ΜΕ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-“Πρεμιέρα” για την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων

Όπως δημοσιεύτηκε την 03-01-2011 στο http://www.haniotika-nea.gr/58605-“Πρεμιέρα” για την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων .html

Με πνεύμα 'συγκρητισμού' πραγματοποιήθηκε προχθές η πρώτη εκδήλωση της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων παρουσία του νέου αιρετού περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρου Αρναουτάκη, ενώ ακολούθησε Αγιασμός χοροστατούντος του μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου.  
Νωρίτερα είχε προηγηθεί η καθιερωμένη δοξολογία στη Μητρόπολη Χανίων χοροστατούντος του μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού, όπου το 'παρών' έδωσαν εκπρόσωποι των πολιτικών, των στρατιωτικών Αρχών και άλλων φορέων του Νομού. Στις σχετικές ομιλίες, που έγιναν σε κλίμα ομοψυχίας, επισημάνθηκε η ανάγκη της αγαστής συνεργασίας μεταξύ όλων των φορέων προκειμένου οι νέοι θεσμοί της Αυτοδιοίκησης να λειτουργήσουν με γοργούς ρυθμούς.
Ο κ. Αρναουτάκης
'Ξεκινούμε σήμερα ένα μεγάλο ταξίδι. Και δεν είναι τυχαίο ότι το ταξίδι αυτό ξεκινάει από τα Χανιά', ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο νέος αιρετός περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος τόνισε ότι: 'Πρόκειται για μια μεγάλη μεταρρύθμιση που φιλοδοξούμε όλοι να υπηρετήσουμε με στόχο την αποκέντρωση και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Μαζί με τους αντιπεριφερειάρχες, τους περιφερειακούς συμβούλους αλλά πάνω από όλα με τη συνεργασία των βουλευτών μας, των δημάρχων και όλων των εργαζομένων πρέπει να παλέψουμε και να κάνουμε πράξη αυτό το όραμα: την αποκέντρωση και την ισόρροπη βιώσιμη ανάπτυξη από τη μια άκρη του νησιού στην άλλη'.
Ο ίδιος χαρακτήρισε τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση ως 'επανάσταση στη σχέση κράτους πολίτη'.
'Γι’ αυτό χρειαζόμαστε όλοι. Και εμείς από την πλευρά της παράταξής μας αλλά και όλες οι παρατάξεις να δώσουμε τον αγώνα, διότι ο αγώνας θα είναι σκληρός. Το Αθηνοκεντρικό κράτος δύσκολα αφήνει κάποιες εξουσίες παρά το ότι υπάρχουν θεσμοθετημένα όργανα αλλά εμείς έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε και γνωρίζουμε και θέλουμε να κάνουμε πράξη την ισόρροπη ανάπυξη του νησιού. Από τη μια άκρη του νησιού μέχρι την άλλη να καταλάβει ο κάθε πολίτης ότι η αιρετή περιφερειακή διοίκηση θα είναι δίπλα του, επειδή αυτό που χρειάζεται είναι εμείς να υπηρετούμε τον πολίτη και όχι ο πολίτης να υπηρετεί εμάς', υπογράμμισε.
Ο κ. Βουλγαράκης
Ο νέος αιρετός αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, στην ομιλία του επεσήμανε την αλλαγή που φέρνει ο νέος θεσμός και αναφέρθηκε στη διοικητική ιστορία του Νομού Χανίων, την οποία παρουσίασαν τα 'Χανιώτικα νέα' στο φύλλο της Πρωτοχρονιάς.
'Το μεγάλο ταξίδι των Νομαρχιών με τους διορισμένους νομάρχες έκλεισε πριν δεκαέξι χρόνια με το σχέδιο «Καποδίστριας». Η πορεία αυτή κράτησε δεκάδες χρόνια. Το νεότερο ελληνικό κράτος, όμως, με τις όποιες αδυναμίες αυτής της Διοίκησης στήριξε την ανάπτυξή του και τη διοίκησή του σε αυτήν. Με αυτή τη Διοίκηση οδηγηθήκαμε στην Ενωμένη Ευρώπη. Η είσοδός μας σε αυτήν μας επιτάσσει μια νέα δομή διοίκησης της Ελλάδας που να συμπορεύεται με τις λειτουργίες των άλλων κρατών - μελών. Η ένωση αυτή εξελίσσεται αργά μεν αλλά σταθερά σε ένωση των Περιφερειών. Ετσι οδηγηθήκαμε και εμείς στην αιρετή Περιφέρεια με τον νόμο που ονομάσαμε «Καλλικράτης». Με τον θεσμό αυτό ξεκινά ένα άλλο μεγάλο ταξίδι στην Αυτοδιοίκηση. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που στο ταξίδι αυτό, για την Κρήτη, καπετάνιος θα είναι ο Σταύρος Αρναουτάκης και συνταξιδιώτης του θα είμαι και εγώ', τόνισε.
'Τις όποιες αδυναμίες του Νομού είναι στο χέρι μας να τις διορθώσουμε στην πορεία. Πιστεύω απόλυτα ότι είναι δική μας ευθύνη να κατοχυρώσουμε στην κοινωνία και σ’ όλους τους πολίτες τον νέο αυτόν θεσμό. Συνεργάτες μας στην προσπάθεια αυτή θα ’ναι δίπλα μας οι εργαζόμενοι στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Προσωπικά θα είμαι δίπλα τους σε ό,τι με χρειαστούν. Τους θέλω φίλους και συνεργάτες και όχι υπαλλήλους', επεσήμανε.
Οι προτεραιότητες της Περιφερειακής Ενότητας
Παράλληλα ο κ. Βουλγαράκης αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της Περιφερειακής Ενότητας για το 2011.
'Θα δουλέψουμε μαζί με τους εφτά νέους δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Στόχος μας είναι να συνεργαστούμε με όλα τα πνευματικά Ιδρύματα του τόπου. Να αξιοποιήσουμε το Πνευματικό Κέντρο Χανίων, ένα στολίδι της πόλης μας, που μπορεί να γίνει αναφορά και κέντρο πολιτισμού της Περιφέρειάς μας.
Το Τ.Ε.Ε. - Τμήμα Δυτικής Κρήτης θα είναι ο επίσημος και άμισθος σύμβουλός μας. Αυτός είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσουν και οι τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες με την καθοδήγηση του περιφερειάρχη, των αντιπεριφερειαρχών και την Εκτελεστικής Επιτροπή του Περιφερειακού Συμβουλίου, τη συνοχή και την αποτελεσματικότητα του οποίου εγγυάται η προσωπικότητα του επικεφαλής Σταύρου Αρναουτάκη', υπογράμμισε ο νέος αιρετός αντιπεριφερειάρχης Χανίων.
Και πρόσθεσε: 'Εμείς από τα Χανιά είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην ανάπτυξη της Κρήτης, χωρίς διαχωρισμούς παλιάς νοοτροπίας, με ανοιχτές τις πόρτες της Περιφέρειας στον λαό, διότι η μεταρρύθμιση αυτή έγινε μόνο για τον λαό'.
Ο κ. Αρχοντάκης
Για την απαιτούμενη ευελιξία που πρέπει να επιδείξει η Αντιπεριφέρεια στα προβλήματα, τα οποία θα προκύψουν, έκανε λόγο ο απερχόμενος νομάρχης Χανίων, κ. Γρηγόρης Αρχοντάκης. 'Ο νέος θεσμός της Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης θα έχει αρκετά προβλήματα σε σχέση με τις αρμοδιότητες και τα θέματα που δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμα. Σε καμία περίπτωση αυτή η νέα πραγματικότητα δεν πρέπει να λειτουργήσει εις βάρος της εξυπηρέτησης του πολίτη. Γι’ αυτό και η νέα Αντιπεριφέρεια πρέπει να κινηθεί με ευελιξία και είμαι βέβαιος ότι ο νέος αντιπεριφερειάρχης Χανίων μπορεί να τα καταφέρει', επεσήμανε.
Ο κ. Σκουλάκης
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χανίων, κ. Μανώλης Σκουλάκης, ανέφερε ότι 'είναι μια σημαντική ημέρα διότι αρχίζει μια καινούργια πορεία για όλους μας. Καινούργιοι στόχοι μπαίνουν με την έναρξη εφαρμογής του Καλλικρατικού θεσμού και σε επίπεδο Περιφέρειας και σε επίπεδο Δήμων του Νομού. Ολοι  θα κριθούμε από την προσπάθεια, την οποία θα καταβάλλουμε, έτσι ώστε να υλοποιηθεί ο θεσμός με ό,τι προβλήματα κι αν αντιμετωπίσουμε τον πρώτο καιρό. Είμαι σίγουρος ότι με τη βοήθεια και τη συνεργασία όλων θα τα καταφέρουμε, αρκεί να μας δοθεί λίγη πίστωση χρόνου'.
Οι βουλευτές Χανίων
Τις δικές τους ευχές έδωσαν οι παρευρισκόμενοι βουλευτές Χανίων αλλά και η πρώτη επιλαχούσα από το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ κα Λίτσα Κουρουπάκη, η οποία καταλαμβάνει τη θέση του Μανώλη Σκουλάκη στη Βουλή.
Ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευτύχης Δαμιανάκης, επεσήμανε ότι: 'Μετά την ορκωμοσία και την ανάληψη των καθηκόντων του νέου αντιπεριφερειάρχη και την εγκατάσταση της Περιφερειακής Αρχής, γυρίζουμε μια νέα σελίδα σε ό,τι αφορά τα αυτοδιοικητικά θέματα του τόπου. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τους πολίτες, διότι περνάμε μια κρίσιμη φάση, όμως, η κρίση δεν είναι μόνο ελληνική αλλά κρίση όλης της Ευρώπης... Αν αλλάξουμε τρόπο σκέψης και πολιτικής μπορούμε να ζήσουμε καλύτερες μέρες. Αλλωστε η Ελλάδα πέρασε και στο παρελθόν δύσκολες στιγμές πάντα, όμως, τα κατάφερνε'.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Χανίων, κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, τόνισε: 'Για τα μεγάλα και γενικότερα προβλήματα της πατρίδας μας εύχομαι να βρεθεί λύση. Κάθε καινούργια χρονιά που ξεκινά να ξεκινά με ελπίδες και προσδοκίες. Θα πρέπει, όμως, για να υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί λύση σε αυτά τα μεγάλα προβλήματα να υλοποιηθούν δύο προϋποθέσεις: η μία είναι να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και δεύτερον σοβαρότητα του συστήματος γενικότερα'.
'Ας είναι το 2011 μια χρονιά υγείας, αγάπης, αισιοδοξίας και δημιουργικότητας', ευχήθηκε από την πλευρά της η κα Λίτσα Κουρουπάκη.
Ακολούθησε η κοπή της πρώτης πρωτοχρονιάτικης πίτας της Περιφερειακής Ενότητας με το τυχερό φλουρί να πέφτει στο κομμάτι της προϊσταμένης του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης, κας Ζαχαρένιας Σημανδηράκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου