ΣΤΟΝ ΦΕΤΙΝΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΑΥΓΟΥΣΤΟ-Ανάδειξη προϊόντων της ορεινής ενδοχώρας

Όπως δημοσιεύτηκε την 10-07-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Η ανάδειξη των προϊόντων της ορεινής ενδοχώρας αποτελεί τον βασικό στόχο της φετινής παγκρήτιας έκθεσης προϊόντων ποιότητας, ειδών λαϊκής τέχνης και τουριστικού προϊόντος, 'Αγροτικός Αύγουστος', που θα πραγματοποιηθεί -για 14η συνεχή χρονιά- στα Χανιά (Δυτική Τάφρος) από την Παρασκευή 3 έως και την Τετάρτη 8 Αυγούστου.
«Ηδη προαναγγέλλουμε ότι θα έχουμε διπλάσιο αριθμό εκθετών από όλη την Κρήτη, σε σχέση με πέρυσι. Αυτό αποδεικνύει ότι είμαστε στον σωστό δρόμο αναβάθμισης του θεσμού», επεσήμανε χθες ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολο Βουλγαράκη και τον πρόεδρο του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων Γιάννη Μαργαρώνη. Ως γνωστόν, την έκθεση διοργανώνει ο Δήμος Χανίων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης (Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο).
Παράλληλα, ο κ. Σκουλάκης τόνισε ότι «ο 'Αγροτικός Αύγουστος' είναι θεσμός για τα Χανιά μας. Τα τελευταία χρόνια είχε υποβαθμιστεί και έτεινε να καταργηθεί. Εμείς, ως 'Καλλικρατικός' Δήμος, αναλάβαμε να αναβαθμίσουμε αυτόν τον θεσμό. Είμαι στην ευχάριστη θέση να δημοσιοποιήσω ότι η εισήγησή μας προς το Δημοτικό Συμβούλιο, για τις φετινές εκδηλώσεις, εγκρίθηκε ομόφωνα και θα υλοποιηθεί στο ακέραιο»,
Ο δήμαρχος Χανίων σημείωσε ότι στον φετινό 'Αγροτικό Αύγουστο' «αναδεικνύουμε τα προϊόντα της ορεινής ενδοχώρας». Ειδικότερα, όπως ανέφερε, «το πηχτόγαλο Χανίων είχε αναγνωρισθεί ως ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) από το 1995, χωρίς ποτέ να έχει τυποποιηθεί ως ΠΟΠ. Ήδη έγινε η αρχή από φέτος και με πρωτοβουλία μας τυποποιήθηκε από τυροκομική μονάδα που έχει όλα τα απαιτούμενα πιστοποιητικά και με ενέργειές μας μπήκε στην τοπική αλυσίδα των σούπερ μάρκετς INKA καθώς και στα Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών, στα αεροδρόμια της Κρήτης αρχικά, με προοπτική και στα υπόλοιπα ΚΑΕ, σε όλη την Ελλάδα. Το ίδιο και η γραβιέρα Κρήτης».
Ο κ. Σκουλάκης υπογράμμισε, ακόμη, ότι «δημιουργούμε τον φάκελο για το ΠΟΠ κάστανο Χανίων Κρήτης που επιδιώκουμε να παραδοθεί στον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Καστανοπαραγωγών Νομού Χανίων κατά την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης (3 Αυγούστου)». Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι η έκθεση, όπως και πέρυσι έτσι και φέτος θα μεταφερθεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, γνωστοποιώντας ότι «στις διοργανώσεις στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια των εκθέσεων και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς και το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, θα πραγματοποιηθούν γευσιγνωστικές προωθητικές και ενημερωτικές εκδηλώσεις, σε δημοσιογράφους τροφίμων, εμπόρους και διακινητές, αλλά και ενδιαφερόμενους φορείς και πολίτες, για το εξαιρετικό παρθένο κρητικό ελαιόλαδο».
Τέλος, ο κ. Σκουλάκης ανέφερε ότι «φέτος θα κληρώσουμε για τους επισκέπτες, ένα αυτοκίνητο SUZUKI - τύπου ALTO, 5πορτο- από την εταιρεία Χαροντάκης Α.Ε., όπως και 10 δώρα, προσφορά της εταιρείας ΜΟΒΙΑΚ Α.Ε., με στόχο πάντα την μεγαλύτερη προσέλκυση επισκεπτών. Στο περίπτερο των διοργανωτών θα μπορούν οι επισκέπτες να δίδουν τα πλήρη στοιχεία τους και τον ΑΦΜ τους, τα οποία θα καταχωρούνται ηλεκτρονικά, για να αποφευχθούν οι διπλοεγγραφές. Με βάση τα στοιχεία αυτά θα γίνει η κλήρωση, την Παρασκευή 10 Αυγούστου, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων. Παράλληλα, από το περίπτερο των διοργανωτών θα διακινηθούν ερωτηματολόγια προς τους εκθέτες και τους επισκέπτες, με στόχο τη συγκέντρωση των σχολίων και των υποδείξεων, έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν ως οδηγός για την μεγαλύτερη βελτίωση του θεσμού».

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης κάλεσε «τους Χανιώτες να επισκεφθούν φέτος την έκθεση, η οποία είναι πιο καλά οργανωμένη και με πολύ περισσότερα περίπτερα», επισημαίνοντας ότι «μόνο με τη συνέργεια όλων των παραγόντων του Νομού μπορούμε να έχουμε επιτυχίες, να αναδεικνύουμε τα προϊόντα μας είτε είναι του πρωτογενή τομέα είτε του τουρισμού είτε ακόμα και των έργων. Μόνο έτσι μπορούμε να πετύχουμε την ανάπτυξη του Νομού. Η συνεργασία μας με όλους τους φορείς του Νομού είναι ευτυχώς σε πάρα πολύ καλό δρόμο. Πιστεύω ότι και τα επόμενα δύο χρόνια που θα είμαστε στη διοίκηση στα Χανιά να συνεχίσουμε έτσι».
Ο κ. Βουλγαράκης τόνισε ότι «ο 'Αγροτικός Αύγουστος' κινδύνευσε να σταματήσει. Με παρεμβάσεις δεκάδες τελικά κατέληξε να παραμείνει. Πολύ σωστή η κίνηση του δημάρχου Χανίων, που συνεχίζει αυτόν τον θεσμό, είναι μόνο για το καλό του πρωτογενή τομέα. Βέβαια, για να μην παρεξηγηθώ, θα πρέπει να προσθέσω ότι και οι άλλοι δήμαρχοι συνεχίζουν και κάνουν τις διοργανώσεις τους, με άλλη διάσταση και άλλες προοπτικές, αλλά είναι θετικό γιατί όλα μαζί συμβάλλουν στην ανάπτυξη και στο καλό του τόπου μας».

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΒΕ
Ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων Γιάννης Μαργαρώνης σημείωσε ότι «είναι πολύ σημαντικό να συνεργάζονται όλοι οι φορείς, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Επιμελητήρια, για το καλό της τοπικής οικονομίας και της κοινωνίας μας. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέραν από τη στενή συνεργασία, για να φτάσουμε σε ένα επιτυχές αποτέλεσμα. Το Επιμελητήριο στηρίζει τις τοπικές επιχειρήσεις και τα τοπικά προϊόντα και θέλω να στείλω ένα μήνυμα στους Χανιώτες, τουλάχιστον, καταναλωτές: ότι προτιμώντας και αγοράζοντας τοπικά προϊόντα από τοπικές επιχειρήσεις θα μπορέσουμε να βγούμε από αυτή την κρίση, που ταλανίζει τη χώρα μας τα τελευταία τρία χρόνια», κατέληξε ο κ. Μαργαρώνης.
Σημειώνεται, τέλος, ότι για όσους από τους εκθέτες του Αγροτικού Αυγούστου το επιθυμούν θα δημιουργηθεί ηλεκτρονική πύλη που θα προβάλεται η επιχείρησή τους με συγκεκριμένο τρόπο (λογότυπο, διεύθυνση, προϊόντα με μικρή περιγραφή και φωτογραφικό υλικό). Η ιστοσελίδα του Δήμου Χανίων είναι: www.chania.gr.


Kallikrates Chania:ΣΤΟΝ ΦΕΤΙΝΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΑΥΓΟΥΣΤΟ-Ανάδειξη προϊόντων της ορεινής ενδοχώρας
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου