθυμνο έχουν λατρέψει.
Το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής διαθέτει ισχυρά στοιχεία για την ύπαρξη εμπρηστή, ο οποίος όμως, όπως ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο κ. Μαρκουλάκης, δεν έχει ταυτοποιηθεί. Για τον λόγο αυτόν: «Κατεβαίνει άμεσα από την Αθήνα κλιμάκιο του Τμήματος Εγκληματικών Ενεργειών για να υποστηρίξει τις έρευνες, μιας και οι φωτιές όλες, δείχνουν τον ίδιο άνθρωπο?». Σύμφωνα πάντα με τον διοικητή της Πυροσβεστικής στο Ρέθυμνο, ενώ γινόταν τεράστια προσπάθεια να ελεγχθούν τα μέτωπα της φωτιάς, ο εμπρηστής δημιουργούσε αναφλέξεις τις οποίες τις αντιλαμβάνονταν κάτοικοι και τις έσβηναν πριν πάρουν διαστάσεις. Οπως για παράδειγμα οι περιπτώσεις στον Αγιο Ιωάννη και στα Σελιννά, όπου οι κάτοικοι έσβησαν δύο αναφλέξεις?

ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΔΥΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ
Για την ανάγκη, πέραν των επίγειων δυνάμεων, να επιχειρούν τουλάχιστον δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα στην Κρήτη αντί για ένα, έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται έγκαιρα και αποτελεσματικά οι πυρκαγιές σε μια περιοχή αποδεδειγμένης υψηλής επικινδυνότητας, έκανε λόγο ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου, πύραρχος Γιώργος Μαρκουλάκης, σε ενημερωτική συνάντηση που είχε για τις φωτιές με τον βουλευτή Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθό. Ο διοικητής της Πυροσβεστικής διαβεβαίωσε τον κ. Ξανθό ότι «το προσωπικό της Υπηρεσίας είναι γενικά επαρκές και ότι, παρά τη δικαιολογημένη δυσφορία για τη σημαντική μείωση αποδοχών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων που έχει υποστεί, συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του με αυταπάρνηση, κάθε φορά που οι περιστάσεις το απαιτούν».
Με βάση στοιχεία που τηρεί ο κ. Μαρκουλάκης, δήλωσε στο ΑΜΠΕ ότι η Κρήτη είναι πάντα στο σημείο 4 της επικινδυνότητας, γεγονός που απαιτεί οι δυνάμεις πυρόσβεσης, η πρόληψης και η οργάνωση των υπηρεσιών Ο.Τ.Α. και Πυροσβεστικής να είναι αψεγάδιαστες.

Απαντήσεις Δήμου Κισάμου για την επιχείρηση κατάσβεσης
«Πρώτιστο μέλημα όλων μας πρέπει να είναι η αποκατάσταση των πυροπλήκτων και οι αποζημιώσεις τους», τονίζει σε χθεσινή γραπτή δήλωσή του ο δήμαρχος Κισάμου, Γιώργος Μυλωνάκης. Αφορμή αποτελεί η πρόσφατη συνέντευξη Τύπου των επικεφαλής και στελεχών της αντιπολίτευσης του Δήμου για την καταστροφική πυρκαγιά στη Δημοτική Ενότητα Ιναχωρίου.
Ο κ. Μυλωνάκης παραδέχεται πως «λάθη έγιναν και είναι λογικό να γίνουν καθώς είναι ανθρώπινα». Σύμφωνα με τον δήμαρχο, «το ζήτημα είναι ότι, εάν κάποιος θέλει να επικεντρωθεί στα λάθη για να κάνει αντιπολίτευση πάνω σε στάχτες, διάλεξε λάθος συγκυρία. Πρώτιστο μέλημα όλων μας πρέπει να είναι η αποκατάσταση των πυροπλήκτων και οι αποζημιώσεις τους. Χώρος και χρόνος για αντιπολίτευση υπάρχει σε μια σειρά άλλων θεμάτων, όμως σε μία πυρκαγιά αυτού του μεγέθους το σωστό είναι να υπάρχει σύμπνοια προς όφελος των δημοτών μας. Αλλωστε χρήσιμο θα ήταν πριν κάποιος αποδώσει ευθύνες, να περιμένει τα επίσημα πορίσματα και να μην προσπαθεί να υποκαταστήσει τις αρμόδιες Υπηρεσίες».

ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΟΠΡOΣΤΑΣΙΑ
Αναφορικά με το ζήτημα της διάθεσης των κονδυλίων της πυροπροστασίας από τον Δήμο ο κ. Μυλωνάκης επισημαίνει τα εξής: «Για το ποσό που αφορούσε το προηγούμενο έτος (2011), η πίστωση ήρθε εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου (τον Ιούλιο) και είναι εύλογο ότι η όποια διάθεσή του δεν θα μπορούσε να γίνει με προχειρότητα και για το 'θεαθήναι'. Το ποσό δεσμεύθηκε για την πυροπροστασία του τρέχοντος έτους (2012) και μόλις ο προϋπολογισμός του Δήμου μας εγκρίθηκε, τον Μάιο, άρχισαν οι σχετικές αναθέσεις. Το εάν καθυστερήσαμε 15 ημέρες για τις αναθέσεις αυτές είναι ένα ζήτημα τεχνικό και αναλαμβάνουμε την ευθύνη γι? αυτό. Καλό όμως είναι κάποιοι να γνωρίζουν (ή να μην κάνουν ότι δεν γνωρίζουν?) ότι άλλο είναι η ανάθεση και άλλο η πληρωμή. Τα έργα είναι εν εξελίξει και αποπληρώνονται οι ανάδοχοι μόλις τα ολοκληρώσουν και συμπληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες. Οσον αφορά τα φετινά χρήματα της πυροπροστασίας, πάλι αυτά ήρθαν εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου πριν από λίγες ημέρες. Είναι προφανές ότι και αυτά θα διατεθούν για την αποκατάσταση των ζημιών της παρούσας πυρκαγιάς την αντιπυρική προστασία της επόμενης περιόδου με τις νόμιμες διαδικασίες».
Παράλληλα ο κ. Μυλωνάκης σημειώνει ότι «θα είχαμε μεγαλύτερη ευχέρεια διάθεσης των χρημάτων αυτών πιο γρήγορα ή έστω εξοικονόμησης πόρων για τις σχετικές δράσεις, εάν δεν είχαμε τη 'μέγγενη' της αποπληρωμής των χρεών που κυρίως δημιούργησε ο πρώην Δήμος Κισάμου την τελευταία τετραετία (εποχή των πολλών οικονομικών πιστώσεων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα οποία εμείς σήμερα ξεπληρώνουμε σε περίοδο οικονομικής κρίσης και με 'κουτσουρεμένους' πόρους) και των 'άτοκων δανείων από την τοπική κοινωνία', όπως χαρακτήρισε κάποιος δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, γνωστός σε όλους ως ο 'ιθύνων νους της οικονομικής διαχείρισης' της πρώην Δημοτικής Αρχής της κας Σκουλάκη, τα χρέη προς τους ντόπιους επιχειρηματίες και εργολάβους».
Τέλος, σχετικά με το ζήτημα της αντιπαράθεσης των δύο δημοτικών συμβούλων μετά τη σύσκεψη στο Κεφάλι, η Δημοτική Αρχή «αποδοκιμάζει την έντονη αντιπαράθεση και τις προσωπικές επιθέσεις απ? όπου και εάν προέρχονται».

ΜΥΛΟΣ? ΜΕ ΤΟ ΟΧΗΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΥ ΙΝΑΧΩΡΙΟΥ
Οσον αφορά το πυροσβεστικό όχημα του πρώην Δήμου Ιναχωρίου, το οποίο παρέμεινε ακινητοποιημένο στη διάρκεια της καταστροφικής πυρκαγιάς, διευκρινίσεις έδωσε ο δημοτικός σύμβουλος, υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Κισάμου, Νεκτάριος Μυλωνάκης.
Οπως αναφέρει, πρόκειται για «ένα Stayer του 1974, προερχόμενο από τον Ελληνικό Στρατό, που το είχε προμηθευτεί η πρώην Δημοτική Αρχή Ιναχωρίου. Η χωρητικότητα του οχήματος αυτού σε νερό δεν είναι, όπως αναφέρθηκε, 13.000 τόνοι, αλλά 2.500 τόνοι».
Ο κ. Μυλωνάκης «ως υπεύθυνος πολιτικής προστασίας και ως πυροσβέστης 10 χρόνια» επισημαίνει πως «ο οδηγός είναι υπεύθυνος για την καλή λειτουργία του οχήματός του και τη συντήρησή του και οτιδήποτε πρόβλημα έχει να το αναφέρει στον υπεύθυνο», πράγμα που όπως υποστηρίζει δεν έγινε. «Αντιθέτως, με διαβεβαίωσαν ότι το όχημα αυτό δουλεύει, αλλά δεν είναι για μακρινές αποστάσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μυλωνάκης λέει ότι δύο μέρες πριν τη φωτιά στο Σφηνάρι ειδοποίησε τον οδηγό να μεταβεί στο εκεί σημείο, αλλά του απάντησε ότι το συγκεκριμένο όχημα δεν δουλεύει.
«Τελικά, το όχημα δουλεύει ή δεν δουλεύει; Ούτε μηχανικός είμαι ούτε οδηγός. Πάντως άκουσα εκ των υστέρων πολλά και διάφορα: Τη μία δεν έχει φρένα, την άλλη είχε πρόβλημα το σασμάν, μετά το διαφορικό. Ακόμη δεν έχω βγάλει άκρη ούτε εγώ ο ίδιος. Στην πορεία βέβαια προέκυψε άλλη ζημιά. Δύο μέρες μετά τη μεγάλη πυρκαγιά στο Κεφάλι πήρα τον έναν από τους δύο οδηγούς και μου είπε ότι το όχημα δεν έχει μπαταρίες?», αναφέρει ο κ. Μυλωνάκης.

«ΕΚΑΝΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΜΟΥ»
Ο κ. Μυλωνάκης συνεχίζει αφήνοντας αιχμές για τα γεγονότα που καταγράφηκαν στη διάρκεια της κατάσβεσης:
«Οσο για τον πολίτη που αναφέρθηκε ότι έβαλε το χέρι του στην καρδιά του και πήρε το όχημα και το έφερε στην πυρκαγιά στο Κεφάλι, είναι ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας και πρώην πρόεδρος της (τότε) Κοινότητας Ελους, ο οποίος είχε οριστεί από τον πρώην δήμαρχο κ. Κουκουράκη και παραμένει μέχρι και σήμερα οδηγός του συγκεκριμένου πυροσβεστικού οχήματος χωρητικότητας, επαναλαμβάνω, 2.500 τόνων.
Τελικά στην πορεία της πυρκαγιάς -ω εκ του θαύματος- το όχημα έφτιαξε και έφτασε στον τόπο, έστω και με καθυστέρηση καθώς κινείται και με πολύ χαμηλή μέση ωριαία ταχύτητα. Και άραγε το όχημα αυτό θα βοηθούσε στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που μέσα σε πολύ λίγη ώρα και με ανέμους περίπου στα 8 - 10 Μποφόρ ανέπτυξε μέτωπο κοντά στα 5 χιλιόμετρα για να φτάσει στα 20; Δεν έφταναν άραγε τα 40 οχήματα που βρισκόταν ήδη εκεί και το 41ο θα έσβηνε τη φωτιά;
Εγώ ως υπεύθυνος πολιτικής προστασίας έκανα το χρέος μου στους πολίτες και θα το κάνω όσο είμαι ορισμένος στο πόστο αυτό ως άνθρωπος, ως πυροσβέστης και ως δημοτικός σύμβουλος. Τα υπόλοιπα δεν με αγγίζουν».


Kallikrates Chania:ΟΙ ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ-Εργο εμπρηστών
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου