Γιατί επιτέθηκε ο κ. Παπανδρέου στην κ. Μέρκελ


Ο κ. Παπανδρέου από το βήμα του συνεδρίου της σοσιαλιστικής διεθνούς στο Παρίσι εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στο πρόσωπο της κ. Μέρκελ κατηγορώντας την ότι το σχέδιο που προτείνει η Γερμανία για το νέο μηχανισμό στήριξης των αδύναμων οικονομικά κρατών της Ε.Ε. θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της Ευρώπης.
Η άποψη αυτή δεν ανήκει αποκλειστικά στον κ. Παπανδρέου, απλά εξέφρασε τις ανησυχίες  των περισσότερων ηγετών των κρατών της Ε.Ε. για τις επιπτώσεις που θα έχει το σχέδιο της Γερμανίας όσον αφορά τις επενδύσεις από την παγκόσμια αγορά σε ομόλογα κρατών της Ε.Ε. .Επιπλέον μετά τη θετική ανταπόκριση του κ. Σαρκοζί και του κ. Στρος Καν στην ιδέα που εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας για επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του δανείου που έλαβε η χώρα από τρία σε πέντε έτη, ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε περισσότερο επιθετικός ενάντια στην οικονομική πολιτική της Γερμανίας απέναντι στους εταίρους της στην Ε.Ε. .

Τι προτείνει η Γερμανία

Η Γερμανία προτείνει στο νέο μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων στην Ευρώπη και στο κεφάλαιο που θα διατίθεται από τον μηχανισμό αυτό προς στήριξη των αδύναμων οικονομιών να συμμετέχουν εκτός των μέλη της Ε.Ε. και οι ιδιώτες επενδυτές που έχουν κεφάλαια σε ομόλογα των κρατών μελών της Ε.Ε. Αυτό βέβαια θα αποθαρρύνει άμεσα μεγάλους οικονομικούς οίκους της παγκόσμιας αγοράς να επενδύσουν σε τέτοια ομόλογα οπότε και με δυσκολία θα εισρέουν νέα κεφάλαια στην Ευρώπη. Ήδη με την ανακοίνωση της πρόθεσης αυτής από πλευρά Γερμανία τα spread των ομολόγων εκτινάχθηκαν αποδεικνύοντας τα άμεσα αντανακλαστικά της παγκόσμιας αγοράς σε κινήσεις που πιθανά να μειώσουν τα κέρδη της.

Γιατί προτείνει αυτή τη λύση η Γερμανία

Η Γερμανία δεν βασίζεται στα ομόλογα της για την αύξηση του οικονομικού κεφαλαίου της. Ήδη αυτό το χρόνο θα εμφανίσει στα οικονομικά της το μεγαλύτερο πλεόνασμα από το 1991 οπότε και αποτελεί ένα γιγάντιο οικονομικό παίκτη στην παγκόσμια αγορά. Βάση αυτής της δύναμης της προσπαθεί πλέον να επιβάλει της δικές της πολιτικές στο παγκόσμιο σκηνικό κάτι που έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα άλλες παραδοσιακά μεγάλες οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ. Και αυτή η αντιπαράθεση επηρεάζει άμεσα αδύναμες οικονομίες όπως της Ελλάδας και της Ιρλανδίας που έχουν οικονομικές δυσκολίες και που παραδοσιακά τις αντιμετώπιζαν βγαίνοντας για δάνειο στην παγκόσμια αγορά.
Πολλές αγορές ανάμεσα του και αυτή της Κίνας και των ΗΠΑ στην προσπάθεια τους να εμφανιστούν πιο ανταγωνιστικές και τα προϊόντα τους να κατακτήσουν μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου χάρτη υιοθετούν τη λύση της υποτίμησης του νομίσματος τους κάτι που δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αυθαίρετα οι χώρες του €. Επιπλέον παίρνουν μέτρα ώστε να μειωθούν οι εισαγωγές και να τονωθεί η εγχώρια αγορά με διακίνηση των εθνικών προϊόντων. Πρόσθετα γίνεται έλεγχος κατά την διακίνηση κεφαλαίων εκτός χώρας.
Η Γερμανία δεν αντιμετωπίζει τέτοιες δυσκολίες, τα προϊόντα της είναι απολύτως ανταγωνιστικά και οι εξαγωγές της τεράστιες με μεγάλη διείσδυση στην παγκόσμια αγορά. Αυτό αποφέρει τεράστια κεφάλια στην χώρα και ισχυροποιεί την θέση της στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη. Η Γερμανία εμφανίστηκε η πιο προσαρμόσιμη δύναμη στο νέο μετά-κρίσης οικονομικό σκηνικό και απειλεί ανοικτά μεγάλες οικονομικές δυνάμεις όπως τις ΗΠΑ που επίσης πασχίζουν στην αναδιάρθρωση της οικονομίας τους.
Η Γαλλία μέσω της υπουργού οικονομικών της πρότεινε στη Γερμανία να μειώσει της εξαγωγές της και να ενεργοποιήσει την εσωτερική κατανάλωση των προϊόντων της κάτι που βέβαια δεν είναι αποδεκτό από τη Γερμανία μιας και έτσι θα απολέσει το μεγάλο της οικονομικό πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων χωρών.

Το πρόβλημα της Γερμανίας

Αν και όλα μοιάζουν ρόδινα για την Γερμανία εντούτοις αντιμετωπίζει ένα άλλο δύσκολο πρόβλημα. Οι εργάτες και πολίτες της χώρας μέσω των σωματείων τους στηρίζουν την σφικτή οικονομική πολιτική στο εσωτερικό της χώρας δεχόμενοι λόγο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης μηδενικές αυξήσεις στους μισθούς τους, είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι με την πολιτική ηγεσία της χώρας. Και είναι δυσαρεστημένοι με την υποχρέωση της χώρας τους να επωμίζεται το μεγαλύτερο βάρος στην στήριξη της οικονομίας της Ε.Ε.  και ειδικά με την υποχρέωση τους να συνεισφέρουν μεγάλα ποσά στην διάσωση προβληματικών οικονομιών όπως της Ελλάδας. Αυτό ακριβώς προβληματίζει και την ηγεσία της χώρας και η κ. Μέρκελ βλέπει την δημοτικότητα της και τα ποσοστά του κόμματος της ολοένα και να μειώνονται. Αυτό ακριβώς έκανε διστακτική την κ. Μέρκελ στην έγκαιρη στήριξη της Ελλάδας τον Απρίλιο με αποτέλεσμα να κατακρημνιστεί η οικονομία της. Και αυτή η κίνηση της εκτός από την έντονη δυσαρέσκεια των Γερμανών πολιτών κινητοποίησε και το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας στο κατά πόσο ήταν νόμιμη η συνεισφορά της Γερμανίας στον ευρομηχανισμό στήριξης που συστάθηκε.
Όλα αυτά θέλει να αποφύγει η κ. Μέρκελ καθώς και να διατηρήσει τα πολιτικά ποσοστά του κόμματος της. Έχει και εκλογές το 2013 στη Γερμανία άρα τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Πηγές
A Distorted Global Economy
Sovereign Debt in the EU
Greece pledges to hit deficit reduction goal
http://www.ft.com/cms/s/0/814ec386-f0b9-11df-8cc5-00144feab49a,dwp_uuid=2b8f1fea-e570-11de-81b4-00144feab49a.html#axzz15S7DTLRc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου