ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ-Εγκαίνια Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αποκορώνου

Όπως δημοσιεύτηκε την 29-06-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Οι Αγιοι Πάντες επιλέχθηκαν ως έδρα του 'Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης', του οποίου τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 7 το απόγευμα της Τετάρτης στο παλιό Δημοτικό Σχολείο του χωριού.
H 'Χείρα Βοηθείας', είναι μια ομάδα που απαρτίζεται από Ευρωπαίους μόνιμους κατοίκους του Δήμου Αποκορώνου, από τον Δήμο, από την Κοινωφελή Επιχείρησή του μέσω του Προγράμματος 'Βοήθεια στο σπίτι' και από το Κοινωφελές Ιδρυμα 'Αγία Σοφία' διά του 'Κατ? οίκον Βοήθεια'. Στην τελετή του Αγιασμού προεξήρχε ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός.
Σκοπός της ομάδας είναι να βοηθήσει και να υποστηρίξει εμπράκτως όλους εκείνους τους δημότες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καθημερινή τους επιβίωση, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Για την επιτυχία του σκοπού η συλλογή τροφίμων μακράς κυρίως διαρκείας και η συγκέντρωσή τους στο Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στους Αγίους Πάντες, θα γίνεται μέσω των κόκκινων καλαθιών που βρίσκονται σε όλα τα σούπερ μάρκετ του Δήμου. Επίσης, το Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι ανοιχτό για την υποδοχή ρούχων για όλη την οικογένεια και για κάθε ηλικία καθώς και έπιπλα ακόμα και δεύτερης χρήσης ή είδη οικιακής χρήσεως, εξυπηρετώντας τις ανθρώπινες ανάγκες.
Για τη χρησιμότητα του Κέντρου αλλά και την πρωτοβουλία των ξένων κατοίκων στον Αποκόρωνα, ο δήμαρχος Γρηγόρης Μαρκάκης, ο αντιδήμαρχος Μανώλης Νικολούδης, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πέτρος Βαγιωνάκης και ο εκπρόσωπος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αγία Σοφία - Πρόγραμμα 'Βοήθειας στο Σπίτι', Πέτρος Πανηγυράκης εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, αντίστοιχα, τα εξής:

Γρηγόρης Μαρκάκης, δήμαρχος: «Νομίζω ότι η αλληλεγγύη για την οποία μιλούμε ολοένα και περισσότερο πρέπει να παίρνει σάρκα και οστά, να μην μένει στα λόγια και μια έκφανση αυτής είναι αυτό που βλέπετε εδώ μπροστά σας που φαντάζομαι είναι η αρχή. Και πρέπει να στηριχτεί και στηρίζεται νομίζω απ? όλους κυρίαρχα με τη συμμετοχή που θα δείξει την αλληλεγγύη της και θα δώσει αυτό το αποτέλεσμα που πρέπει να δώσουμε όλοι, όχι μόνο στον κόσμο του Αποκόρωνα αλλά και ευρύτερα. Ιδιαίτερα εμείς κάνουμε αυτή την προσπάθεια και ο Δήμος θα προσφέρει ένα σημαντικό ποσό γι? αυτό το πρόγραμμα χωριστά και όχι μαζί με τα άλλα προγράμματα τα οποία έχουμε το οποίο θα αξιοποιηθεί ανάλογα...».

Μανώλης Νικολούδης, αντιδήμαρχος: «Η χώρα μας έδειχνε κάπως να βρίσκει τον βηματισμό της στο τελευταίο τέταρτο του περασμένου αιώνα βοηθούμενη και από τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Δυστυχώς, όμως, αυτή η ευμάρεια δεν κράτησε για πολύ, αφενός επειδή το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα από ένα σημείο και μετά έγινε αρκετά 'αεριτζίδικο' στηριζόμενο στα πήλινα πόδια του δανεισμού και των κρατών και των πολιτών τους και αφετέρου εμείς ως λαός δεν εγκαταλείψαμε τα ελαττώματά μας, τα 'προπατορικά' μας αμαρτήματα, θέτοντας, στο εκτελεστικό απόσπασμα το ελληνικό κράτος που εμείς οι ίδιοι δημιουργήσαμε με αποτέλεσμα να φθάσουμε στη σημερινή κατάσταση... Το κράτος, δυστυχώς, ευρισκόμενο στο στόχαστρο των δανειστών μας και χωρίς πλέον να μπορεί να δανειστεί, είναι αδύναμο να διαχειριστεί την κρίση και να γίνει συμπαραστάτης των οικονομικά αδυνάτων...».  

Πέτρος Βαγιωνάκης: «Πρωτοβουλίες όπως αυτή ασφαλώς θ? ανακουφίσουν κοινωνικά στρώματα που έχουν ανάγκες, αλλά υπάρχει βέβαια και ένας προβληματισμός, γιατί να φτάσουμε ως εδώ...».  

Πέτρος Πανηγυράκης: «Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Αγία Σοφία χαιρετίζουμε την προσπάθεια αυτή».
Από την ομάδα των εθελοντών 'Χείρα Βοηθείας' ο Pete Sheppard κατά τον χαιρετισμό του, αφού ευχαρίστησε τον Δήμο και την Εκκλησία για την άμεση υποστήριξή τους, υπογράμμισε τα εξής: «...Ιδρύσαμε τη Χείρα Βοηθείας για να βοηθήσουμε τον Δήμο να υποστηρίξει όλους τους δημότες που έχουν ανάγκη. Εμείς μαζεύουμε τα συσκευασμένα τρόφιμα χρησιμοποιώντας τα κόκκινα κουτιά που έχουμε τοποθετήσει σε 30 καταστήματα σε όλο τον Αποκόρωνα. Οργανώνουμε δραστηριότητες και εκδηλώσεις με σκοπό να μαζέψουμε χρήματα και να αγοράσουμε τρόφιμα αρκετά για την υποστήριξη σχεδόν διακοσίων οικογενειών...».
Η κοινωνική λειτουργός στο Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, Φιλία Αναστασάκη επεσήμανε: «Εργαζόμαστε εδώ και περίπου 9,5 χρόνια στη δομή του Προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι και αποσκοπούμε στο να συμβάλουμε στην κάλυψη κοινωνικών αναγκών της τοπικής κοινωνίας του Δήμου Αποκορώνου. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι εμείς δραστηριοποιούμεθα στον πρώην Δήμο Αρμένων ταυτόχρονα όμως διαμεσολαβούμε και συντονίζουμε τις δράσεις της Χείρας Βοηθείας. Ο στόχος φυσικά είναι να γνωρίσουμε τις κοινωνικές ανάγκες να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες και να συμβάλουμε στη στήριξη και στη συνέχιση αυτής της ομάδας».   
Από τα εγκαίνια απουσίασαν πολιτικά πρόσωπα με εξαίρεση τον πολιτευτή στο κόμμα Ανεξάρτητοι Έλληνες, Παντελή Καπαρουδάκη, ο οποίος, δήλωσε τα εξής: «Η αλληλεγγύη και η εθελοντική προσφορά είναι η απάντηση στην απάνθρωπη πολιτική του μνημονίου και στην κρίση την οικονομική, ηθική αλλά και κρίση αξιών, που δίνει η εθελοντική ομάδα Χείρα Βοήθειας, που έχει δημιουργηθεί από πολίτες Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει ως στόχο τη στήριξη οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας. Μόνο θετικά σχόλια μπορεί να προκαλέσει η δημιουργία του Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αποκορώνου, που εγκαινιάσθηκε σήμερα στους Αγίους Πάντες, με πρωτοβουλία και στήριξη του Δήμου Αποκορώνου, της Κοινωφελούς Επιχείρησης και ειδικότερα του προέδρου της Πέτρου Βαγιωνάκη, αλλά και με στυλοβάτη και ψυχή του εγχειρήματος τους εθελοντές του 'Χείρα Βοήθειας'. Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες στέλνουν μηνύματα αισιοδοξίας και ότι τίποτα δεν θα μας εμποδίσει να είμαστε άνθρωποι».


Kallikrates Chania:ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ-Εγκαίνια Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αποκορώνου
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου