ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΛΑΤΑΝΙΑ -Ολοκληρωμένη διαχείριση καλλιεργειών

Όπως δημοσιεύτηκε την 12-10-2011 στο www.haniotika-nea.gr

Την εφαρμογή της ολοκληρωμένης διαχείρισης των καλλιεργειών για τους παραγωγούς της περιοχής του έχει ως στόχο ο Δήμος Πλατανιά, που ξεκινά την υλοποίηση του σχετικού προγράμματος.
Ενός προγράμματος που στόχο έχει, σύμφωνα με την Κοινωφελή Επιχείριση του Δήμου, να προκύψουν οφέλη τόσο για το περιβάλλον, την ανθρώπινη υγεία όσο και για την οικονομική κατάσταση των παραγωγών.
«Η Ολοκληρωμένη Διαχείριση είχε ξεκινήσει -και μπορώ να πω ότι δούλευε και σωστά- στον Δήμο Βουκολιών, κάτω από την εποπτεία της Δημοτικής Επιχείρησης του Δήμου. Με τις συγχωνεύσεις των  πρώην Δημοτικών Επιχειρήσεων και την απορρόφησή τους από τη νέα Δημοτική Επιχείρηση, την  Κ.Ε.ΔΗ.Π., προχωράμε στην εφαρμογή της σε όλο τον Δήμο, δηλαδή σε Κολυμπάρι, Βουκολιές, Πλατανιά και περιοχή Μουσούρων», επισημαίνει στα «Χ.Ν.» ο κ. Αντώνης Καπνισάκης, πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πλατανιά.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η Κοινωφελής Επιχείρηση στο ότι με την Ολοκληρωμένη Διαχείριση δίνεται η δυνατότητα για περιορισμό της χρήσης φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων κ.ά. προς όφελος της υγείας των ανθρώπων, αλλά και του περιβάλλοντος. «Η Ολοκληρωμένη Διαχείριση στοχεύει στην παραγωγή υψηλής ποιότητας γεωργικών προϊόντων χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες μεθόδους και εισροές, έτσι ώστε να υπάρχει οικονομικό όφελος για τον παραγωγό και μειωμένη επιβάρυνση στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία. Η εφαρμογή της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης βασίζεται στη διατήρηση λεπτομερούς και σχολαστικότατου αρχείου καταγραφής όλων των διαδικασιών παραγωγής, την πραγματοποίηση ελέγχων. Αφορά τόσο τις ελαιοκαλλιέργειες, αλλά   και τα αμπέλια, το κάστανο, τα εσπεριοδοειδή», υπογραμμίζει ο κ. Καπνισάκης.
Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης υπογραμμίζει τη σημασία της συμμετοχής των παραγωγών στο πρόγραμμα για πολλούς λόγους. «Το περιβάλλον και η ανθρώπινη υγεία είναι πολύ μεγάλη υπόθεση και αυτά τα δύο τα ιεραρχούμε πρώτα και τρίτο βάζουμε το οικονομικό. Για το τρίτο ο παραγωγός θα πρέπει να καταλάβει πως ένα πιστοποιημένο οπωροφόρο χωράφι δεν είναι όπως το οποιοδήποτε άλλο. Το ίδιο θα μπορεί να διαπραγματευτεί το προϊόν από ένα πιστοποιημένο χωράφι και το ίδιο με ένα μη πιστοποιημένο χωράφι; Σίγουρα όχι, μπορεί να έχει πολύ μεγαλύτερα οφέλη από το πιστοποιημένο χωράφι, αφού θα μπορεί διαπραγματευτεί καλύτερα το προϊόν του καθώς όλα στον αγροτικό τομέα βαδίζουν προς αυτήν την κατεύθυνση», υπογραμμίζει ο κ. Καπνισάκης.
Η πιστοποίηση θα γίνεται από την εταιρεία Novacert  (έλεγχοι, αναλύσεις εδάφους κ.ά. στους παραγωγούς). Για το πώς μπορεί ένας παραγωγός να συμμετάσχει, αρκεί ένα αντίγραφο της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων από την Ένωσή του, που μαζί με την ταυτότητά του θα μπορεί να πηγαίνει σε κάποιο από τα τέως δημοτικά καταστήματα των τέως Καποδιστριακών Δήμων και να κάνει την εγγραφή του. Θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις ενημερώσεις ανά περιοχή από την Κοινωφελή Επιχείρηση. 


Kallikrates Chania:IN Platanias-Integrated Crop Management
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου