ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΑ ΝΕΡΟΚΟΥΡΟΥ-Ζητείται υποστήριξη

Όπως δημοσιεύτηκε την 13-08-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Ανάγκη άμεσης οικονομικής και υλικής υποστήριξης έχει το κυνοκομείο στα Νεροκούρου καθώς το πρόβλημα της εγκατάλειψης των σκυλιών έχει αποκτήσει -λόγω οικονομικής κρίσης- τεράστιες διαστάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή στον συγκεκριμένο χώρο φιλοξενούνται πάνω από 420 σκυλιά, ενώ μόνο τους τελευταίους 3 μήνες εγκαταλείφθηκαν στην πόρτα του κυνοκομείου 45 κουταβάκια!
Η  υπεύθυνη του κυνοκομείου και πρόεδρος του Συλλόγου «Κιβωτός του Νώε», Κωστούλα Στούπη, τονίζει ότι το πρόβλημα των αδέσποτων επιδεινώνεται διαρκώς, ενώ στην αρνητική αυτή εξέλιξη συμβάλλει τόσο η στάση αδιαφορίας που εξακολουθούν να τηρούν οι Δήμοι του Νομού Χανίων όσο και η ανευθυνότητα που χαρακτηρίζει πολλούς ιδιώτες απέναντι στα ζώα τους.   
«Μόνο τον τελευταίο μήνα μας έφεραν 15 μεγάλα ζώα και τα άφησαν έξω από την πόρτα μας. Είναι σίγουρο ότι πολλοί από αυτούς έχουν οικονομικό πρόβλημα και υπάρχουν και πολλοί ξένοι και Ελληνες που φεύγουν από τα Χανιά γιατί δεν έχουν δουλειά», σημείωσε η κα Στούπη και πρόσθεσε ότι μια άλλη κατηγορία σκυλιών που φιλοξενούνται στο καταφύγιο είναι ζώα που εντοπίστηκαν από φιλοζωικές οργανώσεις σε κακή κατάσταση σε διάφορες περιοχές του Νομού. «Τα περισσότερα από αυτά τα ζώα είναι πετσί και κόκκαλο ή πληγωμένα και τα βρίσκουν σε βαρέλια ή τραυματισμένα στον δρόμο», ανέφερε η κα Στούπη.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις ανάγκες του κυνοκομείου η κα Στούπη επεσήμανε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει κάποια στιγμή να αναλάβει τις ευθύνες της και να ενισχύσει το έργο που γίνεται καθώς οι εθελοντές αδυνατούν πλέον να βοηθήσουν όπως παλαιότερα.
«Οταν ανέλαβα το 2003 το κυνοκομείο ήταν να το συντηρώ μαζί με τους Δήμους. Ομως από τότε το μόνο που λάβαμε ήταν από την Τ.Ε.Δ.Κ., επί προεδρίας του κ. Περάκη, 9.000 ευρώ. Ηταν ο μόνος που μας βοήθησε για 6 μήνες. Αυτά είναι όλα», υπογράμμισε η κα Στούπη και πρόσθεσε ότι το έργο του κυνοκομείου βασίζεται κυρίως στην εθελοντική προσφορά Ελλήνων και ξένων που έχουν βοηθήσει με ποικίλους τρόπους.
«Μέσα σε αυτά τα χρόνια δημιουργήθηκαν 4 μικροί Σύλλογοι, 3 στη Γερμανία και 1 στην Ελβετία, από 30 - 40 άτομα ο καθένας, οι οποίοι βοηθάνε πολύ. Ερχονται, κάνουν εθελοντικές εργασίες, στέλνουν φάρμακα και κάποια λίγα χρήματα. Οταν όμως είχαμε 170 σκυλιά, τα φέρναμε βόλτα χωρίς να επιβαρύνουμε καθόλου τους Δήμους. Και φυσικά ξέρουμε ότι και στο εξωτερικό δεν τα πληρώνει όλα το κράτος, δηλαδή, δεν αγνοούμε τις δυσκολίες που υπάρχουν, όμως τώρα είναι αδύνατον να αντεπεξέλθουμε».   
Ειδικότερα η κα Στούπη τόνισε ότι τα συνολικά έξοδα του κυνοκομείου ανέρχονται σε περίπου 12.000 ευρώ τον μήνα από τα οποία περίπου τα μισά καλύπτονται από τις δωρεές και την ενίσχυση εθελοντών του εξωτερικού, οι οποίοι στέλνουν φάρμακα, τα οποία στοιχίζουν αρκετά χρήματα και βοηθούν με κάθε τρόπο. Από εκεί πέρα, όπως ανέφερε η κα Στούπη, τα υπόλοιπα έξοδα περίπου 6.000 ευρώ (φαγητό για τα σκυλιά, νερό, ρεύμα, βενζίνη, συντήρηση του χώρου και εργατικό προσωπικό 3 ατόμων) καλύπτονται από την ίδια και προσφορές που γίνονται από τα Χανιά.
«Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε υποστήριξη και δεν είναι υποχρεωτικό αυτοί που θέλουν να μας βοηθήσουν να μας φέρνουν χρήματα. Ας μας φέρνουν ξηρά τροφή, καθαριστικά, ας αγόραζαν σπιτάκια ή άλλα υλικά», τόνισε η υπεύθυνη του κυνοκομείου.  

ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ
Η κα Στούπη στάθηκε επίσης στην αδιαφορία που επιδεικνύουν οι Δήμοι του Νομού Χανίων στο θέμα των αδέσποτων επισημαίνοντας ότι κανένας από τον Δήμο Χανίων δεν έχει επισκεφθεί το κυνοκομείο για να διαπιστώσει το έργο που γίνεται. Μάλιστα, όπως κατήγγειλε, η πρόσφατη απόφαση για να διατεθούν 5.000 ευρώ για τροφή για τα αδέσποτα άφησε -χωρίς καμία λογική εξήγηση- εκτός το κυνοκομείο στα Νεροκούρου!   
«Οι Δήμοι αποφάσισαν να δώσουν 5.000 για τροφή για τα αδέσποτα, αλλά, όταν πήρα τηλέφωνο στον Δήμο Χανίων, μου απάντησαν ότι αυτά αφορούν τα αδέσποτα και όχι το κυνοκομείο! Δηλαδή τα σκυλιά που είναι στο κυνοκομείο δεν είναι αδέσποτα; Αν έχουν αυτή την εντύπωση, τότε να ανοίξω τις πόρτες και σε ένα δευτερόλεπτο θα γεμίσουν τα Χανιά με 450 αδέσποτα και ας πάει ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος να τα φροντίσουν», είπε εμφανώς αγανακτισμένη η κα Στούπη, ενώ καταλήγοντας έθεσε το θέμα της διασφάλισης της συνέχισης της λειτουργίας του κυνοκομείου στο μέλλον.    «Ο Δήμος να αναλάβει τις υποχρεώσεις του γιατί, αν πάθω κάτι, τι θα γίνει, θα διαλύσει το κυνοκομείο; Να έρχονται κάποιοι άνθρωποι με μια μικρή αμοιβή και να εκπαιδεύονται που, όταν θα φύγω εγώ, να υπάρχει έτοιμο προσωπικό. Να έρθουν επιτέλους και να το δουν. Αλλωστε δεν πρόκειται να γίνει κανένα άλλο κυνοκομείο! Υπάρχει αδιαφορία και αυτό με στεναχωρεί».    

Προτάσεις για το πρόβλημα
Η κα Στούπη αναφέρθηκε επίσης στις κινήσεις που πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων, επισημαίνοντας ότι η ρίζα του προβλήματος είναι η έλλειψη παιδείας. Για αυτό τον λόγο προτείνει να πραγματοποιηθούν μια σειρά από συναντήσεις, με γονείς, δασκάλους, νηπιαγωγούς, εκπαιδευτικούς, συνάντηση με κυνηγούς και κυνηγετικά σωματεία καθώς το 80% των εγκαταλελειμμένων σκυλιών, εν συνεχεία αδέσποτα, είναι κυνηγόσκυλα, συνάντηση με εκπροσώπους κτηνοτρόφων όσον αφορά τα σκυλιά στα βαρέλια, συνάντηση με την Κτηνιατρική Υπηρεσία και τους κτηνιάτρους.
Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις σε επίπεδο υποδομών, σημειώνοντας ότι λείπουν κυνοκομεία γι’ αυτούς που πρέπει να εγκαταλείψουν τον σκύλο τους, αλλά κια μια κλινική για στειρώσεις και ενημέρωση σχετικά με τον πολλαπλασιασμό και την υγεία των ζώων.


Kallikrates Chania:ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΑ ΝΕΡΟΚΟΥΡΟΥ-Ζητείται υποστήριξη
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου