ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ-Πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Όπως δημοσιεύτηκε την 28-11-2011 στο www.haniotika-nea.gr

Μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου, αλλά και πετρελαίου, υπάρχουν στον υποθαλάσσιο χώρο του Λιβυκού πελάγους.
Η  επισήμανση αυτή έγινε σε ενημερωτική εκδήλωση για την ενδεχόμενη ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στον θαλάσσιο χώρο νότια της Κρήτης, που πραγματοποιήθηκε χθες στην Περιφέρεια, με κεντρικό ομιλητή τον ομότιμο καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, Αντώνη Φώσκολο.  Ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, σε συνεργασία με τα Τεχνικά Επιμελητήρια Δυτικής και Ανατολικής Κρήτης, προσκάλεσε τον καθηγητή του Πολυτεχνείου, ο οποίος και παρουσίασε αναλυτικά  στοιχεία μελετών μεγάλων διεθνών εταιρειών, σύμφωνα με τα οποία στον υποθαλάσσιο χώρο του Λιβυκού πελάγους, νότια της Κρήτης, υπάρχουν μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου, αλλά και πετρελαίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα κοιτάσματα αυτά είναι τρεις φορές μεγαλύτερα από τα κοιτάσματα που έχουν βρεθεί στη Νορβηγία, χώρα που παράγει από τις μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Κρήτη από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αυτών θα μπορεί να ενισχύει την οικονομία της χώρας με δεκάδες δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση.
Στη διάλεξή του ο κ. Φώσκολος είπε ότι η Ελλάδα καλύπτει τις ανάγκες της με 3,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο, ενώ οι Ευρώπη χρειάζεται 1 τρισ. σε ετήσια βάση. Ποσότητες που μπορούν να καλύψουν τα κοιτάσματα νότια της Κρήτης.
«Το νησί μας θα έχει ιδιαίτερα κεκτημένα από τα κοιτάσματα αυτά και συγκεκριμένα το 20%, κάτι που σημαίνει 1,2 δισ. τον χρόνο τουλάχιστον για 25 χρόνια, εφόσον αξιοποιήσουμε το σύνολο των κοιτασμάτων που υπάρχουν», ανέφερε ο καθηγητής.
Στην παρουσίαση, στο μέγαρο της Περιφέρειας, μίλησε και ο εκπρόσωπος του Επιμελητήριου Δυτικής Κρήτης, δρ πολιτικός μηχανικός Παύλος Παυλάκης, ο οποίος και υπερθεμάτισε των στοιχείων που παρουσίασε ο κ. Φώσκολος, ενώ αναφέρθηκε στα θέματα Α.Ο.Ζ. (Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες).
Ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, επεσήμανε ότι με πολύ ενδιαφέρον ακούμε τις απόψεις του καθηγητή κ. Φώσκολου, ενώ και η κυβέρνηση είναι ενημερωμένη και παρακολουθεί το ζήτημα.
«Για το θέμα έχω συζητήσει με τον αρμόδιο υπουργό κ. Μανιάτη και περιμένουμε το επόμενο χρονικό διάστημα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες και ευχόμαστε όλοι τα αποτελέσματα να είναι θετικά και στην πράξη», ανέφερε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, για να προσθέσει: «Είμαι αισιόδοξος ότι τα αποτελέσματα θα είναι καλά για τη χώρα και την Κρήτη. Ομως θα πρέπει να είμαστε και εγκρατείς καθώς θα πρέπει να περιμένουμε πρώτα τα αποτελέσματα των ερευνών που πρόκειται να γίνουν στην περιοχή», κατέληξε.
Την εκδήλωση στην Περιφέρεια Κρήτης παρακολούθησαν ο περιφερειάρχης, Σταύρος Αρναουτάκης, οι βουλευτές  Ηρακλείου, Μανώλης Στρατάκης και Φραγκίσκος Παρασύρης, ο αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Γιώργος Πιτσούλης, ο αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, Νίκος Καστρινάκης, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης, Νίκος Καλογερής, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος για θέματα διαχείρησης στερεών αποβλήτων, Βιργινία Μανασάκη, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ, Πέτρος Ινιωτάκης και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας.


Kallikrates Chania:ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ-Πετρέλαιο και φυσικό αέριο
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου