METAΞΥ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΧΑΝΙΩΝ Αιχμές για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο

Όπως δημοσιεύτηκε την 11-10-2010 στο http://www.haniotika-nea.gr/53654

ΤΟΠΙΚΑ

METAΞΥ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

Αιχμές για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο

Γεωργακάκης Γιώργος | 11-10-2010

Οι αιχμές εκατέρωθεν για την καθυστέρηση εκπόνησης του γενικού πολεοδομικού σχεδίου (ΓΠΣ) των Χανίων και των περιαστικών Δήμων, αλλά και η κοινή συνισταμένη ότι το χωροταξικό αποτελεί ένα από τα κρισιμότερα αναπτυξιακά ζητήματα του νέου Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα πρέπει να προχωρήσει χωρίς άλλη χρονοτριβή, αποτέλεσαν τα βασικά σημεία της δημόσιας συζήτησης των πέντε υποψηφίων δημάρχων Χανίων, που πραγματοποιήθηκε στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου, μετά από πρόσκληση της τοπικής Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο θέμα των περιορισμών στη δόμηση σε περιοχές εκτός σχεδίου, καθώς θεωρούνται γη υψηλής παραγωγικότητας, σε κυκλοφοριακά θέματα (με επίκεντρο τη μελέτη) αλλά και στην «παράνομη», όπως επισημάνθηκε, λειτουργία συγκεκριμένων πολυκαταστημάτων, τα οποία δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στην τοπική οικονομία.
Σημειώνεται ότι πριν οι κύριοι Γρηγόρης Αρχοντάκης, Τάσος Βάμβουκας, Κυριάκος Βιρβιδάκης, Νίκος Παπαντωνάκης και Μανώλης Σκουλάκης απαντήσουν στις πέντε κοινές ερωτήσεις, οι πρόεδροι των δύο φορέων, Δημήτρης Μπουντρογιάννης και Γιάννης Μαργαρώνης, πραγματοποίησαν εισαγωγικές ομιλίες παρουσιάζοντας τα σημαντικότερα προβλήματα και αιτήματα που αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον εμπορικό κόσμο της πόλης. Αναλυτικό ρεπορτάζ για τις επισημάνσεις των κ. Μπουντρογιάννη και Μαργαρώνη στο αυριανό φύλλο των «Χ.Ν.». Αναλυτικότερα:


ΓΡ. ΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ
'Ευθύνη των Δήμων το πολεοδομικό'

«Το γενικό πολεοδομικό σχέδιο είναι ανάγκη να προχωρήσει πολύ γρήγορα», τόνισε ο κ. Αρχοντάκης, υπενθύμισε ότι η εκπόνηση του ΓΠΣ είναι ευθύνη των Δήμων και όχι της Νομαρχίας και πρότεινε το «κούμπωμα» των τριών μελετών, που είτε εκπονούνται είτε πρόκειται να εκπονηθούν (μία στον Δήμο Ακρωτηρίου, μία στον Δήμο Νέας Κυδωνίας και μία για τους Δήμους Χανίων, Σούδας, Ελευθερίου Βενιζέλου, Θερίσου) καθώς και την υπογραφή συμπληρωματικής σύμβασης για να συμπεριληφθεί στη συγκεκριμένη διαδικασία και η περιοχή των Κεραμειών».
«Ανεξάρτητα με την πορεία του γενικού πολεοδομικού σχεδίου υπάρχει τρόπος να καθοριστούν οι χρήσεις γης πολύ πιο γρήγορα με αναθεώρηση του χωροταξικού πλαισίου Κρήτης, κάτι που είναι δουλειά του κράτους», συμπλήρωσε ο κ. Αρχοντάκης, υπενθυμίζοντας ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων έχει εκπονήσει και έχει αποστείλει στη Διεύθυνση ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Κρήτης τρεις μελέτες για τις οχλούσες δραστηριότητες, για τις λατομικές ζώνες και για τη γη υψηλής παραγωγικότητας.
Για το πρόβλημα που υπάρχει με τη γη υψηλής παραγωγικότητας, ο κ. Αρχοντάκης ανέφερε ότι «από την πορεία των πραγμάτων και την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης αναδείχθηκε η πρόθεση να σταματήσει η εκτός σχεδίου δόμηση. Είμαι βέβαιος ότι δεν το έχουν πάρει χαμπάρι οι βουλευτές. Πρέπει να τεθεί το θέμα στη Βουλή, καθώς η ΚΥΑ καθορίζει σχεδόν το σύνολο του Νομού ως γη υψηλής παραγωγικότητας».
Τέλος, για τα πολυκαταστήματα και ειδικά για το Jumbo, στο οποίο έκανε ιδιαίτερη αναφορά ο κ. Μαργαρώνης, ο κ. Αρχοντάκης συμφώνησε με τις αιχμές που άφησε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων για τον τρόπο που αντιμετώπισαν το θέμα τοπικές Υπηρεσίες, υπενθυμίζοντας ότι τα γεγονότα αυτά αφορούν την προηγούμενη Νομαρχιακή Αρχή. Εξέφρασε την άποψη ότι κακώς αδειοδοτήθηκε πολεοδομικά και υπενθύμισε ότι η σημερινή Νομαρχιακή Αρχή έχει επιβάλει πρόστιμα (600.000 ευρώ πρόστιμο ανέγερσης και 130.000 ετήσιο πρόστιμο διατήρησης). «Ελέγξτε τα», είπε χαρακτηριστικά.
Για την κυκλοφοριακή μελέτη, ο κ. Αρχοντάκης εξέφρασε την άποψη ότι είναι ανεπίκαρη πλέον και τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του ιστορικού κέντρου. Χρειάζονται παρεμβάσεις του Δήμου για να γίνει το κέντρο πιο φιλικό στον ποδηλάτη και στον πεζό αλλά και αλλαγή νοοτροπίας από τους ίδιους τους πολίτες, σημείωσε ο κ. Αρχοντάκης.

ΑΠΟ ΤΟΝ Τ. ΒΑΜΒΟΥΚΑ
Ευθύνες
σε Δήμους
και Νομαρχία

Ως «το σημαντικότερο, ίσως, ζήτημα του νέου Δήμου» χαρακτήρισε το ΓΠΣ ο κ. Βάμβουκας, επιρρίπτοντας ευθύνες σε Δήμους και Νομαρχία για το γεγονός ότι δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα η εκπόνησή του.
Ο κ. Βάμβουκας έκανε λόγο για έλλειμμα συνεργασίας και για «γενική αποτυχία του συστήματος τοπικής πολιτικής διοίκησης» στο συγκεκριμένο θέμα, γι’ αυτό, όπως επισήμανε, «έχουμε όλα αυτά τα προβλήματα στον κάμπο των Χανίων και αλλού, σε μία περίοδο που πλήττονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις».
Για το θέμα της γης υψηλής παραγωγικότητας, ο κ. Βάμβουκας άφησε αιχμές κατά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων, την οποία κατηγόρησε, εμμέσως πλην σαφώς, για το πρόβλημα που υπάρχει την τελευταία διετία αναφορικά με την εκτός σχεδίου δόμηση. «Δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα πούμε να τσιμεντοποιηθεί ο κάμπος των Χανίων», πρόσθεσε ο κ. Βάμβουκας, επισημαίνοντας ότι «αυτοί που πήραν νομίμως άδεια πρέπει να τακτοποιηθούν». Και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να ομονοήσουμε σε κάποια πράγματα. Όχι ο κάθε καβαλάρης μόνος του».
Για το θέμα των πολυκαταστημάτων και ειδικά του Jumbo, ο κ. Βάμβουκας παρείχε κάλυψη, εμμέσως πλην σαφώς, στην προηγούμενη Νομαρχιακή Αρχή, υπογραμμίζοντας ότι «το Jumbo πήρε άδεια χρησιμοποιώντας έναν νόμο που υπήρχε». Παράλληλα, ο κ. Βάμβουκας αναφέρθηκε σε άλλο πολυκατάστημα, που «χρησιμοποιεί τεχνάσματα, με αποτέλεσμα να πλήττεται η οικονομία του τόπου μας» και τόνισε ότι οι αρμόδιες Αρχές οφείλουν να διενεργούν αυστηρούς ελέγχους και να τηρείται η νομιμότητα.
Αναφερόμενος στην κυκλοφοριακή μελέτη, ο κ. Βάμβουκας τη χαρακτήρισε «ξεπερασμένη», καθώς, όπως είπε, «τη συζητάμε δέκα χρόνια» και τόνισε την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων που θα αλλάξουν την εικόνα και θα αποσυμφορήσουν το ιστορικό κέντρο της πόλης των Χανίων.

Κ. ΒΙΡΒΙΔΑΚΗΣ
'Ακόμα δεν
έχουν εκδοθεί νόμοι του 1975'

«Οι εκτελεστικοί νόμοι του Συντάγματος του 1975 για τη χωροταξία δεν έχουν εκδοθεί ακόμα», τόνισε ο κ. Βιρβιδάκης, ο οποίος υποστήριξε ότι για την καθυστέρηση στην εκπόνηση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου ο ίδιος, ως δήμαρχος, δεν φέρει καμία ευθύνη. «Εγώ έχω φτιάξει τέσσερις συμβάσεις για ΓΠΣ. Ψάξτε να βρείτε ποιοι δεν υπέγραψαν και γιατί», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Βιρβιδάκης σημείωσε ότι η διαδικασία για το ΓΠΣ στους τέσσερις Δήμους (Χανίων, Σούδας, Ελευθερίου Βενιζέλου, Θερίσου) είναι σε φάση ολοκλήρωσης και επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση που «εξαφάνισε το πρόγραμμα 'Θησέας'», από το οποίο χρηματοδοτούνταν τα ΓΠΣ, με αποτέλεσμα οι Δήμοι να καλούνται να πληρώσουν από ιδίους πόρους τις απαιτούμενες πιστώσεις.
Για το θέμα της γης υψηλής παραγωγικότητας, ο κ. Βιρβιδάκης άφησε αιχμές κατά της Νομαρχίας, λέγοντας ότι «κάποιες Υπηρεσίες νομαρχιακού επιπέδου δεν είχαν αναλάβει τις ευθύνες τους. Μίλησα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΔΚ, ο οποίος μου είπε ότι ουσιαστικά όλη η γη 'βγαίνει' υψηλής παραγωγικότητας. Πρέπει, λοιπόν, να βρεθεί μία λύση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θέτω τα θέματα όπως τα λέει η νομοθεσία. Πρέπει να υπάρξει νομοθετική τροπολογία».
Για το ίδιο θέμα και αναφερόμενος στην ΚΥΑ, ο κ. Βιρβιδάκης τόνισε ότι «έχει φρακάρει όλη η γη με τα πέντε κριτήρια που θέτει η Κοινή Υπουργική Απόφαση. Αν πάμε με διαδικασία εκτός νόμου πάλι θα φρακάρει».
Για το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων, ο κ. Βιρβιδάκης επισήμανε πως «ό,τι κάνω το κάνω στο πλαίσιο της νομιμότητας» και πρόσθεσε ότι δεν διαχωρίζει τους παράνομους ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησής τους αλλά αντιμετωπίζει όλους το ίδιο. «Εμένα με εξέλεξαν να είμαι δίκαιος», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, για την κυκλοφοριακή μελέτη, ο κ. Βιρβιδάκης υπενθύμισε ότι έχει ολοκληρωθεί από το 2005, σημείωσε ότι δεν μπορεί να μηδενίζονται σημαντικές παρεμβάσεις που έχει κάνει η Δημοτική Αρχή για την αντιμετώπιση κυκλοφοριακών θεμάτων, συμφώνησε με τον κ. Αρχοντάκη ότι θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας από τους πολίτες και διαφώνησε ότι η μελέτη είναι ανεπίκαιρη ή ξεπερασμένη.


Μ. ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ
'Χάθηκε
πολύτιμος
χρόνος'

Επικριτικός για τη μη εκπόνηση ΓΠΣ μέχρι σήμερα στα Χανιά και στην περιαστική περιοχή εμφανίστηκε ο κ. Σκουλάκης, ο οποίος τόνισε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Τμήμα Δυτικής Κρήτης του ΤΕΕ, όπου συζητήθηκε και το συγκεκριμένο θέμα, «με έπιασε απογοήτευση. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος, χωρίς να καταλάβω γιατί», είπε.
Ο κ. Σκουλάκης παρουσίασε ρεπορτάζ των «Χ.Ν.» για το ΓΠΣ το έτος 2005 στο οποίο αναφερόταν -με βάση τα τότε στοιχεία- ότι προχωρά η διαδικασία εκπόνησης και αναρωτήθηκε τι μεσολάβησε έκτοτε με αποτέλεσμα να χαθούν πέντε ολόκληρα χρόνια. «Γιατί δεν συμφωνήσατε για μία ενιαία μελέτη; Τρεις μελέτες; Δεν είχατε τη δύναμη να συμφωνήσετε σε κάτι;», ρώτησε ο κ. Σκουλάκης, απευθυνόμενος στον κ. Βιρβιδάκη. Ολοκληρώνοντας την αναφορά του στο συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Σκουλάκης επισήμανε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν οι τρεις μελέτες. «Δεν πάει άλλο αυτή η καθυστέρηση», πρόσθεσε.
Ο ίδιος χαρακτήρισε «πολύ δύσκολο» το θέμα που έχει προκύψει με τη γη υψηλής παραγωγικότητας, τονίζοντας ότι «η υπάρχουσα νομοθεσία δεν μας επιτρέπει, ως Τοπική Αυτοδιοίκηση, να λύσουμε το πρόβλημα. Δικαίως διαμαρτύρονται οι πολίτες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρέπει να το παλέψουμε όλοι μαζί, από οποιοδήποτε μετερίζι βρεθεί ο καθένας μας μετά τις εκλογές», σημείωσε ο κ. Σκουλάκης.
Για το θέμα της λειτουργίας των πολυκαταστημάτων ο κ. Σκουλάκης ζήτησε αυστηρούς ελέγχους και αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας. «Είναι απαράδεκτο να παίρνουν άδεια για βιοτεχνία και μετά να λειτουργούν ως καταστήματα», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος, τέλος, στο κυκλοφοριακό, ο κ. Σκουλάκης ζήτησε συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα δίνουν λύσεις, τάχθηκε υπέρ της επέκτασης του δημοτικού γκαράζ και τόνισε την ανάγκη αφ’ ενός να μετεγκατασταθεί το Υπεραστικό ΚΤΕΛ εκτός πόλης και αφ’ ετέρου να αλλάξει τελικό προορισμό το Αστικό ΚΤΕΛ, ώστε τα λεωφορεία του να μη σταματούν μπροστά από τη Δημοτική Αγορά.

Ν. ΠΑΠΑΝΤΩΝΑΚΗΣ
'Οχι' σε αυταπάτες

«Δεν μπορώ να υποσχεθώ αυταπάτες», επεσήμανε ο κ. Παπαντωνάκης απαντώντας στην ερώτηση για το χωροταξικό και το ΓΠΣ. Ο ίδιος τόνισε ότι η νέα Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να λύνει τα προβλήματα, μπορεί απλά να βελτιώνει κάποια πράγματα και εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση αλλά και στους συνυποψηφίους του, τους οποίους κατηγόρησε ευθέως ότι δεν στάθηκαν στο πλευρό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όταν προχώρησαν σε κινητοποιήσεις για να αποτρέψουν τη σημερινή κατάσταση, εν τούτοις σήμερα ισχυρίζονται ότι ενδιαφέρονται για την πορεία τους.
Κατά τη δευτερολογία του για το ίδιο θέμα, ο κ. Παπαντωνάκης, απευθυνόμενος στο ακροατήριο, υπογράμμισε ότι τα ίδια λόγια και οι ίδιες υποσχέσεις για το ΓΠΣ έχουν ακουστεί και σε παλιότερες προεκλογικές περιόδους, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να υπάρχουν αποτελέσματα, γεγονός που αποδεικνύει, όπως εμμέσως πλην σαφώς ανέφερε, την ανακολουθία προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών έργων.
Για το θέμα της γης υψηλής παραγωγικότητας, ο κ. Παπαντωνάκης σημείωσε ότι «μελέτες έχουμε, αποτέλσμα δεν έχουμε». Απαιτείται, πρόσθεσε, συνεργασία με φορείς «για να πιέσουμε το κράτος, ώστε να δοθούν άμεσα λύσεις στα προβλήματα».
Για τη λειτουργία πολυκαταστημάτων και μη, ο κ. Παπαντωνάκης είπε ότι «ο Δήμος Χανίων κλείνει μικρομάγαζα και όχι μεγάλα καταστήματα που έχουν κάνει τόσες παρανομίες. Κάτι δεν πάει καλά στο βασίλειο της Δανιμαρκίας», πρόσθεσε και έκανε λόγο για «νόμους που δίνουν τη δυνατότητα στα πολυκαταστήματα να λειτουργούν».
Ο ίδιος χαρακτήρισε το κυκλοφοριακό και τη διαχείριση των υδάτων ως τις πρώτες προτεραιότητες που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα Δημοτική Αρχή, εμφανίστηκε αρνητικός στην επέκταση του δημοτικού γκαράζ, τόνισε την ανάγκη «να φύγουν τα πολλά αυτοκίνητα μέσα από την πόλη» και πρότεινε τη δημιουργία περιφερειακών χώρων στάθμευσης και τη δωρεάν μεταφορά των πολιτών με μικρά λεωφορεία (mini bus).

Η διαδικασία

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι είχαν δύο λεπτά στη διάθεσή τους για να απαντήσουν σε πέντε κοινές ερωτήσεις και ένα λεπτό για δευτερολογίες. Κάθε υποψήφιος απαντούσε με διαφορετική σειρά σε κάθε ερώτηση, προκειμένου να μην υπάρχουν ευνοημένοι και αδικημένοι. Τη διαδικασία συντόνισε ο δημοσιογράφος - ραδιοφωνικός παραγωγός Δημήτρης Παππάς, ο οποίος κατά γενική ομολογία τη διεκπεραίωσε με επιτυχία, καθώς δεν επίτρεψε στους υποψηφίους να παραβιάσουν το χρονικό περιθώριο που είχαν στη διάθεσή τους για να απαντήσουν στις ερωτήσεις που δέχθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου