ΕΚΔΗΛΩΣΗ Σ.Ε.Κ.:-«Είναι εφικτή η ρήξη με το ευρώ»

Όπως δημοσιεύτηκε την 07-06-2012 στο www.haniotika-nea.gr

«Είναι αυταπάτη να πιστεύεις ότι μπορεί να καταργήσεις το Μνημόνιο χωρίς να καταγγείλεις τη  δανειακή σύμβαση, όπως και να πιστεύεις ότι μπορεί να καταγγείλεις τη δανειακή σύμβαση  χωρίς να συγκρουστείς με τους Ευρωπαίους τραπεζίτες και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», επεσήμανε ο κ. Γιάννης Σηφακάκης, μέλος της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης - συζήτησης με θέμα: 'Είναι εφικτή η ρήξη με το ευρώ', που οργάνωσε χθες το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.
Ο κ. Σηφακάκης χαρακτήρισε ψευδεπίγραφο το δίλημμα παραμονή στο ευρώ ή όχι, τονίζοντας ότι: «Είναι από τα βασικά εκβιαστικά διλήμματα που χρησιμοποιεί η κυρίαρχη τάξη στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Λένε δηλαδή ότι, αν τολμήσει μια χώρα να προχωρήσει σε έξοδο από το ευρώ και την Ε.Ε., θα επικρατήσει χάος, φτώχεια, πείνα κ.ά. Διότι στην πραγματικότητα αυτή την κατάσταση ήδη βιώνουμε με την πολιτική των Μνημονίων και ο τρόπος για να απαλλαγούμε από αυτά δεν είναι παρα η σύγκρουση με αυτό που λέγεται ευρώ».
Η εναλλακτική πρόταση, σύμφωνα με τον κ. Σηφακάκη, είναι -μεταξύ άλλων- διαγραφή του χρέους και κρατικοποίηση των τραπεζών με έλεγχο από το εργατικό κίνημα προκειμένου να αποτραπεί η κερδοσκοπία.      «Αν φύγουμε από το ευρώ θα έχουμε τη δυνατότητα να εξασφαλίζουμε τους πόρους που αυτή τη στιγμή λόγω Μνημονίων πηγαίνουν για τόκους τραπεζιτών και όχι για μισθούς και συντάξεις ή πηγαίνουν για το δυσβάστακτο χρέος και όχι για να έχουμε Νοσοκομεία και δημόσια παιδεία. Αν έχεις ρήξη με αυτού του είδους την πολιτική εξασφαλίζεις τους πόρους και τον πλούτο για να μπορείς να κάνεις καλύτερη τη ζωή της πλειοψηφίας των ανθρώπων που έχει λεηλατηθεί τα τελευταία χρόνια», επεσήμανε ο κ. Σηφακάκης και πρόσθεσε πως:
«Το κόστος παραμονής στο ευρώ σημαίνει 1,5 εκατ. ανέργους, μισθούς που έχουν επιστρέψει πίσω στα 400 ευρώ. Το να συγκρουστείς με την Ε.Ε. σημαίνει ότι έχεις τη δυνατότητα να απαλλαγείς από αυτόν τον 'βραχνά'».
«Ακύρωση του Μνημονίου όπως λέει ο κ. Τσίπρας, είναι αδύνατη μέσα στο ευρώ. Και το πρόβλημα που δυστυχώς η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει, είναι ότι λέει πως θα καταγγείλει το Μνημόνιο χωρίς να ξεκαθαρίζει ότι αυτή η καταγγελία δεν μπορεί να γίνει αν δεν συγκρουστεί με την Ε.Ε. Είναι μια αντίφαση που κάθε μέρα που περνάει 'βγάζει μάτι'.
Δεν μπορείς να καταγγέλνεις το Μνημόνιο, αλλά από την άλλη να λες ότι είσαι μέσα στην Ε.Ε., διότι θα χρειαστεί να συγκρουστείς μαζί της και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», τόνισε ο κ. Σηφακάκης.


Kallikrates Chania:ΕΚΔΗΛΩΣΗ Σ.Ε.Κ.:-«Είναι εφικτή η ρήξη με το ευρώ»
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου