ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ-Πρώτη η Κρήτη σε τεστ ΠΑΠ

Όπως δημοσιεύτηκε την 23-11-2011 στο www.haniotika-nea.gr

Πρώτη είναι η περιφέρεια Κρήτης στην αύξηση των γυναικών που προσέρχονται για την πραγματοποίηση τεστ Παπανικολάου.
Η  επισήμανση έγινε σε εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, που πραγματοποιήθηκε προχθές στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο 2011 - 2015».
Η εκδήλωση οργανώθηκε από τον Δήμο Ηρακλείου, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας και την 7η Υ.ΠΕ. Κρήτης.
Την εκδήλωση, η οποία έλαβε χώρα στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, προλόγισε η αντιδήμαρχος Ηρακλείου, Δέσποινα Συγγελάκη.
Στη συνέχεια μίλησε ο υποδιοικητής της 7ης Υ.ΠΕ., κ. Νικήτας Καλογιαννάκης, ο οποίος υπογράμμισε το ενδιαφέρον και την υποστήριξη της Διοίκησης της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης στην ανάπτυξη υπηρεσιών πρόληψης και στην επιτυχία του Εθνικού Προγράμματος Προληπτικού Ελέγχου του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στην Κρήτη, διότι η πρόληψη σώζει ζωές.
Στην εισήγησή του ο  κ. Αριστομένης Συγγελάκης, υποδιοικητής της 1ης Υ.ΠΕ. και υπεύθυνος του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο 2011 - 2015»,  αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του εθνικού προγράμματος για την πρόληψη του καρκίνου της μήτρας και την υψηλή απήχηση που έχει σε όλη τη χώρα κι ιδιαίτερα στην περιφέρεια της Κρήτης, η οποία, όπως είπε, κατέχει την πανελλαδική πρωτιά στην αύξηση των γυναικών που προσέρχονται για την πραγματοποίηση τεστ Παπανικολάου, γεγονός που το χαρακτήρισε ιδιαίτερα ενθαρρυντικό και απολύτως συμβατό με την πλούσια παράδοση του νησιού σε θέματα πρόληψης και Π.Φ.Υ. Παρέθεσε επίσης τους βασικούς άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο (προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου, Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών, λειτουργία ογκολογικών συμβουλίων, εισαγωγή πρωτοκόλλων στην κλινική πράξη, προμήθεια κατάλληλης βιοϊατρικής τεχνολογίας, εκπαίδευση κ.λπ.), ενός συνεκτικού σχεδίου, του οποίου η υλοποίηση έχει ήδη αρχίσει και προχωρά, παρά τις μεγάλες δημοσιονομικές δυσκολίες, χάρη, κυρίως, στον ηρωισμό του προσωπικού του Ε.Σ.Υ.
Στη συνέχεια, ο αν. καθηγητής Κυτταρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Πέτρος Καρακίτσος, τόνισε τη σημασία της συμμετοχής των γυναικών σε οργανωμένο πρόγραμμα πληθυσμιακού ελέγχου ενταγμένο στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Καρκίνου. Ανέδειξε τη σημασία του τεστ Παπ και τεκμηρίωσε τον ρόλο της εφαρμογής του κάθε τρία χρόνια και για τις γυναίκες ηλικίας 25 - 65 ετών. Πολιτική που θα οδηγήσει στα αμέσως επόμενα χρόνια σε μείωση της εμφάνισης νέων κρουσμάτων καρκίνου κατά 50 - 60%. Κατέληξε ότι το Εθνικό Πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου της μήτρας είναι αντίστοιχο μόνο με εκείνο των Σκανδιναβικών χωρών και της Μ. Βρετανίας.
Το βήμα στη συνέχεια έλαβε ο επίκουρος καθηγητής Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Κώστας Ρελάκης, ο οποίος τόνισε την αξία της πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, διότι ο καρκίνος αυτός είναι ίσως από τους λίγους καρκίνους του σώματος του ανθρώπου που έχει προκαρκινικές  καταστάσεις και οι οποίες μπορούν να διαγνωσθούν πλήρως. Επίσης αναφέρθηκε στην ολοκληρωμένη διαχείριση από το Ε.Σ.Υ. των γυναικών με παθολογικά ευρήματα με κριτήρια τη διασφάλιση της ισότητας, της ασφάλειας και της αξιοπρέπειας των πολιτών.
Τέλος, η κα Εύα Βασιλάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Μαιών Κρήτης, αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο των μαιών και μαιευτών στην πρόληψη του καρκίνου, αλλά και στη διασφάλιση της υγείας της μητέρας και του παιδιού. Χαιρέτισε το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου της μήτρας ως την πρώτη ολοκληρωμένη προσπάθεια της Πολιτείας να απαντήσει στο μείζον κοινωνικό ζήτημα του καρκίνου και στάθηκε ιδιαίτερα στον κρίσιμο ρόλο που επιφυλάσσει το πρόγραμμα για τη μαία και τον μαιευτή.
Τη συζήτηση του στρογγυλού τραπεζιού συντόνισε ο καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής Κρήτης, κ. Χρήστος Λιονής, ο οποίος αναφέρθηκε στους κύριους παράγοντες, αλλά και τους πρωταγωνιστές των δραστηριοτήτων πρόληψης και προαγωγής της υγείας στην κοινότητα και στην αναγκαιότητα μιας πολύπλευρης διατομεακής και διεπιστημονικής συνεργασίας με την εμπλοκή και υποστήριξη από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Περιφερειακή Διοίκηση.
Την εκδήλωση παρακολούθησε στελέχη του Δήμου Ηρακλείου, του Ε.Σ.Υ., εθελοντικών οργανώσεων καθώς και πλήθος κόσμου.


Kallikrates Chania:ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ-Πρώτη η Κρήτη σε τεστ ΠΑΠ
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου