ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ-Εμπρηστές πίσω από την πυρκαγιά στα Λιβάδια

Όπως δημοσιεύτηκε την 01-06-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Σε εμπρησμό, ακούσιο ή εκούσιο, φαίνεται να οδηγούν οι πρώτες ενδείξεις για την πυρκαγιά που ξέσπασε προχθές στην περιοχή Λιβάδια στον Δήμο Χανίων. Η φωτιά μετέτρεψε σε στάχτη περίπου 50 στρέμματα δασικής έκτασης και τέθηκε υπό έλεγχο αργά το βράδυ της Τετάρτης. Ευτυχώς, η επέμβαση της Πυροσβεστικής, τοπικών φορέων, αλλά και εθελοντών που προσέτρεξαν να βοηθήσουν μαζικά, απέτρεψε τα χειρότερα καθώς οι φλόγες έφτασαν πολύ κοντά σε κατοικίες στην περιοχή του Αη Γιάννη και των Λενταριανών, ενώ λόγω της κατεύθυνσης των ανέμων δεν κινδύνεψε το αλσύλλιο του Αη Γιάννη (Πρεβαντόριο).
Πάντως, όπως επισημαίνουν και περίοικοι, δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη δυσπρόσιτη περιοχή πλήττεται από πυρκαγιά (πριν από λίγα χρόνια είχε εκδηλωθεί μια επίσης μεγάλη φωτιά για την κατάσβεση της οποίας είχε συνδράμει ακόμα και πυροσβεστικό ελικόπτερο), γεγονός που θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι αρμόδιες Αρχές, ώστε να προχωρήσουν σε μέτρα πυροπροστασίας.  

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΕΜΠΡΗΣΜΟΥ
Την Πυροσβεστική Υπηρεσία φαίνεται να προβληματίζει το γεγονός ότι η πυρκαγιά εκδηλώθηκε μακριά από τα σημεία όπου βρίσκονται σπίτια ή περνά δρόμος, με συνέπεια να εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο εμπρησμού, ακούσιου ή εκούσιου.
«Μας προβλημάτισε ότι η πυρκαγιά δεν ξεκίνησε κοντά από τον δρόμο ή από κάποιο σπίτι, αλλά οι πρώτες πληροφορίες μας -γιατί ενεργείται προανάκριση- λένε ότι ξεκίνησε 100 μέτρα μακριά από τον δρόμο», σημείωσε σχετικά ο πύραρχος και διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νομού Χανίων, Ανδρέας Μπαμπίλης, ενώ αναφερόμενος στη δυσκολία της επιχείρησης κατάσβεσης τόνισε:  «Γύρω στις 8.15 το βράδυ χθες (σ.σ. προχθές) ειδοποιήθηκε η Υπηρεσία μας για μια πυρκαγιά στην περιοχή Λιβάδια. Κινητοποιηθήκαμε και στείλαμε κάποια οχήματα, λόγω του ότι όμως είναι δύσβατο το σημείο και δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα αμάξια, η φωτιά απλώθηκε προς τον λόφο και προς την περιοχή του Αη Γιάννη. Γι? αυτό κάναμε μια μεγαλύτερη κινητοποίηση, στείλαμε όλα τα οχήματα της Υπηρεσίας μας και καλέσαμε και αμάξια από τις όμορες Υπηρεσίες, γιατί η φωτιά, λόγω του ότι είχε και αέρα, άρχισε να απειλεί σπίτια».
Ο κ. Μπαμπίλης ανέφερε σχετικά ότι στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν περίπου 20 οχήματα και 25 πυροσβέστες και συνέδραμαν εκτός από τα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χανίων και πυροσβεστικά οχήματα από τις Βρύσες, το Καστέλι και την Επισκοπή καθώς και υδροφόρες του Πολεμικού Ναυτικού, της Αεροπορίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
«Η νύχτα ήταν που μας δυσκόλεψε και το γεγονός ότι αμάξια δεν μπορούσαν να πλησιάσουν, παρά μόνο από εκεί που υπήρχαν σπίτια από όπου και αναγκαζόμασταν να κάνουμε προσβολή. Παράλληλα δημιουργούσε πρόβλημα η εναλλασσόμενη φορά του ανέμου που άλλαζε τα μέτωπα της φωτιάς», τόνισε ο διοικητής της Πυροσβεστικής, σημειώνοντας ότι τελικά γύρω στις 11 το βράδυ της Τετάρτης η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο, ενώ για λόγους ασφαλείας και για να αποτραπεί ο κίνδυνος αναζωπύρωσης παρέμειναν στην περιοχή πυροσβεστικές δυνάμεις καθ? όλη τη διάρκεια της νύχτας, αλλά και τη χθεσινή ημέρα.  
«Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κόσμο γιατί είδα εκατοντάδες άτομα, Χανιώτες, που έτρεξαν για να μας βοηθήσουν. Είναι ένα πράγμα που με εξέπληξε θετικά και είναι καλό να το επισημάνουμε. Ο κόσμος δραστηριοποιήθηκε και τον ευχαριστούμε πολύ γι? αυτό», ανέφερε καταλήγοντας ο κ. Μπαμπίλης.   

ΑΝΑΔΑΣΩΤΕΑ Η ΠΕΡΙΟΧΗ
Στο μεταξύ, αυτοψία στην έκταση που κάηκε πραγματοποίησε χθες το πρωί το Δασαρχείο Χανίων με την προϊσταμένη της Υπηρεσίας, Πολύμνια Σκλαβάκη, να τονίζει ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να κηρυχθεί άμεσα η περιοχή αναδασωτέα.  
«Η έκταση που καταστράφηκε είναι δασική, χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις και βρίσκονται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη ζώνη, διότι σε αυτή την έκταση έχουν καεί και πεύκα, αλλά ακόμα και μεμονωμένα κυπαρίσσια, τα οποία υπήρχαν και τα οποία, παρά τις δυσμενείς συνθήκες, έχουν δώσει ιδιαίτερους κώνους αναγέννησης κυπαρισσιού», σημείωσε η κα Σκλαβάκη, επισημαίνοντας τους μεγάλους κινδύνους πυρκαγιών που εγκυμονεί το φετινό καλοκαίρι.   
«Είναι μια πολύ δύσκολη περιοχή φέτος, με πολύ χορτοβρίθεια, λόγω των βροχοπτώσεων που υπήρξαν τον χειμώνα. Αυτό σημαίνει ότι μετά την ξήρανση των χόρτων θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όλοι οι πολίτες, ώστε αφενός να μην υπάρχουν πυρκαγιές και αφετέρου, αν υπάρχουν να καταστέλλονται εν τη γενέσει τους, ιδιαίτερα σε αυτές τις περιαστικές περιοχές που είναι και οικιστικές ζώνες κοντά», επεσήμανε η δασάρχης και πρόσθεσε: «Σε περιβάλλοντα οριακά όπως αυτά, που είναι ιδιαίτερα βραχώδη και ξηροθερμικά, χρειάζεται αρκετός χρόνος και πολύ φροντίδα για να αναγεννηθούν. Προφανώς, βέβαια, σε ό,τι αφορά τη δική μας Υπηρεσία θα κινήσουμε τις διαδικασίες για να κηρυχθεί άμεσα αναδασωτέα η περιοχή και θα γίνει μεγάλη προσπάθεια για να τηρηθούν όλες οι απαγορεύσεις που συνοδεύουν μια κήρυξη έκτασης ως αναδασωτέα».
Καταλήγοντας η κα Σκλαβάκη συνέστησε στους πολίτες ιδιαίτερη προσοχή και επαγρύπνηση, ειδικά στις περιοχές που βρίσκονται περιαστικά άλση (Αγιος Ματθαίος, Προφήτης Ηλίας κ.ά.), ώστε να αποφευχθεί κάποιο ανάλογο συμβάν, που πιθανόν να έχει ακόμα δυσμενέστερα αποτελέσματα.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
Αναγκαία η λήψη μέτρων
Την ανάγκη λήψης μέτρων πυροπροστασίας επισημαίνουν πολίτες που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην περιοχή και έζησαν από κοντά την προχθεσινή πυρκαγιά, ενώ θυμούνται ανάλογα περιστατικά που είχαν σημειωθεί πριν από λίγα χρόνια.   
Ο κ. Κανάκης Ριτζάκης, μιλώντας στα 'Χ.Ν.', περιέγραψε το συμβάν: «Περίπου 100 μέτρα από τον δρόμο που βρίσκεται το κατάστημά μας, είδαμε προχθές το βράδυ στήλη καπνού και εστία φωτιάς σε δύσβατο σημείο. Από εκεί και πέρα ειδοποιήσαμε την Πυροσβεστική. Ο αέρας ήταν δυνατός, αλλά ευτυχώς έπεφτε εκείνη την ώρα και βοήθησε που ήταν δυτικός και δεν κάηκε το άλσος του Αη Γιάννη».
Συνεχίζοντας ο κ. Ριτζάκης επεσήμανε ότι «έχει πιάσει κι άλλες φορές φωτιά σε αυτό το σημείο παλαιότερα», ωστόσο, όπως διευκρίνισε, «τότε υπήρχε πρόβλημα με τη ΔΕΗ, αλλά τώρα στο σημείο που ξεκίνησε η φωτιά δεν υπάρχει τέτοιο θέμα».
Σε ό,τι αφορά τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν ο κ. Ριτζάκης υπογράμμισε: «Εμείς δεν ζητάμε τίποτα, αλλά καλό θα ήταν να καθαρίζεται το δάσος ή να φτιάξουν κάποια μονοπάτια προσβάσιμα έτσι ώστε και οι πυροσβέστες να μπορούν να κινηθούν       -γιατί (προχθές) πήγαιναν γύρω - γύρω τόσο απόκρημνα που είναι για να δουν πώς θα πλησιάσουν την πυρκαγιά. Επίσης, αν θα μπορούσε το δάσος να είναι επισκέψιμο θα μπορούσε να γίνει μια ειδική μελέτη γι? αυτό και την πυρασφάλειά του. Αντίθετα τώρα, δυστυχώς, όποιος πάει εκεί για εκδρομή ή να μείνει κάνει ό,τι θέλει και δεν τον βλέπει κανείς».  
Από την πλευρά του, ο κ. Λευτέρης Κουριαντάκης, που επίσης δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην περιοχή, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει φυλάκιο φύλαξης της συγκεκριμένης δασικής περιοχής.   
«Δεν υπάρχει κάποιος να κοιτά και να παρακολουθεί την περιοχή τι γίνεται. Και πριν από λίγα χρόνια είχε ανάψει φωτιά και είχε έρθει το πυροσβεστικό ελικόπτερο για να τη σβήσουν. Τώρα όμως είναι ανεξέλεγκτα», σημείωσε και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι κύρια ευθύνη για τέτοια συμβάντα έχει το κράτος.
«Βασικά φταίει το κράτος. Δεν κάνει τίποτα. Πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα. Η Πυροσβεστική κάνει ό,τι μπορεί και αν πιάσει καμιά φωτιά θα έρθει να τη σβήσει. Από εκεί και πέρα όμως δεν υπάρχει τίποτα. Οργάνωση καμία. Ολα είναι στο μηδέν», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Kallikrates Chania:ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ-Εμπρηστές πίσω από την πυρκαγιά στα Λιβάδια
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου