ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΕ ΔΙΑΛΕΞΗ ΣΤΟ ΛΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ-Η αποδοχή του άλλου θωρακίζει τις σχέσεις

Όπως δημοσιεύτηκε την 07-06-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Η επίγνωση και ο σεβασμός της διαφορετικής οντότητας, την οποία αποτελεί ο άλλος, αλλά και η ανάληψη της συναισθηματικής ευθύνης, μπορούν να θωρακίσουν τις ανθρώπινες σχέσεις από την απειλή του εγωκεντρισμού που έχει επιβληθεί ως κυρίαρχη κουλτούρα και ιδεολογία τις τελευταίες δεκαετίες.
Τα παραπάνω επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο διδάκτωρ του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, διδάσκων ψυχαναλυτής και μέλος της Ψυχαναλυτικής Εταιρείας του Στρασβούργου (E.P.S.) και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ψυχανάλυσης, κ. Νίκος Σιδέρης, σε διάλεξη που έδωσε χθες στο πλαίσιο του β? κύκλου μαθημάτων του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου του Δήμου Χανίων.
Ο κ. Σιδέρης μιλώντας με θέμα 'Ανθρώπινη σχέση και Εγωκεντρισμός' διευκρίνισε ότι η έννοια του εγωκεντρισμού αφορά καθημερινές συμπεριφορές και στάσεις, όταν ένα άτομο στις σχέσεις του παραβλέπει το γεγονός ότι υπάρχει ο άλλος και ότι το πρόσωπο αυτό έχει τη δική του λογική, τις δικές του ανάγκες και προσδοκίες του και έναν δικό του τρόπο να προσεγγίζει τα πράγματα.
«Ο εγωκεντρισμός μας συνοδεύει όλους σαν ένας καθημερινός πειρασμός θεωρώντας ότι το εγώ μας είναι το μέτρο του καλού, του σωστού, του πρέπει κ.λπ. αδιαφορώντας για τον άλλο», σημείωσε ο κ. Σιδέρης και πρόσθεσε ότι η πηγή του συνήθους εγωκεντρισμού είναι παρούσα μέσα σε κάθε άνθρωπο και ονομάζεται ναρκισσισμός.
Ωστόσο, όπως εξήγησε ο κ. Σιδέρης, το πρόβλημα του εγωκεντρισμού έχει γίνει ιδιαίτερα έντονο από τη δεκαετία του ?60 και έπειτα, όταν ο ναρκισσισμός καλλιεργήθηκε στον δυτικό κόσμο ως κοινωνική στάση και ιδεολογία, αφού συνδέθηκε με τον καταναλωτισμό και τη λογική «καταναλώνω για να μπορώ να ναρκισσεύομαι».
«Η ιδεολογία και κουλτούρα που επικρατεί τώρα είναι ότι το εγώ σου είναι το κέντρο του παντός. Αυτό δημιουργεί μια πάρα πολύ παράξενη κατάσταση καθώς υπάρχει μια συμπαιγνία ανάμεσα στον εσωτερικό πειρασμό του ναρκισσισμού και στην εξώθηση των ατόμων από την κοινωνία στο να παραβλέπουν τις ανθρώπινες σχέσεις», τόνισε ο κ. Σιδέρης και συμπλήρωσε ότι αποτελεί δύσκολο καθήκον να ανατραπεί αυτή η κοινωνική τάση, η οποία προωθείται από απρόσωπες οικονομικές δυνάμεις και συμφέροντα.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί ο καθένας από εμάς και κάποιες συλλογικότητες να αντιστέκονται και να καλλιεργούν μια τέχνη του ζην, η οποία βασίζεται ακριβώς στην καλλιέργεια αντιναρκίσσων, δηλαδή κάποιων τρόπων και στάσεων που υπηρετούν την καλλιέργεια και την αναβάθμιση της ανθρώπινης σχέσης», σημείωσε ο κ. Σιδέρης και τόνισε ότι γι? τον σκοπό χρειάζεται επίγνωση ότι η ανθρώπινη σχέση απειλείται από τον ναρκισσισμό και τον εγωκεντρισμό, αλλά και συναισθηματική ευθύνη «που σημαίνει να έχεις συνείδηση ότι μια οποιαδήποτε φύσης σχέση δεν είναι το όργανο που θα λατρεύει και θα υπηρετεί τη δική σου εγωκεντρική θεώρηση των πραγμάτων, αλλα είναι ένας άλλος κόσμος στον οποίο οφείλεις να συναντιέσαι σεβόμενος τη δική του οντότητα».


Kallikrates Chania:ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΕ ΔΙΑΛΕΞΗ ΣΤΟ ΛΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ-Η αποδοχή του άλλου θωρακίζει τις σχέσεις
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου