ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΣΕΖΟΝ-Αρνητικά μηνύματα για τον τουρισμό

Όπως δημοσιεύτηκε την 04-06-2012 στο www.haniotika-nea.gr

«Δύσκολη περίοδος, που ξεκίνησε άσχημα και ελπίζουμε να μην χειροτερεύσει», λένε στα 'Χ.Ν.' επαγγελματίες, ιδιοκτήτες τουριστικών καταστημάτων, τα οποία δουλεύουν περισσότερο με τους επισκέπτες της πόλης των Χανίων. Δύο μήνες μετά την τυπική έναρξη της τουριστικής περιόδου τα μηνύματα δεν είναι θετικά.
Μιλώντας στα 'Χ.Ν.' συμφωνούν ότι οι Ελληνες επισκέπτες εντοπίζονται πλέον... με το κιάλι, λόγω μεγάλης οικονομικής αδυναμίας, οι ξένοι δεν έχουν χρήματα και σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η γενικότερη αστάθεια.
«Η κατάσταση είναι χάλια χωρίς υπερβολές. Δεν είναι μόνο ότι δεν έχει κίνηση, αλλά και αυτοί οι επισκέπτες που έρχονται δεν είναι σε καλή οικονομική κατάσταση και είναι πολύ 'κουμπωμένοι' και στις αγορές τους και στα πάντα», λέει ο κ. Νεκτάριος Μπουζάκης, ιδιοκτήτης καταστήματος με παραδοσιακά προϊόντα,  εδώ και 13 χρόνια στην παλιά πόλη των Χανίων. Χαρακτηριστικά σημειώνει πως «και παζάρια κάνει και για να πάρει ένα πράγμα θα πρέπει να τους βάλουμε να δοκιμάσουν 10 πράγματα». Τον ρωτάμε για την παρουσία των τουριστών από τα κρουαζιερόπλοια που ξεκίνησε από τις 4 Μαΐου. «Οπωσδήποτε δίνει μια κίνηση στην πόλη, αλλά δεν είναι κάτι που αλλάζει σημαντικά την οικονομική μας κατάσταση. Γενικά η εικόνα δεν είναι καλή. Προσωπικά ήλπιζα πως το καλοκαίρι η κατάσταση θα βελτιωνόταν, αλλά προσωπικά την έχω χάσει, γιατί έχουμε χάσει και τον ελληνικό τουρισμό. Είναι μια δύσκολη σεζόν, πολλά τα μαγαζιά - λίγοι οι τουρίστες. Δεν φτάνουν για όλους», καταλήγει.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος, που διαθέτει κατάστημα με είδη δώρων και κοσμήματα. «Θα πρωτοτυπήσω αν πω ότι η κατάσταση είναι απογοητευτική;», μας ρωτά ρητορικά  και συνεχίζει: «Εχει πέσει πολύ η ποιότητα του κόσμου, δεν αγοράζει, φαίνεται δεν έχει χρήματα. Ελπίζουμε ότι όσο προχωράει το καλοκαίρι η κατάσταση θα βελτιωθεί γιατί η... ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία». Οσο για τον εσωτερικό τουρισμό είναι κάτι που πλέον... αγνοείται από πολλούς επαγγελματίες των Χανίων, αφού οι Ελληνες έχουν πληγεί σημαντικά από την κρίση. «Τώρα με τα κρουαζιερόπλοια έχει να κάνει με ποιες περιοχές έχουν επισκεφθεί πριν. Στις περισσότερες κρουαζιέρες είμαστε τελευταίο λιμάνι και όπως καταλαβαίνετε οι επιβάτες έχουν ξοδέψει τα χρήματά τους, έχουν κάνει τις αγορές τους», εξηγεί ο συνομιλητής μας.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
«Είναι δύσκολη περίοδος φέτος, δεν έχει πολύ κόσμο ακόμα. Υπάρχουν προβλήματα από ό,τι ακούω στα ξενοδοχεία και στα Χανιά και στον Πλατανιά, ακυρώσεις, αποτέλεσμα της γενικότερης αστάθειας στη χώρα. Παρόλα αυτά ελπίζουμε προς το καλύτερο», τονίζει ο κ. Γιώργος Πυρπινάκης, επαγγελματίας στην παλιά πόλη με τουριστικά είδη. Εχοντας την εμπειρία της εξυπηρέτησης των τουριστών που έρχονται με τα κρουαζιερόπλοια ο κ. Πυρπινάκης λέει πως ο τουρισμός αυτός δίνει μια 'ανάσα' στην τοπική αγορά, αλλά «από μόνο του δεν αρκεί, χρειαζόμαστε κάτι παραπάνω γι’ αυτό και ελπίζουμε το κακό κλίμα αυτών των ημερών να ανατραπεί όσο θα μπαίνουμε στο καλοκαίρι».

«ΠΑΕΙ Ο ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ»
Από τη μεριά του ο Μιχάλης Κασιμάτης, υπεύθυνος και αυτός σε κατάστημα στην παλιά πόλη, μιλά για κατακόρυφη πτώση του εσωτερικού τουρισμού. «Δυστυχώς τα μέχρι τώρα μηνύματα δεν είναι καλά. Σε ό,τι αφορά τους Ελληνες επισκέπτες πήραμε το 'μήνυμα' από τη μεγάλη μείωση στις αφίξεις των πενθήμερων, είδαμε επίσης ότι το Πάσχα δεν είχε καθόλου εσωτερικό τουρισμό, κάτι που δυστυχώς θα γίνει και το καλοκαίρι. Τώρα με τους ξένους η πολιτική αβεβαιότητα δεν βοηθά, έτσι έχουμε ξεκινήσει με λιγότερο κόσμο και μικρότερο τζίρο. Τα κρουαζιερόπλοια φέρνουν έναν κόσμο στην πόλη, αλλά αυτό δεν είναι το... χελιδόνι που θα φέρει την άνοιξη», υπογραμμίζει.
Σύμφωνα με τον κ. Κασιμάτη υπάρχει ανάγκη για ενίσχυση των υποδομών μέσα στην πόλη. Ειδικά σημειώνει πως «τώρα βλέπουμε να γίνονται κάποιοι πεζόδρομοι στην πόλη, αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Εδώ στη Χάληδων είχαμε κάδους ανακύκλωσης, τους πήραν πίσω και τώρα στο σημείο όπου βρίσκονταν θα δεις σωρούς τα κουτιά με τα χαρτιά. Δεν είναι εικόνα αυτή. Πρέπει να δούμε και εμείς τι θα κάνουμε».


Kallikrates Chania:ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΣΕΖΟΝ-Αρνητικά μηνύματα για τον τουρισμό
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου