ΓΙΑ ΤΟ 2ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ Κτήριο - στολίδι

Όπως δημοσιεύτηκε την 09-10-2010 στο http://www.haniotika-nea.gr/53589

ΤΟΠΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΟ 2ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ

Κτήριο - στολίδι

09-10-2010

Πραγματικό 'στολίδι' αποτελεί πλέον το κτήριο που στεγάζει το 2ο Γενικό Λύκειο Χανίων, στην οδό Κοραή. Οι εργασίες αποκατάστασης του κτηρίου-είχε προηγηθεί η παράδοση προς χρήση των άλλων δύο παλαιών σχολικών κτηρίων της οδού Κοραή- ολοκληρώθηκαν επιτυχώς και χθες έγιναν τα εγκαίνια παρουσία εκπροσώπων του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ), αιρετών, εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών.
'Σήμερα για όλους μας είναι μια μέρα χαράς και ευθύνης', τόνισε στην ομιλία του ο διευθυντής του σχολείου Βασίλης Λούμπος, επισημαίνοντας ότι «η εκπόνηση του έργου ήταν επιτακτική ανάγκη για την αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης και την ασφάλεια των μαθητών μας.
Ο κ. Λούμπος σημείωσε ότι «η Πολιτεία, μέσω του ΟΣΚ, μας παραδίδει ανακαινισμένο το σχολείο μας, το τρίτο κατά σειρά κτήριο ενός από τους πλέον ιστορικούς δρόμους της Παιδείας των Χανίων, της οδού Κοραή». Και πρόσθεσε: «Σε αυτό το ιστορικό σχολείο, η επιμονή και σταθερή βούληση του νομάρχη Χανίων Γρηγόρη Αρχοντάκη, ο επαγγελματισμός και η αυταπάρνηση των στελεχών - εκπροσώπων του ΟΣΚ και η άψογη τεχνική γνώση και εργασία για την εφαρμογή της μελέτης της αναδόχου εταιρείας πήραν σάρκα και οστά και απολαμβάνουμε όλοι εμείς σήμερα αυτό το αποτέλεσμα».
Ο κ. Λούμπος υπογράμμισε, ακόμη, ότι «τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών, που επένδυσε στο έργο αυτό η Πολιτεία, έδωσαν πολλαπλή προστιθέμενη αξία στο κεφάλαιο της τοπικής εκπαίδευσης και εξυπηρέτησαν με τον καλύτερο τρόπο το δημόσιο συμφέρον».
Από την πλευρά του, ο διευθυντής Έργων και Νέων Τεχνολογιών του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων, πολιτικός μηχανικός Λεωνίδας Θεοτοκάτος τόνισε ότι «είναι πραγματικά ένα καταπληκτικό έργο. Ένα παλιό σχολείο ανακαινίστηκε. Να πούμε συγχαρητήρια και στον ανάδοχο, που έκανε πολύ καλή δουλειά, και στις Υπηρεσίες του ΟΣΚ που βοήθησαν γι’ αυτό».
Ο νομάρχης Χανίων και υποψήφιος δήμαρχος Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του «για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων - ο εργολάβος ήταν απόλυτα συνεπής και μάλιστα η προσπάθειά του να επιταχύνει τις διαδικασίες έπιασε τόπο. Πιστεύω ότι τα παιδιά και των τριών σχολείων ταλαιπωρήθηκαν όσο το δυνατόν λιγότερο με τη μετεγκατάσταση που είχαν προσωρινά στο οικόπεδο Παπαϊωάννου, σε προκάτ αίθουσες», ανέφερε ο κ. Αρχοντάκης.
Παράλληλα, σημείωσε ότι «η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων ήταν πολύ κοντά σε αυτή την προσπάθεια από την πρώτη στιγμή. Ήταν σε συνεννόηση και με τον ΟΣΚ και με τους εργολάβους και με τους διευθυντές των σχολείων και με τους εκπαιδευτικούς και με τους γονείς και πιστεύω ότι ο συντονισμός ήταν πάρα πολύ καλός».
Στα χθεσινά εγκαίνια παραβρέθηκε και ο υποψήφιος δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, ο οποίος σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι με την παρουσία του επιθυμεί να καταδείξει «την προτεραιότητα που δίνει ο συνδυασμός στην πληρότητα και την ποιότητα της σχολικής στέγης στα Χανιά αλλά και την ικανοποίηση από την ολοκλήρωση των εργασιών και παράδοση στη σχολική κοινότητα των ιστορικών σχολικών κτηρίων της Κοραή, ως ενεργά και πάλι μνημεία της εκπαίδευσης για τα Χανιά».

Σχολική στέγη και ΣΔΙΤ

Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να ανακοινώσει ο Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων το πρόγραμμα κατασκευής νέων σχολικών συγκροτημάτων με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), όπως γνωστοποίησε χθες ο κ. Θεοτοκάτος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των «Χ.Ν.».
«Ο προγραμματισμός για τα επόμενα χρόνια είναι κυρίως για το πρόγραμμα ΣΔΙΤ της Κρήτης, που περιλαμβάνει πέντε, πιθανόν και έξι συγκροτήματα σχολείων. Θα προχωρήσει μέχρι το τέλος του χρόνου. Γύρω στα Χριστούγεννα θα ξέρουμε ακριβώς ποια σχολεία θα ενταχθούν σε αυτό το πρόγραμμα. Υπάρχουν κάποιες μικροελλείψεις. Κυνηγάμε τους Δήμους και τους νομάρχες, να μαζέψουν τα τελευταία στοιχεία για να τα βγάλουμε και αυτά στη δημοπράτηση», σημείωσε ο κ. Θεοτοκάτος.
Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι «υπάρχει ενδιαφέρον από τον ιδιωτικό τομέα. Έχουμε το πρώτο δείγμα. Έγινε ο πρώτος διαγωνισμός της Αθήνας, ήταν έξι οι προεπιλεγέντες, τέσσερις κατέθεσαν προτάσεις, τις οποίες ελέγχουμε και φαντάζομαι ότι σε περίπου δεκαπέντε ημέρες θα έχουμε και την πρώτη εικόνα».

Η ιστορία του σχολείου

Ο κ. Λούμπος αναφέρθηκε πολύ περιληπτικά, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, και στην ιστορία του σχολείου, σημειώνοντας ότι «...αποτέλεσε τον ιστορικό φάρο της γνώσης και της πνευματικής καλλιέργειας στην πόλη μας από τη δεκαετία του ’30. Το παλιό Πρακτικό Λύκειο Χανίων, σχολείο της φιλελεύθερης κυβέρνησης του Βενιζέλου, μεικτό σχολείο, πρότυπο για την εποχή του, με έμφαση στις θετικές επιστήμες είχε ιστορικό διευθυντή και ψυχή του τον αείμνηστο παιδαγωγό και δάσκαλο Ανδρέα Κνιθάκη. Μετεξελίχτηκε μέσα από έντονες ιδεολογικο-πολιτικές συγκρούσεις της εποχής σε εξατάξιο Γυμνάσιο Θηλέων, αργότερα σε 3ο Λύκειο Χανίων και σήμερα σε 2ο Γενικό Λύκειο Χανίων. Σ’ αυτό υπηρέτησαν και έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό παιδαγωγοί - δάσκαλοι κύρους και αναγνώρισης της παλιάς καλής εποχής των Χανίων. Αποφοίτησαν και διέπρεψαν μαθητές/τριες αξιόλογοι συμπολίτες μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου