ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΦΑΚΙΩΝ-Αξιοποίηση Κληροδοτήματος Ξενουδάκη

Όπως δημοσιεύτηκε την 01-12-2011 στο www.haniotika-nea.gr

Οριστική λύση δόθηκε στο πρόβλημα της χρήσης του Κληροδοτήματος Ξενουδάκη, στο οποίο από το 1974 παρατηρούνταν συνεχείς εμπλοκές λόγω γραφειοκρατικών - νομικών θεμάτων, με συνέπεια ο Δήμος Σφακίων να μην μπορεί να διαχειριστεί τα χρήματα του Κληροδοτήματος, που φτάνουν τις 270.000 ευρώ περίπου.
Συγκεκριμένα, προχθές επικυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σφακίων η οποία ορίζει -με βάση την πρόσφατη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου του Κράτους κ. Αλεξανδράκη- ότι το Κληροδότημα Ξενουδάκη θα διοικείται και θα αξιοποιείται πλέον από το Δημοτικό Συμβούλιο και την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σφακίων.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ
Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο δήμαρχος Σφακίων κ. Παύλος Πολάκης, ο οποίος τόνισε πώς «μετά από μια διελκυστίνδα προβλημάτων από το 1974 και μετά το κληροδότημα "ξεμπλοκαρίστηκε". Περίπου τρεις φορές σε αυτά τα χρόνια είχε "μπλοκαριστεί", ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα είχε προκύψει από το 2007 μέχρι και χθες. Έτσι δεν μπορούσαμε (ο Δήμος Σφακίων) να διαχειριστεί τα χρήματα του Κληροδοτήματος διότι θεωρούνταν μη σύννομη η Επιτροπή Συγκρότησης του Κληροδοτήματος».
Όπως τόνισε ο κ. Πολάκης, το πρόβλημα λύθηκε όταν η Δημοτική Αρχή Σφακίων ζήτησε από την Περιφέρεια Κρήτης μια νέα γνωμοδότηση, η οποία θα έδινε μόνιμη λύση στο ζήτημα της χρήσης του Κληροδοτήματος Ξενουδάκη.
Συγκεκριμένα το Κληροδότημα διαχειριζόταν το Νομικό Πρόσωπο της Επαρχίας Σφακίων, όπως το περιέγραφε ο Νόμος του 1908 και όχι ο Δήμος Σφακίων.
Η νέα γνωμοδότηση ορίζει ότι αφού οι επαρχίες καταργήθηκαν με τον Καποδίστρια και δεν υφίσταται πλέον διοικητικά επαρχία Σφακίων δεν υφίσταται και Νομικό Πρόσωπο της Επαρχίας Σφακίων. Έτσι ο Δήμος Σφακίων τα όρια του οποίου ταυτίζονται με τα όρια της παλιάς επαρχίας Σφακίων, είναι ο καθολικός κληρονόμος όλων των υποχρεώσεων και των κληροδοτημάτων της (παλιάς) επαρχίας Σφακίων. Συνεπώς η διαχειριστική επιτροπή του Κληροδοτήματος Ξενουδάκη, δεν μπορεί να είναι άλλη από τον Δήμο Σφακίων και την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου.

Πού θα πάνε τα χρήματα;
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σφακίων, άμεσα η Δημοτική Αρχή θα προχωρήσει σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον διετή - τριετή προγραμματισμό, ώστε με τα χρήματα που υπάρχουν στο Κληροδότημα Ξενουδάκη (περίπου 270.000 ευρώ) να υλοποιηθούν δράσεις για την εκπαίδευση της νεολαίας των Σφακίων, όπως υποτροφίες σε φοιτητές και σπουδαστές οι γονείς των οποίων κατοικούν στην επαρχία Σφακίων, Δημοτικό Φροντιστήριο που θα παρέχει ενισχυτική διδασκαλία σε μαθητές των Σφακίων, εκπαίδευση σε υπολογιστές, σεμινάρια νέων αγροτών κ.ά.
Στο πλαίσιο της επικείμενης αξιοποίησης του Ξενουδάκειου Κληροδοτήματος και με σκοπό την κατάρτιση Οικονομικού Προϋπολογισμού, καλούνται:
καθηγητές πτυχιούχοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης των τμημάτων Μαθηματικού, Φυσικού, Χημικού, Φιλοσοφικής, για τις ανάγκες και τις απαραίτητες προϋποθέσεις οργάνωσης Δημοτικού Φροντιστηρίου Μέσης Εκπαίδευσης, που θα παρέχει δωρεάν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας σε μαθητές των Σφακίων που βρίσκονται στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου, οι οποίοι μέχρι σήμερα ήταν αναγκασμένοι να μεταβαίνουν στα Χανιά για φροντιστήρια.
Επίσης, καλούνται καθηγητές Πληροφορικής για τη διδασκαλία και απόκτηση διπλώματος Η/Υ (ECDL), μέσω της χορηγίας του Ξενουδάκειου Κληροδοτήματος.

Προτεραιότητα θα δοθεί στους καθηγητές σφακιανής καταγωγής.
Σε ανακοίνωση του Δήμου Σφακίων που υπογράφει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Π. Πρωτοπαπαδάκης «παρακαλούνται οι γονείς που είναι μόνιμοι κάτοικοι Σφακίων, των οποίων τα τέκνα είναι φοιτητές - σπουδαστές σε Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. να το δηλώσουν στον Δήμο προκειμένου να χορηγηθεί υποτροφία».

ΣΤΙΣ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Εκλογές στην ΕΛΜΕ
Eκλογές για ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΜΕ Χανίων θα γίνουν την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου στο 1ο Γυμνάσιο Χανίων (πλατεία Αγοράς). Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 12 μ. και θα τελειώσει στις 7 το απόγευμα.
Οπως ανακοίνωσε η ΕΛΜΕ Χανίων, «οι συνάδελφοι θα έχουν άδεια να ψηφίσουν μετά και το τέλος της τέταρτης διδακτικής ώρας.
Οι συνάδελφοι των σχολείων της Παλαιόχωρας, Σφακίων και Καντάνου που επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα θα έχουν άδεια για όλη την ημέρα.
Η Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση θα γίνει την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011 στις 6.30 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.
Καταθέσεις ψηφοδελτίων από παρατάξεις ή μεμονωμένους υποψηφίους μπορούν να γίνονται μέχρι την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου το απόγευμα και από ώρα 7.30 στο γραφείο της ΕΛΜΕ. Και σε ηλεκτρονική μορφή στο mail της ΕΛΜΕ elmecha@otenet.gr
Υπενθυμίζουμε ότι οι αναπληρωτές όπως και οι συνάδελφοι που δεν έχουν εξοφλήσει τις συνδρομές τους μπορούν να το κάνουν και την ημέρα των εκλογών».


Kallikrates Chania:ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΦΑΚΙΩΝ-Αξιοποίηση Κληροδοτήματος Ξενουδάκη
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου