ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ -Μήνυμα ομοψυχίας και ενότητας

Όπως δημοσιεύτηκε την 03-09-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Μήνυμα ομοψυχίας και ελπίδας έστειλε από τα Χανιά προχθές ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, στον οποίο επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο 'Δασκαλογιάννης'.
Ο κ. Βαρθολομαίος κατέφτασε στα Χανιά στις 7.15 το απόγευμα όπου τον υποδέχθηκαν η Ιερά Σύνοδος, ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος και ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Μανούσος Βολουδάκης, οι βουλευτές του Νομού Χρήστος Μαρκογιαννάκης, Κυριάκος Βιρβιδάκης και Γιώργος Σταθάκης, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης, εκπρόσωποι των στρατιωτικών Αρχών και Φορέων καθώς και πλήθος πιστών που έρραναν τον Οικουμενικό Πατριάρχη με ροδοπέταλα.  
Στην προσφώνησή του ο κ. Σκουλάκης αναφέρθηκε στους άρρηκτους δεσμούς που συνδέουν τα Χανιά με τη Βασιλεύουσα και τον Οικουμενικό Θρόνο και τόνισε μεταξύ άλλων: «Ο λαός της πόλης μας τιμά τον Οικουμενικό Πατριάρχη και ζητά τις θερμές ευχές Του, ώστε να ενδυναμωθεί και να αντιμετωπίσει τις αντιξοότητες των καιρών. Η κοινωνία μας, όπως καλώς γνωρίζετε, Παναγιώτατε, μαστίζεται από ποικίλα προβλήματα. Σας παρακαλούμε, ως Πνευματικό Πατέρα και Ταγό, αλλά και ως άνθρωπο ευαίσθητο απέναντι στον πόνο, να προσεύχεσθε για τον λαό των Χανίων, ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην απλή και ζωντανή πίστη των αειμνήστων προγόνων μας, ανθρώπων φτωχών και ταλαιπωρημένων, οι οποίοι όμως έλεγαν και πίστευαν ότι έχει ο Θεός, γι? αυτό μπορούσαν και έβαζαν κάθε μέρα νέα αρχή στη ζωή τους με ελπίδα και υπομονή. Αυτό το πνεύμα, Παναγιώτατε, χρειαζόμαστε και σήμερα, που η οικονομική δυσπραγία και άλλες δυσκολίες οδηγούν πολλούς συμπολίτες μας στην απόγνωση».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην αντιφώνησή του, αφού ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή, στάθηκε στις δύσκολες στιγμές που περνά η Ελλάδα υπογραμμίζοντας την ανάγκη ομόνοιας και ομοψυχίας: «Γνωρίζετε ότι ευρίσκεσθε πάντα στην σκέψη και στην καρδία μας και πάντοτε προσευχόμαστε για σας και τας ανάγκας σας ιδιαιτέρως δε, κατά την δύσκολον αυτήν περίοδον την οποία διέρχεται η ελληνική κοινωνία και η χώρα. Ευχόμεθα η περίοδος αυτή να παρέλθει συντόμως και είμαστε πεπεισμένοι ότι τούτο όντως θα συμβεί, διότι γνωρίζομε τα ανεξάντλητα αποθέματα δυνάμεως, ενεργητικότητος και εφευρετικότητος διά των οποίων έχει προικίσει ο Θεός το γένος μας, το οποίο διελθόν πολλάκις δυσχερών χρόνων και καταστάσεων εξήλθε εις αναψυχήν  και ανεζωογονήθη εκ της τέφρας αυτού, αρκεί να παραμένει ενωμένον και να έχει ομόνοια και ομοψυχία», ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
Ο δήμαρχος Χανίων προσέφερε στον Παναγιώτατο μία ξύλινη επιτοίχια δημιουργία με άποψη του ενετικού λιμανιού των Χανίων και του φάρου του εικαστικού Χαράλαμπου Δερμάτη από την έκθεση που λειτουργεί στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων.
Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων, στην οποία τελέστηκε επίσημη δοξολογία και προσφωνήσεις από τον μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνό και τον καθηγούμενο αρχ. Αμφιλόχιο.  Ακολούθως παρατέθηκε επίσημο δείπνο προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη, ενώ βραβεύτηκαν για την προσφορά τους από τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΝΕΚ Γιάννης Βαρδινογιάννης και ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού ΙΝΚΑ Χανίων Απόστολος Αλεξάκης.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΝΑΟΥ
Την αναγκαιότητα της προστασίας του περιβάλλοντος επεσήμανε χθες από τη Μονή της Ζωοδόχου Πηγής Χρυσοπηγής, στα εγκαίνια του Ι.Ν. Μεταμόρφωσης Σωτήρος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Απευθυνόμενος στους ανθρώπους που ορίζουν τις τύχες της γης ο κ. Βαρθολομαίος έκανε ξεχωριστή αναφορά στο θέμα του περιβάλλοντος.
Ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας εγκαινίασε χθες το πρωί τον Ναό και μίλησε με θερμά λόγια για το φιλοπεριβαλλοντικό  έργο της Μονής της Χρυσοπηγής. Η ηγουμένη Θεοξένη προσέφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη μια αρχιερατική στολή κεντημένη από τις μοναχές, ενώ ο κ. Βαρθολομαίος προσέφερε στη Μονή ένα δισκοπότηρο.
 Ακολούθησε επίσημο γεύμα στον χώρο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Μονής στην Αγία Κυριακή Βαρυπέτρου, μετόχι της Μονής Χρυσοπηγής, στο οποίο ο περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, στάθηκε στην πολυσχιδή δραστηριότητα του 'πράσινου Πατριάρχη' σε θέματα περιβάλλοντος και στο γεγονός ότι ήταν ο πρώτος εκκλησιαστικός ηγέτης, ο οποίος και ανέλαβε πρωτοβουλίες στον τομέα αυτό. Ο κ. Αρναουτάκης χαρακτήρισε εξαιρετικά ευτυχή τη συγκυρία των εγκαινίων του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης από τον κ. Βαρθολομαίο και μίλησε για τις   πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Κρήτης για το περιβάλλον και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ανέλαβε τον εξοπλισμό με σύγχρονα οπτικοακουστικά και διαδραστικά μέσα του νέου αυτού τμήματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, που τυγχάνει της ευλογίας του κ. Βαρθολομαίου.
Ο περιφερειάρχης Κρήτης αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση εκφράζοντας την αισιοδοξία για το ξεπέρασμά της. «Η λάμψη της προσωπικότητάς σας, το μεγαλόπνοο έργο σας και η πορεία σας μας εμπνέουν, μας καθοδηγούν και ενσταλάζουν στην ψυχή μας ελπίδα και παρηγοριά. Στο πρόσωπό σας ατενίζουμε συμπυκνωμένη την πορεία της Ελληνορθόδοξης Παράδοσής μας, αλλά και την υψηλή και οικουμενική αποστολή της για έναν κόσμο καλύτερο από κάθε πλευρά, αποστολή την οποία εσείς πραγματώνετε άριστα σε κάθε σας βήμα και με κάθε σας ενέργεια, όπως προκύπτει και από τη δράση σας σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προώθηση του γόνιμου διαλόγου μεταξύ των Εκκλησιών».
  Το μεσημέρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης βρέθηκε στο γειτονικό Ρέθυμνο, όπου θα συνεχίσει και σήμερα το πρωί την περιοδεία του.
 
  ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ
 Σήμερα, στις 7 το απόγευμα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης  θα προσφωνήσει τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι.
Αύριο, στις 9.30 το πρωί, ο κ. Βαρθολομαίος θα εγκαινιάσει το 'Τσατσαρωνάκειο' Πολιτιστικό Πολύκεντρο της Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου, ενώ λίγο αργότερα θα ευλογήσει την ποδοσφαιρική ομάδα του Πλατανιά και το μεσημέρι στις 12 θα αναγορευτεί επίτιμος διδάκτορας του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Επίσης, στις 3.30 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Κορακιών.


Kallikrates Chania:ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ -Μήνυμα ομοψυχίας και ενότητας
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου