ΧΑΝΙΩΤΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΑΕΙ - ΤΕΙ:-«Οι κόποι δεν πήγαν χαμένοι»

Όπως δημοσιεύτηκε την 26-06-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Να επιδιώκεις τους στόχους σου και να μην εγκαταλείπεις τα όνειρά σου, αυτό επισημαίνουν στα 'Χ.Ν.' κάποιοι από τους Χανιώτες υποψηφίους που συγκέντρωσαν υψηλές βαθμολογίες κατά τη δύσκολη και 'επώδυνη' φετινή εξεταστική διαδικασία των Πανελληνίων.
Οι υποψήφιοι μάς μίλησαν για τη μεθοδολογία που ακολούθησαν προκειμένου να επιτύχουν τις επιδιώξεις τους, για τις δυσκολίες που αφήνουν πίσω, τα σχέδια για το μέλλον αλλά και το νέο κεφάλαιο της ζωής τους που ανοίγεται μπροστά τους:  Τα φοιτητικά χρόνια...

Δημήτρης: «Είναι ωραίο να καταφέρνεις τους στόχους σου»
Στη Νομική Κομοτηνής ευελπιστεί να εισαχθεί ο Δημήτρης Δετοράκης, από το 1ο Γενικό Λύκειο, που συγκέντρωσε περίπου 18.500 μόρια.
«Η Νομική είναι η πρώτη επιλογή μου. Διάβαζα καθημερινά, έκανα όσο το δυνατόν λιγότερα κενά και με πολλές επαναλήψεις έφτασα στο προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Ήταν μια ψυχοφθόρα διαδικασία, πιέστηκα κάποιες στιγμές κατά τη διάρκεια της χρονιάς, είχα πολύ άγχος. Ομως το αποτέλεσμα με δικαίωσε. Είναι πραγματικά πολύ ωραίο να καταφέρνεις τους στόχους σου. Για όσους δεν τα κατάφεραν φέτος ίσως να έφταιγαν οι άτυχες στιγμές, διότι σε κάποιες Κατευθύνσεις τα θέματα ήταν πολύ δύσκολα. Τώρα θα περιμένω τις βάσεις και μετά βλέπουμε», ανέφερε ο Δημήτρης.

Σταυρούλα: «Ηθελε σκληρή προετοιμασία»
Με 19.223 μόρια η Σταυρούλα Νικολοζάκη από το 1ο Γενικό Λύκειο, στοχεύει στο τμήμα Ψυχολογίας Ρεθύμνου. «Πιστεύω πως τα κατάφερα, όμως σίγουρα δεν ήταν εύκολο, γιατί ήθελε πολύ σκληρή και απαιτητική προετοιμασία. Δεν περίμενα υψηλή βαθμολογία αφού ήθελα απλά να συμπληρώσω τον κατάλληλο βαθμό για το τμήμα που με ενδιαφέρει. Όμως παρά την κούραση είμαι πολύ ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα. Οι κόποι δεν πήγαν χαμένοι, στο τέλος ανταμείβεσαι», τόνισε η Σταυρούλα.
Για όσα παιδιά δεν τα κατάφεραν όπως περίμεναν, ανέφερε: «Τίποτα δεν πάει χαμένο. Ακόμη δεν έχει τελειώσει τίποτα, οι βάσεις μπορεί να είναι χαμηλότερες φέτος. Συνεπώς δεν πρέπει να απογοητεύονται. Σίγουρα η στεναχώρια υπάρχει, όμως είναι ευκαιρία να κοιτάξουν και προς κάποιες άλλες σχολές που θα είναι καλύτερες ως επιλογή. Κανείς δεν ξέρει τι του επιφυλάσσει το μέλλον. Αυτό που εγώ περιμένω είναι να γνωρίσω τη σχολή μου, γιατί αυτό ηταν το όνειρό μου πάντα».

Γωγώ: «Χρειάζεται υπομονή»
Στο τμήμα Βιολογίας επιθυμεί να εισαχθεί η Γωγώ Παπαδάκη από το 4ο Λύκειο, που συγκέντρωσε 18.939 μόρια. «Είμαι πολύ ευχαριστημένη που πέρασα εκεί που θέλω.
Γα να φτάσεις τον στόχο σου χρειάζεται υπομονή και όχι υπερβολές.
Όσα παιδιά δεν τα κατάφεραν θα πρέπει να θυμούνται ότι όλα για καλό γίνονται. Αν θέλουν πολύ να περάσουν σε μια συγκεκριμένη Σχολή, μπορούν να ξαναδώσουν ή να επιλέξουν μια άλλη σχολή που ίσως να τους ταιριάζει καλύτερα.
Τώρα περιμένω να γνωρίσω τη σχολή μου και τη φοιτητική ζωή...», ανέφερε η Γωγώ.

Γιάννης: «Απαιτείται η προσήλωση στον στόχο σου»
Ο Γιάννης Σπαντιδάκης με 18.952 μόρια, δεν έχει αποφασίσει ακόμη ανάμεσα σε Ιατρική ή Πολυτεχνείο πάντως όποια σχολή και αν επιλέξει, με αυτή τη βαθμολογία φαίνεται εφικτό να εισαχθεί.
«Η συγκεκριμένη βαθμολογία ήταν κοντά στους στόχους μου. Προς το παρόν βρίσκομαι σε δίλημμα γιατί δεν ξέρω ποια σχολή να επιλέξω. Όμως σε γενικές γραμμές αισθάνομαι δικαιωμένος. Βέβαια για να φτάσω ως εδώ χρειάσθηκε ψυχραιμία, ηρεμία και διαλείμματα ξεκούρασης όταν ένοιωσα ότι κουράζομαι. Χρειάστηκε να σταματήσω κάποιες δραστηριότητες, όμως τελικά άξιζε τον κόπο», ανέφερε ο Γιάννης και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να απογοητεύεται κανείς εύκολα. Δεν εξαρτάται η αξία μας από μια εξέταση. Ατυχίες συμβαίνουν σε όλους. Αν παραμείνεις προσκολλημένος στον στόχο σου και γνωρίζεις πως δεν κρέμεται η ζωή σου από μια εξεταστική διαδικασία -όσο σημαντική κι αν είναι- θα τα καταφέρεις».

Στεφανία: «Αισθάνομαι δικαιωμένη»
 Με 19.446 μόρια η Στεφανία Μαστοράκη, από το 4ο Λύκειο στοχεύει στη Νομική Σχολή Αθηνών. Κάτι που θεωρείται σχεδόν βέβαιο, με τέτοια βαθμολογία.
«Από την αρχή είχα ξεκαθαρίσει ότι μου άρεσε το Δικαστικό Σώμα και η Νομική και αυτήν την κατεύθυνση ήθελα να ακολουθήσω. Αισθάνομαι δικαιωμένη. Ωστόσο πρέπει να κάνεις κάποιες θυσίες, δηλαδή να περιορίσεις τις εξόδους, να διαβάζεις συστηματικά με σωστό προγραμματισμό. Το σημαντικότερο όμως είναι να μπορείς να διαχειριστείς το άγχος σου. Η καλή ψυχολογία ειδικά την περίοδο των Πανελληνίων είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Εγώ είχα μεγάλη στήριξη από την οικογένειά μου, τους καθηγητές μου», τόνισε η Στεφανία. Η ίδια όπως ανέφερε δεν περίμενε τόσο υψηλή βαθμολογία, ενώ για όσα παιδιά  δεν τα κατάφεραν τόνισε: «Η ζωή δεν τελειώνει εδώ. Αν το θέλουν πολύ να ξαναπροσπαθήσουν».

Παντελής: «'Κλειδί' η ψυχραιμία»
Με 19.420 μόρια ο Παντελής Βαφείδης, από το 3ο Λύκειο, έχει να επιλέξει μεταξύ του Πολυτεχνείου και του τμήματος Φυσικής. Πάντως με τη βαθμολογία που πέτυχε δεν θα δυσκολευτεί να εισαχθεί όπου και εάν διαλέξει τελικώς. «Χρειαζόταν υπομονή και κατάλληλη προετοιμασία. Ειδικά κατά τη διάρκεια της εξέτασης, πολύ μεγάλο ρόλο έπαιξε η ψυχραιμία επειδή τα φετινά θέματα είχαν κάποιες ιδιαιτερότητες. Προσωπικά είχα δουλέψει πολύ. Υπήρξαν πάντως στιγμές που πιέστηκα. Η ρουτίνα είναι ένα δύσκολο θέμα και η ψυχολογία σε ορισμένες καταστάσεις. Για όσους δεν τα κατάφεραν, θα πρέπει να θυμούνται ότι πάντα υπάρχουν ευκαιρίες που εν τέλει ίσως να είναι καλύτερες από τον αρχικό στόχο», τόνισε ο Παντελής.
Όσο για το τι περιμένει στο μέλλον, ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ελπίζω το Πανεπιστήμιο να έχει καλύτερες υποδομές από το Λύκειο που δεν μας έδωσε τα κατάλληλα εφόδια και δεν επενδύει στα νέα παιδιά. Η φιλοσοφία και η μεθοδολογία του συστήματος της δημόσιας εκπαίδευσης πρέπει να αλλάξει, δηλαδή να ενθαρρύνει το κριτικό πνεύμα».

Μυρτώ: «Με υπομονή και αυτοπεποίθηση»
Το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών στην Αθήνα είναι ο στόχος της Μυρτώς Βουγιουκαλάκη, που με 19.520 μόρια, θεωρείται δεδομένος!
«Ήξερα ότι είχα πάει καλά στις εξετάσεις, όμως δεν περίμενα ότι θα είχα τόσο υψηλή βαθμολογία. Χρειάζεται υπομονή, συγκεκριμένο σύστημα διαβάσματος. Και έτσι είχα αυτοπεποίθηση. Τα παιδιά που δεν τα κατάφεραν, να μην απογοητεύονται και να μην μένουν προσκολλημένα σε μια επιλογή διότι μπορούν να περάσουν κάπου αλλού που να είναι καλύτερα».
«Προσωπικά, περιμένω να μου αρέσει πολύ το αντικείμενο σπουδών που επέλεξα, να νοιώθω ότι με γεμίζει και φυσικά να γνωρίσω τη φοιτητική ζωή», τόνισε.

Ηλιάννα: «Σημαντικός ο ρόλος της ψυχολογίας»
Με 19.418 μόρια η Ηλιάννα Βροντάκη από το Λύκειο Ακρωτηρίου, επιθυμεί να εισαχθεί στη Νομική Αθηνών, κάτι που αποτελούσε όνειρο ζωής.
«Η Νομική ήταν κάτι που ήξερα πως ήθελα εδώ και πολύ καιρό και το επιδίωκα. Δεν περίμενα τόσο υψηλή βαθμολογία, γιατί ακόμη και για λίγα μόρια είναι πιθανόν να μην πιάσεις τα όρια της Νομικής. Ήταν ένας δύσκολος στόχος. Όμως όταν εξασφαλίζεις αυτό που θες και δεν έχεις άγχος ότι μπορεί να το χάσεις, αισθάνεσαι μεγάλη ανακούφιση», ανέφερε η Ηλιάννα και πρόσθεσε: «Αν ξέρεις εξ αρχής τι θες και το επιδιώκεις, αν έχεις στόχο, προγραμματισμό και επιμονή, δεν είναι δύσκολο να το επιτύχεις. Η ψυχολογία παίζει σημαντικό ρόλο. Διότι αν είσαι σε ένα περιβάλλον που δεν σε στηρίζει, ίσως να μην τα καταφέρεις, όχι επειδή δεν μπορείς αλλά γιατί χρειάζεσαι να ακούσεις και θετικά λόγια στήριξης. Πάντως όσα παιδιά δεν τα κατάφεραν τώρα να θυμούνται πως 'κάθε εμπόδιο είναι για καλό'. Μπορούν να τα καταφέρουν με κάτι άλλο».  

Σοφία: «Να επιδιώκεις τον στόχο σου»
Η Σοφία Λυραντωνάκη, από το 3ο Λύκειο συγκέντρωσε 19.256 μόρια και προσδοκά να εισαχθεί στο τμήμα Ειδικής Αγωγής. «Δεν περίμενα υψηλή βαθμολογία, γιατί πάντα στην αρχή παραμένεις συγκρατημένος. Επίσης φέτος μεσολάβησαν και πολλά κατά την εξεταστική διαδικασία δεν ξέραμε τι θα προκύψει όμως τώρα νοιώθω ικανοποίηση που τα κατάφερα. Διότι το κυριότερο είναι να έχεις στόχο και να είσαι συγκεντρωμένος σε αυτό. Να ξέρεις πως ό,τι και αν γίνει, εσύ θα το πετύχεις. Ο στόχος είναι το παν. Όταν χάνεται το κουράγιο και η δύναμη, αν έχει τον στόχο στο μυαλό σου μπορείς να ξαναβρείς τις δυνάμεις σου», τόνισε η Σοφία που τώρα επιθυμεί να ξεχάσει τις δύσκολες στιγμές του άγχους, της πίεσης του διαβάσματος και περιμένει να γνωρίσει το αντικείμενο σπουδών που επέλεξε.

Γιάννης: «Σωστή διαχείριση του χρόνου»
Στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, στοχεύει ο Γιάννης Καλογερής που συγκέντρωσε συνολικά 18.500 μόρια.
«Ήταν μια συνειδητή επιλογή και επειδή ήξερα τι ήθελα όσο και αν κουράστηκα, άξιζε. Χρειάζεται πολύ διάβασμα και συγκέντρωση για να καταφέρεις τον στόχο σου όμως το πιο σημαντικό είναι η διαχείριση του χρόνου: για διάβασμα, ξεκούραση αλλά και διασκέδαση», τόνισε. «Τα παιδιά που δεν τα κατάφεραν, να μην απογοητεύονται και να ξαναπροσπαθήσουν. Οι βάσεις όπως φαίνεται θα σημειώσουν πτώση. Και εγώ αν δεν τα κατάφερνα, σκεφτόμουν να ξαναδώσω για τον στόχο μου. Προκειμένου να κάνεις αυτό που θέλεις, αξίζει η προσπάθεια», ανέφερε ο Γιάννης που ευχαρίστησε το οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον για την ηθική στήριξη.

Μαριάννα: «Κάποιες φορές η πίεση φέρνει αποτελέσματα»
Η Μαριάννα Σταμπολάκη από το Λύκειο Ακρωτηρίου συγκέντρωσε 18.793 μόρια και ελπίζει να εισαχθεί στο τμήμα Ψυχολογίας στο Ρέθυμνο, που αποτελεί και τον πρώτο της στόχο.
«Ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά, όμως δεν περιόρισα ιδιαίτερα όσα ήθελα να κάνω. Και ξεκουραζόμουν και διασκέδαζα κάθε εβδομάδα, γιατί αλλιώς δεν θα μπορούσα. Οι τελευταίες εβδομάδες των εξετάσεων ήταν οι πιο δύσκολες για μένα. Αν δεν υπήρχε πίεση από τους καθηγητές του φροντιστηρίου, δεν θα κατάφερνα τον συγκεκριμένο αριθμό μορίων. Στα παιδιά που δεν τα κατάφεραν θα έλεγα πως αν το θέλουν πολύ, να ξαναπροσπαθήσουν», τόνισε η Μαριάννα.

Ιωάννα: «Να εμπιστεύεσαι τις δυνάμεις σου»
Στο τμήμα Ψυχολογίας Θεσσαλονίκης, φιλοδοξεί να εισαχθεί η Ιωάννα Λιόδη από το 3ο Λύκειο, που συγκέντρωσε 19.291 μόρια.
«Δεν περίμενα αυτή τη βαθμολογία, όμως προσπάθησα γι’ αυτό το αποτέλεσμα και είμαι ικανοποιημένη. Δεν μπορώ να πω ότι στερήθηκα κάτι ιδιαίτερα, φρόντιζα να ξεκουράζομαι και να διασκεδάζω για να ‘καθαρίζει' το μυαλό. Μεγάλη σημασία έχει το συστηματικό διάβασμα, να μην αφήνεις κενά και να έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου, ότι θα τα καταφέρεις. Ενοιωσα να κουράζομαι στις επαναλήψεις όμως δεν έχασα την αυτοπεποίθησή μου. Σε όσους δεν τα κατάφεραν, θα ’λεγα πως αν το θέλουν πολύ να κυνηγήσουν το όνειρό τους», τόνισε.

Μπάμπης: «Επιμονή και υπομονή»
Με 19.505 μόρια ο Μπάμπης Μπαλωμενάκης από το 3ο Λύκειο, δεν έχει επιλέξει ακόμη ποια Σχολή θα ακολουθήσει, όμως με τέτοια βαθμολογία, αυτό που μένει είναι να απλώς να αποφασίσει...
«Περίμενα κατά κάποιον τρόπο αυτή τη βαθμολογία και δούλεψα για αυτήν. Ήταν μια πιεστική χρονιά λόγω των μαθημάτων και των πολλών ωρών διαβάσματος. Υπήρξαν στιγμές που κουράστηκα όμως εκείνο που με έκανε να αντέξω ήταν το γεγονός πως διάβαζα με καλή διάθεση καθώς οι θετικές επιστήμες πάντα με ενδιέφεραν. Ήθελα να αποκομίσω κάτι χρήσιμο από τα συγκεκριμένα μαθήματα», ανέφερε ο Μπάμπης και πρόσθεσε: «Για όσους δεν τα κατάφεραν, να θυμούνται πως χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Σημασία έχει να ακολουθείς αυτό που σε ενδιαφέρει».

Δήμητρα: «Η ψυχραιμία, ο καλύτερος οδηγός»
Με 19.240 μόρια η Δήμητρα Κορκιδάκη από το 1ο Γενικό Λύκειο, προσδοκά να εισαχθεί στην Αρχιτεκτονική Αθηνών.
«Ήταν μια δύσκολη χρονιά η φετινή. Η πίεση και το 'βάρος' των μαθημάτων ήταν μεγάλο, η δυσκολία αυξημένη όμως το αποτέλεσμα δικαιώνει. Με οδηγό την ψυχραιμία, όλα πάνε καλά. Για όσους δεν τα κατάφεραν, αν και η εισαγωγή σε μια σχολή θεωρείται μεγάλο βήμα δεν είναι μονόδρομος και ευκαιρίες βρίσκονται καθημερινά, γύρω μας», τόνισε η Δήμητρα που ελπίζει η σχολή στην οποία επιθυμεί να εισαχθεί να δικαιώσει τις προσδοκίες της.


Kallikrates Chania:ΧΑΝΙΩΤΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΑΕΙ - ΤΕΙ:-«Οι κόποι δεν πήγαν χαμένοι»
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου