ΜΙΑ ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ-Περπατώντας στον Αποκόρωνα

Όπως δημοσιεύτηκε την 06-06-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Ο Δήμος Αποκορώνου, η Κοινωφελής Επιχείρηση, το Τοπικό Συμβούλιο Στύλου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Στύλου και ο Αθλητικός Σύλλογος 'Νέος Σαμψών' Στύλου πραγματοποίησαν το πρωί της Κυριακής μια περιπατητική εκδρομή στην υπέροχη φυσιολατρική και ιστορική περιοχή της Τοπικής Κοινότητας, στην οποία συμμετείχαν αρκετοί εκδρομείς κάθε ηλικίας.
Η  απόσταση όλης της διαδρομής είχε μήκος 7,5 χιλιόμετρα με αφετηρία και επιστροφή το χωριό Στύλος. Οι εκδρομείς μπόρεσαν να θαυμάσουν, άλλοι για πρώτη φορά και άλλοι για πολλοστή τις ομορφιές και τα ιστορικοθρησκευτικά μνημεία που παραμένουν μαρτυρώντας τον πολιτισμό μιας άλλης μακρινής περιόδου.
Μεγάλη εντύπωσε έκανε σε όλους και ο δίχωρος βενετσιάνικος νερόμυλος με τα πέντε στόμια εξόδου του νερού, ο οποίος άνηκε στο μετόχι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου της Πάτμου. Η Ενετοί θεωρούσαν πολλή σημαντική την ύπαρξη και λειτουργία των νερόμυλων για τον λόγο τούτο τους χρηματοδοτούσαν. Είναι κτισμένος πάνω στον ποταμό Κοιλιάρη και λειτουργούσε μέχρι το 1960 για την άλεση αλεύρων. Αξια λόγου είναι τα δύο ξύλινα βαγένια, τα οποία μετέφεραν το νερό στις φτερωτές. Η διαδρομή ολοκληρώθηκε με στάση στη βυζαντινή εκκλησία, η οποία χρονολογείται τον 11ο με 12ο αιώνα και είναι αφιερωμένη στην Παναγία τη Ζερβιώτισσα ή Μοναστήρα. Πρόκειται για μια εκκλησία που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ σύμφωνα με τον θρύλο και ο θάνατος του πρωτομάστορα τη συνοδεύει παντοτινά στην πορεία της στους αιώνες.
Η διαδρομή συνεχίστηκε πλάι στο ποτάμι με τον απολαυστικό ήχο που προκαλούσαν τα καθάρια νερά του με τα χρώματα και τις ευωδιές της πλούσιας πλάσης ολόγυρά τους για να ολοκληρωθεί η πεζοπορία στην κεντρική πλατεία του Στύλου, όπου μοιράστηκε στους συμμετέχοντες αναμνηστικό δίπλωμα, ενώ ο Πολιτιστικός Σύλλογος Στύλου πρόσφερε πλούσιο κέρασμα. «Περπατήσαμε και γνωρίσαμε τη νεραϊδοχώρα του Αποκόρωνα. Εκεί που οι θρύλοι στήνουν χορό και ο Πλάστης μοιράζει απλόχερα τις ομορφιές τούτης της 'Πολιτείας'. Ανάμεσα σε χρώματα και αρώματα, σε ψιθύρους και θροΐσματα, στο πράσινο κα στο γαλάζιο. Εκεί που τα μνημεία της φύσης και των ανθρώπων αποτελούν αφορμή... ευτυχίας», επεσήμανε η καθηγήτρια Ειρήνη Καλαϊτζάκη, απευθυνόμενη στους εκδρομείς, ενώ ο Γιάννης Γαβριλάκης, πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλη την περιπατητική παρέα.
Παραθέτουμε αρκετές φωτογραφίες τόσο από την έναρξη όσο και από την πεζοπορία από τον Στύλο που είναι οι πηγές του ποταμού Κοιλιάρη μέχρι τα Πλατανάκια με το εξωκκλήσι του Αγίου Ιωάννου του Ριγολόγου.


Kallikrates Chania:ΜΙΑ ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ-Περπατώντας στον Αποκόρωνα
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου