ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΣΟΦΟΚΛΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ-Ενταση για το έργο ανάπλασης

Όπως δημοσιεύτηκε την 13-06-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Ενταση επικράτησε χθες το πρωί στην οδό Σοφοκλή Βενιζέλου καθώς ιδιοκτήτες ακινήτων απέτρεψαν την υλοποίηση εργασιών στον συγκεκριμένο δρόμο, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του αντιπεριφερειάρχη, Απ. Βουλγαράκη και του δημάρχου Χανίων, Μαν. Σκουλάκη. Τόσο ο κ. Βουλγαράκης όσο και ο κ. Σκουλάκης έκαναν λόγο για κίνδυνο απένταξης του έργου ανάπλασης.
Ωστόσο, η χθεσινή προσπάθεια του Δήμου να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση των ιδιοκτησιών τους, ώστε να ολοκληρωθεί στο σύνολό του το έργο ανάπλασης του συγκεκριμένου δρόμου, προκάλεσε τριβές και αντιπαραθέσεις.
Οταν το πρωί συνεργεία του Δήμου, παρουσία και αστυνομικής δύναμης, έφθασαν στο σημείο για να προχωρήσει η απαλλοτρίωση, μέλη των οικογενειών που αντιδρούν απέτρεψαν τις εργασίες, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν ακολουθηθεί οι νόμιμες διαδικασίες.
Οπως υποστήριξε, μιλώντας σε δημοσιογράφους ο εκ των ιδιοκτητών ακινήτων στην περιοχή, Κώστας Μαθιουδάκης, δεν μπορεί να προχωρήσει η απαλλοτρίωση καθώς εκκρεμούν οι αιτήσεις ακύρωσης της πράξης εφαρμογής, ενώ δεν υπάρχει τελεσίδικη απόφαση και για τον ορισμό της τιμής μονάδας.
«Δεν έχει ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία που προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Δεν έχει γίνει ούτε διοικητική αποβολή ούτε έχει οριστεί η τελική τιμή μονάδας παρά μόνο η προσωρινή», σημειώνει ο ιδιοκτήτης, σύμφωνα με τον οποίο «το έργο είναι παράνομο και επικίνδυνο καθώς ένα κομμάτι έχει εξαιρεθεί της μελέτης και επιπλέον έχουν εξαιρεθεί κάποιες ιδιοκτησίες από τη διαδικασία της απαλλοτρίωσης».
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη, το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο απένταξής του από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα, στο οποίο έχει ενταχθεί. Οπως είπε, το θέμα θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων.
Οι ιδιοκτήτες, που αντιδρούν, απαντούν ότι το έργο κινδυνεύει να απενταχθεί «λόγω των σοβαρών παρανομιών που έχουν γίνει». Εξάλλου, έχουν υποβάλει έφεση κατά της απόφασης, που ορίζει την τιμή απαλλοτρίωσης.
Το δικαστήριο τούς είχε επιδικάσει 260 ευρώ ανά τετραγωνικό και σύμφωνα με τον Δήμο ζητούν 600 - 700 ευρώ το τετραγωνικό. Οι ιδιοκτήτες επιμένουν ότι πριν και την εκδίκαση της έφεσης, που έχει προσδιοριστεί για τον Ιανουάριο του 2013, δεν μπορεί να εκτελεστεί το έργο.
«Από τη στιγμή που τελέσθηκε η απαλλοτρίωση με προσωρινή τιμή κατατέθηκαν τα χρήματα, οι περισσότεροι τα πήραν, πλην αυτών των έξι οικογενειών, για μας η απαλλοτρίωση θεωρείται ότι έγινε», υποστηρίζει ο Δήμος.
Τα συνεργεία που βρέθηκαν στο σημείο προχώρησαν τις εργασίες απαλλοτρίωσης ιδιοκτησιών, για τις οποίες δεν υπάρχουν αντιδράσεις, ενώ η Δημοτική Αρχή των Χανίων προσέφυγε στον εισαγγελέα.

ΕΚΚΛΗΣΗ
Πάντως, οι κ. Βουλγαράκης και Σκουλάκης,  απηύθυναν έκκληση προς τους έξι ιδιοκτήτες των κατοικιών της προαναφερθείσας οδού «να μην σαμποτάρουν την υλοποίηση του σημαντικού αυτού για τον Δήμο Χανίων έργου, το οποίο θα βελτιώσει ποιοτικά και αισθητικά την όψη της περιοχής, αποτελώντας παράλληλα τη γρηγορότερη και ασφαλέστερη διαδρομή προς το Νοσοκομείο Χανίων».
«Οταν τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες δεν μπορεί να σταματά ένα έργο, να σταματά η ανάπτυξη», επεσήμανε σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων.
«Είναι δυνατόν να έχουμε τα χρήματα και να μην θέλουμε την ανάπτυξη;», διερωτήθηκε ο κ. Βουλγαράκης, προσθέτοντας ότι «οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν πως     -όσο δίκιο και αν έχουν- για το κοινό όφελος πρέπει να γίνονται έργα. Καθένας από εμάς πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες του», κατέληξε ο αντιπεριφερειάρχης.
«Το έργο έχει μπλοκάρει λόγω της πεισματικής άρνησης έξι ιδιοκτητών να δεχτούν τις απαλλοτριώσεις οι οποίες έγιναν με απόφαση του Δικαστηρίου», τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Χανίων.
«Εξεδόθη η απόφαση, η τιμή μονάδας είναι 260 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, τα χρήματα κατατέθηκαν από ιδίους πόρους του Δήμου στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ειδοποιήθηκαν οι δικαιούχοι να πάρουν τα χρήματά τους και εξ αυτών έξι άσκησαν έφεση, ζητώντας μεγαλύτερη τιμή μονάδας και επιμένοντας ότι η άσκηση έφεσης αναστέλλει τη διαδικασία  εκτέλεσης του έργου», πρόσθεσε ο κ. Σκουλάκης, συμπληρώνοντας ότι «ο Δήμος έχει συνεννοηθεί με τη Διαχειριστική Αρχή, η οποία έστειλε επιστολή στην Εισαγγελία και παρακαλεί για τη συνδρομή της προκειμένου ο Δήμος να ολοκληρώσει το έργο σε όλο το μήκος και το πλάτος της οδού Σοφοκλή Βενιζέλου, ώστε να αποτελέσει την ασφαλή διαδρομή προς το Νοσοκομείο».
«Απευθύνω έκκληση στους ιδιοκτήτες. Η έφεση θα εκδικαστεί τον ερχόμενο Ιανουάριο και το έργο, αν δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο, κινδυνεύει να απενταχθεί και μαζί να χαθούν 2,5 εκατομμύρια ευρώ», επεσήμανε ο κ. Σκουλάκης.
«Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται αυτή η εικόνα. Είναι ντροπή. Ο Δήμος έχει προβεί σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Ας μας βοηθήσουν και θα τους βοηθήσουμε», συμπλήρωσε ο δήμαρχος Χανίων.


Kallikrates Chania:ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΣΟΦΟΚΛΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ-Ενταση για το έργο ανάπλασης
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου