ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ-Ανησυχία για το μέλλον του νερού

Όπως δημοσιεύτηκε την 14-06-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Την έντονη ανησυχία τους για το μέλλον του πόσιμου νερού στην Κρήτη εκφράζουν με χθεσινή ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων καθώς, όπως επισημαίνουν, «το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται μια σειρά ενέργειες προς την κατεύθυνση του κεντρικού ελέγχου του νερού όλης της Κρήτης από την Περιφέρεια, εξέλιξη που διευκολύνει και τα σχέδια ιδιωτικοποίησης που προωθούνται για τα νερά σε όλη την Ελλάδα».
Και μεταξύ άλλων υποστηρίζουν:
«Θεωρούμε απαράδεκτο οι κάτοικοι του Αποκόρωνα, μιας περιοχής πλούσιας σε νερά, να πίνουν εμφιαλωμένο νερό και την ίδια στιγμή το νερό της λίμνης Κουρνά να μεταφέρεται στο Ρέθυμνο, ενώ είναι γνωστό ότι το μισό τουλάχιστον νερό που πάει στο Ρέθυμνο χάνεται στον δρόμο λόγω κακού δικτύου και κλοπών. Ταυτόχρονα, το πολλαπλάσιο νερό του Φράγματος των Ποταμών στο Ρέθυμνο δε χρησιμοποιείται για την ύδρευση του Ρεθύμνου, 'γιατί δεν υπάρχει το δίκτυο μεταφοράς του' (δηλαδή πρώτα φτιάξαν το φράγμα και το δίκτυο θα γίνει κάποτε!). Πιθανόν αυτή η εξέλιξη να εξυπηρετεί την ιδιωτική εταιρεία που ανέλαβε πρόσφατα την ενεργειακή αξιοποίηση του νερού του Φράγματος των Ποταμών. Σε τελική ανάλυση όμως, αυτό που μας μένει, είναι ότι, παρά την αφθονία των νερών σε μια περιοχή όπως ο Αποκόρωνας, αυτή η περιοχή διψάει, γιατί το νερό της λεηλατείται και διώχνεται μακριά».
Επιπλέον υποστηρίζουν ότι «η συγκέντρωση της διαχείρισης των νερών σε κεντρικό επίπεδο, που εξυπηρετείται και από τη συνένωση Ο.Α.ΔΥ.Κ. και Ο.ΑΝ.Α.Κ., διευκολύνει τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του νερού. Τώρα, αρκεί μια υπογραφή και τα νερά μας θα βρεθούν στα χέρια κάποιας εταιρείας, όπως έγινε και σε άλλες χώρες απ’ όπου πέρασε το Δ.Ν.Τ. (π.χ. στη Χιλή που ιδιώτες και εταιρείες έχουν τίτλους ιδιοκτησίας για ποτάμια, λίμνες, υπόγεια νερά)» και ότι θεωρούν ότι στα σχέδια αυτά για την ιδιωτικοποίηση του νερού εντάσσεται και η πρόσφατη κινητικότητα γύρω από τη δημιουργία «Παγκρήτιου Δικτύου Νερού» με έδρα το Ηράκλειο.


Kallikrates Chania:ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ-Ανησυχία για το μέλλον του νερού
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου