Σε 11 ξενοδοχεία της περιοχής του Ηρακλείου οι 4.400 Κινέζοι - Οι μαρτυρίες των Ελλήνων

Όπως δημοσιεύτηκε την 24-2 -2011 στο neatv.gr


Στολιμάνι του Ηρακλείου κατέπλευσε το "Hellenic Spirit", ένα από τα δύοπλοία που μεταφέρουν από τη Λιβύη στην Κρήτη 4.400 Κινέζους, οι οποίοιμε πτήσεις τσάρτερ θα γυρίσουν στην πατρίδα τους. Παράλληλα, στο λιμάνικατέπλευσε και το "Olympic Champion" ενώ το "Ελευθέριος Βενιζέλος" θαεπιβιβάσει εκατοντάδες ακόμη Κινέζους από τη Λιβύη, προκειμένου να τουςμεταφέρει στην Κρήτη. Στο μεταξύ, Βρετανοί διπλωμάτες αναμένονται στηνΚρήτη προκειμένου να συζητήσουν με τους εκπροσώπους τοπικών φορέων γιατο ενδεχόμενο μετάβασης στο Ηράκλειο και Βρετανών πολιτών από τη Λιβύη.

Σε 11 ξενοδοχεία της περιοχής του Ηρακλείουβρίσκονται ήδη οι πρώτοι 4.400 Κινέζοι που ήρθαν με τα δύο πλοία και μεευθύνη της ελληνικής Αστυνομίας και των Κινεζικών αρχών προστατεύονταιγια τον φόβο των Ιουδαίων...
Στο λιμάνι του Ηρακλείου μπήκε λίγο πριν τις 14.00 το πλοίο HellenicSpirit, το ένα από τα δύο πλοία που θα καταπλεύσουν σήμερα στο λιμάνιτου Ηρακλείου, μεταφέροντας συνολικά 4.400 Κινέζους που μεταφέρονταιαπό τη Λιβύη και από την Κρήτη, θα μεταβούν, με πτήσεις τσάρτερ, στηνπατρίδα τους.

Το Hellenic Spirit μεταφέρει 1973 Κινέζους, 53 Ευρωπαίους (Γάλλοι,Σουηδοί, Δανοί, Γερμανοί, Ιταλοί, Άγγλοι, Πολωνοί, Βούλγαροι, ΡουμάνοιΜαλτέζοι), ενώ μεταξύ των Ευρωπαίων είναι και 18 Έλληνες. Ακόμη, 9επιβάτες μεταφέρθηκαν από τρίτες χώρες (Συρία, Αλβανία, Ν. Αφρική,Λιβύη)

Περίπου 15 λεπτά αργότερα στο λιμάνι κατέπλευσε και το OlympicChampion μεταφέροντας 2.398 Κινέζους, 36 από τη Σρι Λάνκα και 29Ταϊλανδούς.

Στο λιμάνι είχαν φθάσει και τρία ασθενοφόρα, καθώς σύμφωνα με κάποιεςπληροφορίες, υπήρχαν και κάποιοι τραυματίες μεταξύ των επιβατών. Γιατον ίδιο σκοπό το παρόν δίνει και το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών.

Παράλληλα δεκάδες είναι τα τουριστικά λεωφορεία τα οποία έχουν ήδηφθάσει προκειμένου να επιβιβάσουν τους Κινέζους και να τους μεταφέρουνστα ξενοδοχεία όπου έχει σχεδιαστεί να καταλύσουν.

Δύο ξενοδοχεία στην πόλη του Ηρακλείου έχουν "κλειστεί" για τηδιαμονή των Ευρωπαϊων υπηκόων που αποβιβάστηκαν από τα πλοία - μεταξύαυτών και οι Έλληνες.

Όπως διευκρινίστηκε, στα ξενοδοχεία διαμονής των απεγκλωβισμένων θαυπάρχει αστυνομική επιτήρηση, για λόγους ασφαλείας και για τονκαθησυχασμό των απεγκλωβισμένων από τη λιβύη.

Η αστυνομία έχει αναλάβει το διαβατηριακό έλεγχο, ο οποίος θαεκτελεστεί σύντομα, προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν περαιτέρω οιαπεγκλωβισμένοι.
«Ο κόσμος με πολύ μεγάλο θάρρος αντιμετώπισε αυτή την κατάσταση. Κάποιαστιγμή τα πράγματα θα ηρεμήσουν για να επιστρέψουμε και εμείς πουέχουμε αφήσει όλα τα υπάρχοντά μας κάτω» ανέφερε ένας εκ τωνεπαναπατρισθέντων Ελλήνων, ο κ. Κυριάκος Χώραφος. Ο κ. Χώραφος πρόσθεσεότι «εμείς οι Έλληνες, παρόλο που βρεθήκαμε στο κέντρο των γεγονότωνκαι των βιαιοτήτων, ήμασταν ιδιαίτερα ασφαλείς. Είναι μια περιοχή πουεμάς τους Έλληνες μας αγαπάνε. Δυστυχώς σαν ελληνικές εταιρίες δενκαταφέραμε να κάνουμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε».

Από την πλευρά του ο κ. Σταύρος Παντελίδης, πολιτικός μηχανικός από τηνΚαβάλα, τόνισε: «Από την πρώτη ημέρα των εξελίξεων βρεθήκαμε μέσα σταγεγονότα και ζήσαμε πολλές φρικαλεότητες. Με κάποια υποτυπώδη μέτραασφαλείας που πήραμε δεν κινδυνεύσαμε και φυσικά από τότε που ξέσπασανοι μεγάλες ταραχές δεν ξαναπήγαμε στη δουλειά. Κλειστήκαμε στα σπίτιαμας και βγαίναμε τις ώρες που δεν γίνονταν ταραχές. Αφήσαμε όλα ταπράγματά μας κάτω, με την προοπτική ότι θα γυρίσουμε κάποια στιγμή πίσωγια να συνεχίσουμε τη δουλεία μας».

Δουλεύαμε στο Ανατολικό κομμάτι, ανέφερε ο κ. Παντελίδης, «από κει πουξεκίνησαν οι ταραχές. Κατασκευαστική ήταν η εταιρία, κάναμε δίκτυα μεδεξαμενές για ένα υδρευτικό έργο. Σε συνεργασία με το ΕλληνικόΠροξενείο και με αυτό της Σουηδίας στη Βεγγάζη, όπου δεν υπάρχει δικόμας, φτάσαμε με ασφάλεια στο λιμάνι. Εμείς σαν Έλληνες και με τηβοήθεια τοπικών παραγόντων δεν είχαμε κανένα πρόβλημα στις μετακινήσειςμας. Ένα χρόνο ήμουν κάτω στη Λιβύη» κατέληξε.

"ΑΦΑΝΤΗ Η ΠΡΕΣΒΕΙΑ"

Σε δηλώσεις τους οι Έλληνες είπαν ότι δεν κινδύνευσε άμεσα η ζωή τους,αλλά έφυγαν "προληπτικά"καθώς έβλεπαν μπροστά στα μάτια τους, ανθρώπουςνα πέφτουν νεκροί. Στη συντιπτική πλειοψηφία τους, οι Έλληνες υπήκοοιεργάζονταν σε κατασκευαστικές εταιρείες, ενώ όπως σχολίασαν δεικτικά,όλες οι διαδικασίες για να φύγουν από τη Βεγγάζη κινήθηκαν με τηβοήθεια της ελληνικής παροικίας και μέσω της πρεσβείας της Σουηδίας καιόχι της Ελλάδας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας έφθασαν και στοCretalive πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες κανενας δεν μπορούσε ναέρθει σε επαφή με την πρεσβεία της Ελλάδας στη χώρα.

Για τη Λιβύη αναχώρησε περίπου στις 14.30 και το Knossos Palace, τοοποίο όμως θα μεταφέρει τους επιβάτες στη Μάλτα, ενώ στην Κρήτηπρόκειται να φθάσουν, με πλοίο της ΑΝΕΚ, και Βρετανοί πολίτες,2.000-3.000 στον αριθμό, από τη Λιβύη, με τελικό προορισμό τη Μ.Βρετανία. Για το λόγο αυτό θα φθάσει απόψε στο Ηράκλειο η πρόξενος τηςχώρας από τη Ρόδο, προκειμένου να διευθετήσει όλες τις λεπτομέρειες γιατη διαμονή και τον επαναπατρισμό των Βρετανών.
 

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΚΙΝΕΖΩΝ

Σήμερα ουσιαστικά ξεκίνησε η επιχείρηση-αστραπή με την οποία η Κίναμετακινεί τους υπηκόους της που βρίσκονται στη Λιβύη! Οι κινεζικέςαρχές μάλιστα ζήτησαν τη βοήθεια της Ελλάδας και της Ιταλίας για ναμετακινηθούν οι περίπου 40.000 Κινέζοι εργαζόμενοι, υπάλληλοι κιεπιχειρηματίες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Λιβύη και, ήδη, έχεικαταστρωθεί στο σχέδιο διαφυγής τους! Ταυτόχρονα φαίνεται πως το ίδιοσχέδο έχουν κι άλλες χώρες όπως η Ρωσία και η Ιαπωνία που σκοπεύουν ναμεταφέρουν πολίτες τους μέσω Κρήτης.

Οι 40.000 Κινέζοι θα φύγουν με πλοία και οργανωμένα από τη Λιβύηκαι από αυτούς οι 20.000 και πλέον θα πάνε μέσω Ιταλίας , ενώ περίπου13.000 θα μετακινηθούν από το Ηράκλειο όπου και θα μείνουν σεξενοδοχεία που έχει βρει η κινεζική πρεσβεία, και θα φύγουν, στησυνέχεια, με πτήσεις τσάρτερ από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου και μόνοαπό αυτό για λόγους ασφαλείας... Μέσα σε ένα από τα πλοία, το HellenicSpirit, βρίσκονται και 46 Έλληνες πολίτες που γλίτωσαν από την κόλασητης Λιβύης.

Αργά το βράδυ της Τρίτης, επικοινώνησε με τον κ.Αρναουτάκη οπρωθυπουργός κ.Παπανδρέου από τη Γερμανία που βρίσκεται και του ζήτησενα μεριμνήσει για τη καλύτερη δυνατή φιλοξενία των Κινέζων, ενώ σήμερατο πρωί θα έρθει κινεζικη αντιπροσωπεία από την πρεσβεία. Η Κρήτη και ηΕλλάδα κρίθηκαν ότι συνδυάζουν όλα τα δεδομένα εκείνα για να μηνδιατρέξουν κανένα κίνδυνο οι χιλιάδε εγκλωβισμένοι Κινέζοι...

Όπως πρώτο αποκάλυψε το CRETALIVE, οι πρώτοι - περίπου 4.800 -Κινέζοι αναμένεται να φτάσουν στην Κρήτη σήμερα το μεσημέρι, με δύοπλοία της ΑΝΕΚ, και θα παραμείνουν μερικές ημέρες, έως ότου οργανωθείτο πλήρες σχέδιο και η μεταφορά τους με ασφάλεια στην Κίνα, η οποίαεκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός 15 ημερών. Παράλληλα εν πλω προς τηΛιβύη βρίσκεται ένα τρίτο πλοίο, στο οποίο θα επιβιβαστούν επιπλέονεπιβάτες οι οποίοι θα ταξιδέψουν στην Κρήτη.

Το "Olympic Champion", το "Hellenic Spirit", το "Βενιζέλος" από τηνεταιρεία "ΑΝΕΚ" και το "Κνωσσός" από τις "Μινωικές" είναι τα πλοία πουθα πραγματοποιήσουν σειρά δρομολογίων για να μπορέσουν να μεταφέρουνΈλληνες και Κινέζους υπηκόους από τη Λιβύη στην Ελλάδα. Οιδιαπραγματεύσεις για τη μεταφορά των Κινέζων υπηκόων γίνονται με τηνκινεζική πρεσβεία στην Αθήνα.

Παράλληλα, η φρεγάτα "Ψαρά" του Πολεμικού Ναυτικού, απέπλευσε ταξημερώματα από το λιμάνι της Σούδας προκειμένου να παράσχει προστασίαστα ελληνικά επιβατηγά πλοία που θα μεταφέρουν άμαχο πληθυσμό από τηΛιβύη. Η φρεγάτα θα πλέει στα διεθνή χωρικά ύδατα και θα παράσχει κάθεείδους βοήθεια στα πλοία.

ΣΕ 4* και 5* ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ Η ΔΙΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΚΙΝΕΖΩΝ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Ξενοδόχων του νομού Ηρακλείου, κ.Μυλωνάκη, με το που παρουσιάστηκε η ανάγκη μετακίνησης των Κινέζων,άμεσα έγινε μία έρευνα κι εξασφαλίστηκαν 6.000 κλίνες, σε 11ξενοδοχειακά καταλύματα της Αμμουδάρας, των Γουβών, της Σταλίδας καιτων Μαλίων.

"Έχουμε φροντίσει τα καταλύματα να είναι της τάξης των 4 και 5αστέρων. Δεν πρόκειται να τους λείψει τίποτα" - λέει ο κ. Μυλωνάκης.Αντιπροσωπεία της κινεζικής πρεσβείας επισκέφθηκε χθες τα συγκεκριμέναξενοδοχεία κι έμεινε απολύτως ικανοποιημένη. Ανοιχτό μένει τοενδεχόμενο διοργάνωσης κάποιων εκδρομών στο πλαίσιο της παραμονής τωνΚινέζων στο Ηράκλειο.

Την επιχείρηση, από ελληνικής πλευράς, συντονίζει ο υφυπουργόςΠροστασίας του Πολίτη κ.Όθωνας που, ήδη, ενημέρωσε τον στρατηγόκ.Γεωργόπουλο, τον περιφερειάρχη κ.Αρναουτάκη, τον γραμματέααποκεντρωμένης διοίκησης κ.Καρούντζο, το δήμαρχο Ηρακλείου κ.Κουράκηκαι τους άλλους φορείς.

Ο κ.Αρναουτάκης επιβεβαίωσε την πλήροφορία και τόνισε ότι ηΠεριφέρεια είναι έτοιμη να συνδράμει, ενώ και ο δήμαρχος Ηρακλείουκ.Κουράκης είπε ότι ο δήμος θα βοηθήσει με όλες του τις δυνάμεις γιατην ασφαλή μετακίνηση των Κινέζων.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής και ουφυπουργός Μ. Οθωνας βρίσκονται σε διαρκή συνεργασία με τον αρχηγό τηςΕλληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγο Ε. Οικονόμου και τον αρχηγό τουΛιμενικού Σώματος, αντιναύαρχο Κ. Σούλη, καθώς και τους επιτελείς δυοσωμάτων, αξιολογώντας τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται μετά τιςεξελίξεις στη Β. Αφρική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αύριο το πρωί θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψηστα γραφεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, παρουσία όλων τωνεμπλεκόμενων φορέων, για να εκτιμηθούν όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα αλλάκαι για να καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις και πρωτοβουλίες που θαληφθούν.

cretalive.gr

Kallikrates Chania:In 11 hotels in the area of Heraklion, the Chinese 4400 - The testimony of the Greeks
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου