Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία για το Σέλινο: Μερικές σκόρπιες σκέψεις και λίγα λόγια για το πρόγραμμά μας

Όπως δημοσιεύτηκε την 30-08-2010 στο http://www.haniotika-nea.gr/51303

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία για το Σέλινο:

Μερικές σκόρπιες σκέψεις και λίγα λόγια για το πρόγραμμά μας

30-08-2010

Γράφει ο Μανώλης Μπουζάκης

Πάνε δυο περίπου εβδομάδες από τότε που η Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία για το Σέλινο δημοσίευσε την Ιδρυτική της Διακήρυξη. Ήταν ένα κείμενο αρχών, το οποίο υπέγραφαν αυτοί που πήραμε την απόφαση ενεργοποίησης όλων μας, για την κοινή υπόθεση: την άμεση και ουσιαστική εμπλοκή μας στα δημοτικά μας πράγματα, με κύριο στόχο όλων, την εξυπηρέτηση του κοινού συμφέροντος. Θα μου πείτε, ? «αυτά είναι γενικολογίες που έχουμε ξανακούσει, αυτά είναι πολιτικάντικες αοριστολογίες που δεν μας λένε τίποτε?. Εμείς θέλουμε», θα μου πείτε, «ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και δεσμεύσεις ότι το πρόγραμμα αυτό θα το παλέψετε, θα αγωνιστείτε να το πραγματοποιήσετε κι εμείς -όλοι οι Σελινιώτες δηλαδή- θα ενημερωνόμαστε και? που και που, θα ρωτάτε και τη γνώμη μας»!...  Έχετε δίκιο. Έτσι πράγματι είναι. Είναι διάχυτη η απογοήτευση όλων μας για ότι διαχρονικά ακούμε από τους λογής αφεντάδες μας, ή απ? αυτούς που επιδιώκουν να γίνουν «Χαλίφηδες στη θέση του Χαλίφη»! Ζούμε όλοι μας μια πολύ σκληρή πραγματικότητα και είμαστε όλοι θυμωμένοι γιατί, για μια ακόμη φορά, καλούνται να πληρώσουν πολλοί απ? αυτούς που δεν έφταιξαν και που δεν είχαν ή είχαν πολύ μικρή συμμετοχή στην κρίση που μαστίζει τον Τόπο. Είναι λοιπόν δικαιολογημένη η απογοήτευσή σας, αλλά και η αμφιβολία με την οποία ακούτε, τον οποιονδήποτε από μας να σας λέει πως ? «εντάξει, ? αλλά εγώ είμαι διαφορετικός από τους άλλους!... Εγώ σας λέω μόνο αλήθειες και ότι λέω θα το κάνω!»? Πάνω σ? αυτά τα ζητήματα, θα επιχειρήσω να διατυπώσω μαζί σας μια παραδοχή κι ύστερα θα σας ζητήσω, δυο μόνο πράγματα:
1.Η παραδοχή: Ο Τόπος μας, έτσι κι αλλιώς, θα κυβερνηθεί. Ο «Καλλικράτης» είναι νόμος του κράτους και μ? αυτόν θα πορευτούμε. Το Σέλινο, μετά από πολλές δεκαετίες, ξαναγίνεται μια αδιαίρετη διοικητική μονάδα. Όλοι εμείς, θα επιλέξουμε κάποιους από μας, να διαχειριστούν το κοινό μας μέλλον?. Όλα αυτά θα συμβούν, είτε μας αρέσει είτε όχι, με ή χωρίς τη δική μας συμφωνία. Κάποιοι, επικαλούμενοι τη διαφωνία τους με το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο στηρίχτηκε ο «Καλλικράτης», δηλώνουν αποχή από τις εκλογικές διαδικασίες που έρχονται. Κατά τη γνώμη μου, κάνουν λάθος. Εγώ υποστηρίζω πως έχουμε όλοι υποχρέωση να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες που προσφέρει το νέο αυτοδιοικητικό πλαίσιο και να παλέψουμε οργανωμένα και συλλογικά για τη διόρθωση των όποιων αδυναμιών του.  Όλα αυτά αποτελούν την παραδοχή, που σας είπα πως θα διατυπώσω για ? λογαριασμό σας.
2. Σας ζητώ: Με την πιο πάνω παραδοχή κατά νου, θέλω να σας ζητήσω δυο πράγματα?. Ψάξτε καλά όλους εμάς που σας λέμε πως θα σας ?σώσουμε. Ψάξτε καλά και βρείτε, τι κάναμε όλοι εμείς στο παρελθόν. Ποιες πολιτικές υπηρετήσαμε και ποιες πολιτικές λέμε ότι υπηρετούμε; Αν κάποιοι από μας ασχολήθηκαν με τα κοινά, ψάξτε και βρείτε ποιοι πρόσφεραν και τι στους συμπολίτες τους. Πόσο υπηρέτησαν το κοινό και πόσο το προσωπικό τους συμφέρον; Ο λόγος, όλων μας, τι αξιοπιστία είχε χθες, προχθές, πέρυσι;? Ψάξτε λοιπόν καλά για όλους μας. Κοιτάξτε μας στα μάτια και ? ψάξτε να βρείτε τι κρύβεται πίσω από κάθε μας κουβέντα?. Ψάξτε ακόμη και βρείτε τους ικανούς, τους έντιμους, τους «καθαρούς». Αυτούς τους ανθρώπους, όπου κι αν βρίσκονται, τιμήστε τους. Κι αν κάποιοι απ? αυτούς δηλώνουν απροθυμία συμμετοχής στον κοινό αγώνα, πιέστε τους, στριμώξτε τους και πείστε τους πως? «απέχω, σημαίνει δίνω έδαφος στους ανίκανους, στους ιδιοτελείς και στους, εν τέλει, κάθε μορφής επικίνδυνους».  Αυτό είναι ένα από τα κύρια καθήκοντα του κάθε πραγματικού πολίτη?.
Σας ζήτησα κάτι που, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να κάνουμε όλοι. Επιτρέψτε μου τώρα να σας ζητήσω κάτι που δεν θα πρέπει να κάνετε. Μη διαλέξετε και μην ψηφίσετε, έτσι άκριτα, το χωριανό, το σύντεκνο, το φίλο, το συμπέθερο? Όλους αυτούς μπορείτε να συνεχίσετε να τους αγαπάτε και να κάνετε την πιο όμορφη παρέα μαζί τους. Ψάξτε όμως αν μπορούν να σας εκπροσωπούν, έτσι όπως πρέπει και έτσι όπως εσείς θέλετε.          
Η εκλογή δημοτικού εκπροσώπου, ιδιαίτερα κάτω από τις σημερινές, δύσκολες συνθήκες, είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση, που έχει επιπτώσεις στην καθημερινότητα και στο μέλλον όλων μας. Ας την αντιμετωπίσουμε λοιπόν με την ανάλογη σοβαρότητα.      
Οι χειροφιλητές και οι οσφυοκάμπτες, αλλά και αυτοί που εκμεταλλεύονται τις χαρές και τις λύπες σας και τα μετατρέπουν όλα σε κακόγουστα πανηγύρια, εκλιπαρώντας ή και εκβιάζοντας για την ψήφο σας, δεν ταιριάζουν σε κανένα μας? εκτός κι αν κάνω λάθος?
Αυτά τα λίγα για σήμερα. Δεν κλείνω όμως πριν σας πω και δυο κουβέντες για το πρόγραμμά μας, το Πρόγραμμα της Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας για το Σέλινο. Τις γενικές γραμμές πάνω στις οποίες θα στηριχτεί, σας τις έχουμε, λίγο πολύ, δώσει. Τις λεπτομέρειές του δουλεύουμε συντοπίτες μου και εργαζόμαστε πάνω σ? αυτές, εδώ και πολύν καιρό. Πολλοί από μας συζητούν με πολλούς από σας και από τα τρία Δημοτικά Διαμερίσματα της Επαρχίας μας και σύντομα, το πρόγραμμά μας θα πάρει την τελική του μορφή. Αυτό θα σας ζητήσουμε να κρίνετε και πάνω σ? αυτό το πρόγραμμα θα σας ζητήσουμε να συνεργαστούμε, όταν με το καλό?.

*Υποψήφιος δήμαρχος
Καντάνου - Σελίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου