Συνέντευξη και Βιογραφικό Τσικουράκη Μαρία





Για ποιο λόγο θα λέγατε στους ψηφοφόρους της εκλογικής περιφέρειας αλλά και ολόκληρου του δήμου σας να σας ψηφίσουν;
Ο Καλλικράτης και οι νέοι Δήμοι δημιουργούν περισσότερο την ανάγκη συμμετοχής στα κοινά ανθρώπων που θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν. Ανθρώπων που μπορούν να αγωνισθούν για να βελτιώσουν την καθημερινότητα και τις συνθήκες ζωής μας. Είμαστε σε μια εποχή που επικρατεί η αγωνία για το αύριο. Τα ποσοστά της ανεργίας ολοένα αυξάνουν, η ανασφάλεια, η αγωνία μας ωθεί στο να μην μένουμε άλλο άπρακτοι, αλλά να διεκδικούμε.
Η γενιά μου έχει χαρακτηριστεί απολιτική, αδιάφορη, χωρίς αξίες. Όμως οι νέοι άνθρωποι είμαστε αυτοί που θιγόμαστε περισσότερο από την ευρύτερη κρίση. Γι αυτό και είμαστε αυτοί που περισσότερο από όλους πρέπει να ενδιαφερθούμε. Ψηφίζοντας ένα νέο άνθρωπο οι ψηφοφόροι δίνουν φωνή στη γενιά που έτσι κι αλλιώς θα κληθεί να διαχειριστεί το μέλλον. Είναι σημαντικό οι άνθρωποι κάτω των τριάντα να «ψηθούν» στην πολιτική, στη συμμετοχή στα κοινά. Ζητάμε μία ευκαιρία για να αποδείξουμε ότι όχι μόνο έχουμε όρεξη για δουλειά, αλλά και ότι έχουμε και την προαπαιτούμενη γνώση για τα ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο νέος Δήμος.
Οι σπουδές μου στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στο Πολυτεχνείο Κρήτης, καθώς και η εμπειρία μου στο Τεχνικό Τμήμα του Δήμου Πλατανιά μου επιτρέπουν να έχω γνώση τόσο θεωρητική όσο και πρακτική για τα μεγάλα τεχνικά και χωροταξικά ζητήματα που θα απασχολήσουν το Δήμο μας και μας επηρεάζουν όλους.

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στο νέο δήμο που προκύπτει από την συνένωση με το σχέδιο Καλλικράτης και πως σκοπεύετε να το αντιμετωπίσετε;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο νέο Δήμο, είναι ο ίδιος ο Δήμος. Το πώς δηλαδή θα γίνει η συνένωση των Καποδιστριακών Δήμων, στο νέο Καλλικράτειο Δήμο Χανίων. Πώς δε θα φανεί το κενό της μετάβασης από τη μία μορφή αυτοδιοίκησης στην επόμενη.
Όσον αφορά την οικονομική συνένωση πρέπει να πραγματοποιηθούν και να ελεγχθούν οι ισολογισμοί των Δήμων και στη συνέχεια να προχωρήσουν σε συνένωση στο Νέο Δήμο Χανίων. Στη συνέχεια να συνταχθεί ο προϋπολογισμός μέχρι και τον Μάρτιο του 2011 για να μπορεί πλέον ο Δήμος να ικανοποιεί τις οικονομικές του υποχρεώσεις. Αυτό είναι το πρώτο ζήτημα. Ως γνωστόν χωρίς διαχείριση των οικονομικών δεν κινείται τίποτα .
Το οικονομικό όμως δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που δημιουργείται από τη συνένωση. Η τοποθέτηση των υπαλλήλων σε προσωποπαγείς θέσεις, καθώς και η οργάνωση τους σε τμήματα και είναι ζήτημα άμεσο, χωρίς το οποίο δεν μπορεί να λειτουργήσει καμία υπηρεσία. Είναι το απαραίτητο προαπαιτούμενο για να κάνουμε το οποιοδήποτε βήμα.
Πέρα από τα προβλήματα αυτά που σας περιέγραψα, τα οποία υπάρχουν πριν καν ξεκινήσουν οι νέοι Δήμοι, πρέπει προβλέποντας το μέλλον να σκεφτούμε προκαταβολικά τα προβλήματα που πρόκειται να δημιουργηθούν.
Πρώτο και κύριο η ισομερής ανάπτυξη. Πρέπει η κάθε περιοχή να αναπτυχθεί και να προσεχθεί εξίσου. Αξίζει κανείς να μελετήσει περισσότερο το παράδειγμα της γόνιμης συνένωσης της Δυτικής με την ανατολική Γερμανία περισσότερο, παρά το άδικο χάσμα που επικρατεί ανάμεσα στον ιταλικό Βορρά και Νότο. Με λίγα λόγια, η κάθε περιοχή του Νέου Δήμου Χανίων αξίζει το ίδιο για μας. Δεν πιστεύουμε στις ζώνες ευημερίας, θα παλέψουμε για κάθε περιοχή ξεχωριστά και για όλες τις περιοχές το ίδιο.

Αναφέρετε άλλα προβλήματα που εντοπίζετε στο δήμο και για τα οποία θα δρομολογήσετε λύσεις κατά την εκλογή σας.

Οι αρμοδιότητες του νέου καλλικρατικού Δήμου είναι περισσότερο ενισχυμένες από τους δήμους με τη σημερινή τους μορφή και γι αυτό τα προβλήματα που καλείται να διαχειριστεί ολοκληρωμένα είναι σημαντικά μεγαλύτερα. Οι κυριότεροι άξονες διαχείρισης των προβλημάτων αυτών είναι οι εξής:
Κοινωνική πολιτική
Ο νέος Δήμος λοιπόν οφείλει να δυναμώσει την κοινωνική του πολιτική. Συγκεκριμένα, να ενισχυθούν οι κοινωνικές δομές, να υπάρξει συντονισμός ανάμεσα σε δήμο, κυβέρνηση εκκλησία, ώστε να ενισχυθεί η κοινωνική αλληλεγγύη με μετρήσιμα αποτελέσματα. Και δεν εννοώ μόνο το να δίνει κανείς χρήματα. Αναφέρομαι σε συσσίτια, χώρους συνάντησης όπως τα Κ.Η.Φ.Η., οι βρεφονηπιακοί σταθμοί καθώς και σε ενίσχυση του θεσμού της βιβλιοθήκης. Μόνο μέσα από τη συλλογική προσπάθεια μπορούμε να βοηθήσουμε άμεσα τον κόσμο και να τον ανακουφίσουμε στις δύσκολες στιγμές που περνάει.

Γενικό Χωροταξικό
Εάν δεν υπάρχει χωροταξικό σχέδιο, δεν υπάρχει ανάπτυξη. Και αν υπάρξει θα είναι στρεβλή. Η οργάνωση της χωροταξίας του Δήμου μας είναι εκ των ων ουκ άνευ. Η άναρχη δόμηση και η αυθαιρεσία στη χωροθέτηση εγκαταστάσεων μας ταλαιπωρούν και πλέον δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια . Το γενικό χωροταξικό δεν μπορεί παρά να επιβληθεί ως άμεση προτεραιότητα στις επιδιώξεις του νέου Δήμου.

Αναξιοποίητα κτίρια
Τα αναξιοποίητα κτίρια στο κέντρο της πόλης είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα. Με σωστό συντονισμό και οργανωμένες προσπάθειες μπορούμε να μετατρέψουμε το μειονέκτημα αυτό σε πλεονέκτημα. Ό,τι ανήκει στη δικαιοδοσία του Δήμου, ανήκει στους Δημότες. Είτε άμεσα, μέσω της αξιοποίησης των κτιρίων αυτών ως δημοσίων κτιρίων κοινωνικών υποδομών, είτε έμμεσα, μέσω της εκμετάλλευσης τους. Όπως και να χει, το όφελος θα ναι στο Δημότη. Είναι καλύτερο να εκμεταλλεύεσαι την περιουσία σου παρά να την αφήνεις να ερημώνει.

Ολοκληρωμένες επεμβάσεις
Για ακόμη μία φορά οι επεμβάσεις που πρέπει να γίνονται στο Δήμο, έχουν να κάνουν τόσο με την οικονομία, δηλαδή πώς θα βρεις τη χρηματοδότηση για μία ανάπλαση, όσο και με τη φιλοσοφία της ανάπλασης που θες να κάνεις. Πιστεύουμε στους ανοιχτούς στον πολίτη δημόσιους χώρους, σε πλατείες ελεύθερες από αυτοκίνητα, στη χρησιμοποίηση όσο περισσότερου πρασίνου. Κυρίως όμως πιστεύουμε στην ενίσχυση των κοινωνικών υποδομών μιας περιοχής, ώστε να αναβαθμίζεται ολοκληρωμένα η ποιότητα ζωής των κατοίκων της.

Σωστή λειτουργία των υπηρεσιών
Μέσα από τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη και τις νέες ανάγκες που προκύπτουν από αυτή οφείλουμε να μην αμελήσουμε τις πάγιες λειτουργίες ενός Δήμου και το πώς αυτές θα λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά. Και αναφέρομαι όχι μόνο στην εξυπηρέτηση των πολιτών από τις διάφορες υπηρεσίες, αλλά και στην καθαριότητα του Δήμου, τη λειτουργία της Δ.Ε.Υ.Α.Χ, του λιμενικού ταμείου και όλων των φορέων που έχουν αρμοδιότητες στο νέο Δήμο Χανίων.
Μέσα από την αύξηση του προσωπικού του δήμου Χανίων και από την οργάνωση τους σε εύρυθμες υπηρεσίες να βελτιώσουμε την ποιότητα παροχής υπηρεσιών προς τον πολίτη. Γιατί αυτός είναι ο σκοπός ενός δήμου: Η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών του.

Βιογραφικό 

ΤΣΙΚΟΥΡΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

προσωπικα στοιχεια
Εθνικότητα                    Ελληνική                                                    
Ημερομηνία γέννησης    15 Σεπτεμβρίου 1983                                 
Διεύθυνση                     Αλκ. Αγοραστάκη 35 73133 ΣΟΔΥ Προφήτης Ηλίας, Χανιά.                     
Τηλέφωνο                     6936784338                                               
E-mail                            m.tsikouraki@gmail.com                              

εκπαιδευση
2001-2007
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο,
Σχολή Πολιτικών Μηχανικών
2007
Πολυτεχνείο Κρήτης
Εισαγωγή στη σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος
2009-2010
Πολυτεχνείο Κρήτης
Εισαγωγή στο Μ.Δ.Ε.: «Υγειονομική και Περιβαλλοντική Μηχανική».

γλωσσεσ
• Αγγλικά (Lower)
• Γαλλικά (Delf 1)
• Ιταλικά (υπό εκμάθηση)

σεμιναρια
2010         
• Διαχείριση Περιβαλλοντικών, Πολεοδομικών και Χωροταξικών Δεδομένων με τη Χρήση Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (G.I.S) , Π.ΙΝ.ΕΠ. Κρήτης

ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ
2007-2008
Πολιτικός μηχανικός σε τεχνικό γραφείο. Τομέας μελετών και επίβλεψης
2008-2010
Ειδικός Συνεργάτης στο Δημαρχείο Πλατανιά, Μέλος Τεχνικού Τμήματος

Γνωσεισ υπολογιστων
•Windows
Office.
Internet
Stereostatika
Ergowin32
Transys (υπό εκμάθηση)
ArcGIS
Autocad
Cadware

άλλες δραστηριοτητεσ-ενδιαφεροντα
• Αθλητισμός
•Κινηματογράφος




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου