ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ-«Αδικες αυξήσεις»

Όπως δημοσιεύτηκε την 06-08-2012 στο www.haniotika-nea.gr

«Υπερβολικές» και «άδικες» χαρακτηρίζουν τις αυξήσεις των δημοτικών τελών ύδρευσης οι τέως δήμαρχοι Ακρωτηρίου Μιχ. Κυνηγός, Θερίσου Γεωργ. Τσαπάκος, Κεραμειών Μαν. Στρατουδάκης, Νέας Κυδωνίας Μαν. Σταματάκης και Σούδας Γιαν. Περάκης.
Με κοινή επιστολή τους απαντούν στον αντιδήμαρχο Χανίων Κώστα Πρωτοπαπαδάκη, ο οποίος επιχείρησε να δικαιολογήσει αυτές τις αυξήσεις επικαλούμενος, μεταξύ άλλων, ανεξόφλητα χρέη των πρώην όμορων Δήμων.
Υπογραμμίζουν δε ότι οι όποιες εκπρόθεσμες ανεξόφλητες οφειλές των δημοτών, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010, εισπράχτηκαν ήδη στο ακέραιο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011 και αποδόθηκαν στη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Χανίων (Δ.Ε.Υ.Α.Χ.) και στον Οργανισμό Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης (Ο.Α.ΔΥ.Κ.).
Ειδικότερα, στην επιστολή τους οι κ. Κυνηγός, Τσαπάκος, Σταματάκης, οι οποίοι είναι σήμερα δημοτικοί σύμβουλοι στον Δήμο Χανίων και οι κ. Στρατουδάκης και Περάκης, υποστηρίζουν, με αφορμή το σχετικό ρεπορτάζ των 'Χανιώτικων νέων':
«Στο φύλλο της Τετάρτης 25/7/2012 της έγκριτης εφημερίδας σας, υπήρχε ρεπορτάζ που αφορούσε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων της προηγούμενης ημέρας και συγκεκριμένα το θέμα της αύξησης των δημοτικών τελών ύδρευσης. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος επί των Οικονομικών, κ. Πρωτοπαπαδάκης προκειμένου να αιτιολογήσει τις υπερβολικές και άδικες αυξήσεις των δημοτικών τελών, χρησιμοποίησε ως επιχείρημα, ανάμεσα στα άλλα, ανεξόφλητα χρέη των πρώην Δήμων (Σούδας 90.000 ευρώ και Θερίσου 60.000 ευρώ), τα οποία συστηματικά και τεχνηέντως βαφτίζει ως ελλείμματα, πολλάκις, σε δημόσιες και όχι μόνο αναφορές του. Τα ανεξόφλητα αυτά χρέη που δημιούργησαν δήθεν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στον συνενωθέντα Δήμο, καλείται να καλύψει ως αυτόκλητος σωτήρας προκειμένου να ορθοποδήσει οικονομικά ο νέος Καλλικρατικός Δήμος».
Στη συνέχεια υπογραμμίζουν:
«Είναι απορίας άξιον πώς εμμένει στην άποψή του αυτή ο κ. Πρωτοπαπαδάκης, με την κάλυψη και την ανοχή του κυρίου δημάρχου, που ενστερνίζεται δυστυχώς και ο ίδιος και διατυπώνει δημόσια τους ισχυρισμούς αυτούς, αφού καλά γνωρίζουν ότι:
Η ορκωτή λογίστρια, όταν κατέθεσε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 12 Απριλίου 2011 τους ισολογισμούς των 7 συνενωθέντων Δήμων, διέψευσε τους ισχυρισμούς αυτούς και περιέγραψε με σαφήνεια την υγιή κατάσταση των πρώην Δήμων. Συγκεκριμένα ανέφερε στην εισήγησή της, αυτολεξεί τα παρακάτω: 'Εμείς δεν διαπιστώσαμε ούτε ένα έλλειμμα ή διαχειριστική ανωμαλία στην παράδοση και στην παραλαβή όλων των περιουσιακών στοιχείων των πρώην Καποδιστριακών Δήμων και του πρώην Δήμου Χανίων στον νέο Καλλικρατικό Δήμο Χανίων' ('Χανιώτικα νέα' 13.4.2011).
Οι όποιες εκπρόθεσμες ανεξόφλητες οφειλές των Δημοτών, μέχρι την 31/12/2010, εισπράχτηκαν ήδη στο ακέραιο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011 και όπως είναι φυσικό αποδόθηκαν στη Δ.Ε.Υ.Α.Χ. και στον Ο.Α.ΔΥ.Κ.
Είναι αυτονόητο ότι στο τέλος κάθε οικονομικού έτους στους προϋπολογισμούς εμφανίζονται ανείσπρακτες οφειλές και ανεξόφλητες υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα, η πραγματική οικονομική εικόνα ενός Δήμου να μη μπορεί να φανεί στην αρχή του νέου έτους, αλλά να αποτυπώνεται επακριβώς με την κατάθεση του ισολογισμού του αντίστοιχου έτους.
Η εμμονή του κ. Πρωτοπαπαδάκη στους ψευδείς ισχυρισμούς του, κάθε φορά που θέλει να κλέψει τις εντυπώσεις και να δικαιολογήσει τις λανθασμένες επιλογές της Δημοτικής Αρχής, αποτελεί αυτοδιοικητικό ολίσθημα, το οποίο υπερβαίνει κάθε όριο αυτοδιοικητικής δεοντολογίας.
Ταυτόχρονα, με πρωτοφανή επικοινωνιακά τεχνάσματα για τα αυτοδιοικητικά δεδομένα, η Δημοτική Αρχή προσπαθεί να ισοπεδώσει προκλητικά το σημαντικό έργο των προηγούμενων Δήμων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οικειοποιείται και προβάλλει ως δικά της επιτεύγματα τα συνεχιζόμενα, από προγράμματα, έργα».

«ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙ»
Ακόμη οι επιστολογράφοι σημειώνουν:
«Δυστυχώς, η Δημοτική Αρχή δεν έχει κατανοήσει και αξιολογήσει στον βαθμό που πρέπει, ότι ο νέος Καλλικρατικός Δήμος Χανίων, δέκατος σε πληθυσμό πανελλαδικά, προήλθε από τη συνένωση έξι Καποδιστριακών Δήμων με τον Δήμο Χανίων που διέθεταν όλοι αξιόλογες υποδομές, είχαν επιτελέσει σημαντικό αυτοδιοικητικό έργο και ήταν από τους λίγους Δήμους πανελλαδικά χωρίς καθόλου οικονομικά ελλείμματα.
Μόνο, έτσι, μπορεί να εξηγήσει κανείς και το γεγονός της παραμέλησης των πρώην περιαστικών Καποδιστριακών Δήμων, στους οποίους, ως αποκορύφωμα της απαξιωτικής πρακτικής από τη Δημοτική Αρχή, δεν πραγματοποιήθηκε κανένα απολύτως έργο ούτε καν από το πρόγραμμα επενδύσεων των Δήμων (ΣΑΤΑ) του έτους 2011, παρόλο που η εκτέλεση έργων από το πρόγραμμα αυτό είναι υποχρεωτική από την κείμενη νομοθεσία. Συγκεκριμένα, από τη χρηματοδότηση αυτή, αν και αποδόθηκε στον Δήμο Χανίων το έτος 2011 από το Υπουργείο Εσωτερικών ποσόν μεγαλύτερο από 1,5 εκατομμύριο ευρώ για τους περιαστικούς Δήμους και παρόλο που είχαν αναγραφεί και ψηφισθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων τα αναλογούντα ποσά για κάθε τέως Δήμο ξεχωριστά στον προϋπολογισμό του ιδίου έτους, οι σχεδιασμοί για την υλοποίηση των έργων αυτών παρέμειναν επί χάρτου και εξαντλήθηκαν στις βαρύγδουπες υποσχέσεις.
Με βάση τα παραπάνω, αναρωτιέται κανείς γιατί αυτή η επιμονή σε μια επίπλαστη εικόνα… που αναζητεί άλλοθι, όπως στην περίπτωση των προαναφερόμενων αδικαιολογήτων αυξήσεων στα δημοτικά τέλη, αφού η πραγματική οικονομική κατάσταση ενός Δήμου αποτυπώνεται επακριβώς στους οικονομικούς ισολογισμούς κάθε έτους».
Καταλήγοντας επιφυλάσσονται για περισσότερα «οσονούπω με την επικείμενη κατάθεση από την ορκωτή λογίστρια του ισολογισμού του οικονομικού έτους 2011, προκειμένου να ενημερωθούν οι δημότες και να διαλυθεί για άλλη μια φορά κάθε σύννεφο και κάθε υποψία για υπερχρεωμένους πρώην Δήμους, υπεύθυνους για όλα τα κακώς κείμενα, τα οποία καλούνται να πληρώσουν οι δημότες».


Kallikrates Chania:ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ-«Αδικες αυξήσεις»
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου