Στην συνεδρίαση της Κ.ΕΔ.Ε. για την οικονομική κατάσταση των δήμων ο Κ.Βιρβιδάκης

Όπως δημοσιεύτηκε την 25-4 -2012 στο neatv.gr

Στην Αθήνα μετέβει την Τρίτη 24 Απριλίου 2012 ο Πρώην Δήμαρχος Χανίων, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε) και Υποψήφιος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Βιρβιδάκης για να παραβρεθεί στην έκτακτη γενική συνέλευση της Κ.ΕΔ.Ε. Μοναδικό θέμα της Γενικής Συνέλευσης ήταν η αντιμετώπιση της δεινής οικονομικής κατάστασης των Δήμων που οδηγεί σε πλήρη αδυναμία της λειτουργίας τους και υποθηκεύει το μέλλον του θεσμού.

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, έχει σταλεί επιστολή προς όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για συνάντηση μαζί τους, προκειμένου να ενημερωθούν και να τοποθετηθούν, ενόψει των βουλευτικών εκλογών, στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οι επιχορηγήσεις των δήμων για λειτουργικές δαπάνες (ΚΑΠ) από το 2009 στο 2012 μειώθηκαν περίπου στο μισό. Η σημερινή ΣΑΤΑ (επιχορήγηση για επισκευές, συντηρήσεις και μικρές επενδύσεις) μειώθηκε κατά 55% σε σχέση με την αντίστοιχη ΣΑΤΑ του 2009.

Επισημαίνεται ότι ήδη από τους ΚΑΠ του 2012 έχουν παρακρατηθεί α) για μισθώματα σχολικών μονάδων 3.154.238 € β) για προνοιακά επιδόματα 131.026.492 € και γ) για μεταφορές μαθητών 51.114.411 €. Σύνολο 185.295.141 € που αφορούν σε δαπάνες του 2011.

Μετά από συζητήσεις και διαπραγματεύσεις της ΚΕΔΕ με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών το Δεκέμβριο του 2011, συμφωνήθηκε ότι εκ παραδρομής δεν είχαν εγγραφεί στον Προϋπολογισμό του 2012 450 εκ. € στους αντίστοιχους κωδικούς των ΚΑΠ.

Τη συμφωνία αυτή επιβεβαίωσε και ο Πρωθυπουργός κατά την συνάντηση που είχε μαζί του το ΔΣ της ΚΕΔΕ στις 11-1-12. Παρ’ όλα αυτά και αυτή η συμφωνία δεν τηρήθηκε

 Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε κατά πλειοψηφία ψήφισμα στο οποίο περιγράφεται η δεινή οικονομική κατάσταση των δήμων και τα αιτήματά τους. Στη συνέχεια, ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας των μελών της συνέλευσης στο Υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια στο Υπουργείο των Εσωτερικών. Η πορεία πραγματοποιήθηκε στο δεξί τμήμα του δρόμου για να μην δημιουργηθούν κυκλοφοριακά προβλήματα.

Στο Υπουργείο Οικονομικών, αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ συναντήθηκε με τον Υπουργό Φίλιππο Σαχινίδη, με κύριο αίτημα (που αποτελεί και κόκκινη γραμμή για την Αυτοδιοίκηση) να γίνουν άμεσα πράξη, οι δεσμεύσεις της κεντρικής κυβέρνησης για απόδοση στου δήμους το 2012 των 450 εκ. € που « εκ’ παραδρομής» δεν ανεγράφησαν στον κρατικό προϋπολογισμό. Από τη συνάντηση οι δήμαρχοι έφυγαν μερικώς ικανοποιημένοι καθώς ο Φίλιππος Σαχινίδης δεσμεύτηκε ότι θα αποδοθούν 300 εκ. €, τα οποία επισήμανε ότι είναι κατοχυρωμένα.

Στο Υπουργείο των Εσωτερικών, αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, συναντήθηκε με τον Υπουργό Τάσο Γιαννίτση. Η συνάντηση, μεταξύ των άλλων, επικεντρώθηκε στη ρύθμιση για το εκλογικό επίδομα. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι τις προσεχείς ημέρες θα εκδοθεί εγκύκλιος που θα ρυθμίζει το πόσοι δημοτικοί υπάλληλοι δικαιούνται το εκλογικό επίδομα.

Υπενθυμίζεται ότι, ο Κυριάκος Βιρβιδάκης κατά την εξαγγελία της υποψηφιότητάς του στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, δεσμεύτηκε ότι εφόσον εκλεγεί βουλευτής θα παραμείνει κοντά στην Αυτοδιοίκηση. Δηλαδή, θα παραμείνει μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου