ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΝΔΟΧΩΡΑΣ-Οικονομική “ασφυξία”

Όπως δημοσιεύτηκε την 10-07-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι Δήμοι -ιδίως αυτοί της ενδοχώρας- εξαιτίας της οικονομικής ασφυξίας στην οποία έχουν περιέλθει, έπειτα από τις τεράστιες περικοπές στη χρηματοδότησή τους από την κεντρική εξουσία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ταμείο του Δήμου Σφακίων από την αρχή του χρόνου μέχρι και τον Ιούλιο έχουν μπει -συγκριτικά με πέρυσι- 320.000 ευρώ λιγότερα χρήματα με συνέπεια να συντηρείται τους τελευταίους μήνες αποκλειστικά μέσα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.) που κι αυτοί έχουν περικοπεί κατά 35%!  
Το οικονομικό αδιέξοδο που βιώνει ο ιστορικός Δήμος Σφακίων περιέγραψε χθες, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο δήμαρχος Παύλος Πολάκης, ο οποίος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι αν συνεχιστεί η υποχρηματοδότηση των Δήμων, αυτό που απομένει στους δημάρχους... είναι να παραδώσουν τα κλειδιά της Αυτοδιοίκησης στο κράτος.  
«Το θέμα είναι ότι ο δικός μας Δήμος, όπως και οι υπόλοιποι Δήμοι στη χώρα, ψήφισαν κάποιους προϋπολογισμούς τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, οι οποίοι αυτή τη στιγμή όλοι είναι στον 'αέρα'», ανέφερε ο κ. Πολάκης και συμπλήρωσε: «Και σε εμάς τα μεγέθη είναι μικρά, φαντάζεστε τι γίνεται αλλού. Από 1η Ιανουαρίου μέχρι τέλος Ιουνίου εμείς είχαμε προϋπολογίσει, ως αναμενόμενα έσοδα στον Δήμο, τα χρήματα που είχαμε πάρει πέρυσι, όμως, πήραμε γύρω στις 320.000 ευρώ λιγότερα».
Ο κ. Πολάκης τόνισε μάλιστα ότι τους τελευταίους 6 μήνες ο Δήμος Σφακίων προσπαθεί να αντεπεξέλθει μόνο με τους Κ.Α.Π. και μάλιστα μειωμένους κατά 35%.
«Δηλαδή, με νούμερα παίρναμε 42.000 ευρώ τον μήνα ως τακτική επιχορήγηση και φέτος παίρνουμε από 29 μέχρι 33.000 ευρώ. Αυτό δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα λειτουργίας του Δήμου, διότι αυτά τα 10.000 ευρώ διαφορά είναι τα καύσιμα του κάθε μήνα, η πληρωμή της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α., κάποιων λογαριασμών κ.λπ. Ουσιαστικά, λοιπόν, πληρώνεις τους μισθούς και περισσεύουν 2 με 3.000 τον μήνα», ανέφερε ο κ. Πολάκης και πρόσθεσε ότι «ΣΑΤΑ δεν έχει έρθει ακόμα μια δραχμή που πέρυσι τέτοιο καιρό είχαν έρθει 70 - 80.000 ευρώ».
Συνεχίζοντας ο κ. Πολάκης υπογράμμισε ότι η αιτία που καταφέρνει ακόμα να παραμείνει 'ζωντανός' ο Δήμος είναι κάποια χρήματα που εξασφάλισε από τη λειτουργία του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς: «Καταφέραμε και πήραμε -και γι’ αυτό αναπνέουμε ακόμα- τα χρήματα από το φαράγγι της Σαμαριάς, τα οποία τα πήραμε κάνοντας εγώ τον κλητήρα στις Υπηρεσίες στην Αθήνα και μαζί με εμάς τα πήραν και οι υπόλοιποι Δήμοι (Πλατανιάς, Χανίων κ.λπ.). Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Είναι άλλο πράγμα να βάλεις μια κοινωνία να δουλεύει, να κόψεις τις μίζες και να κάνεις οικονομία και άλλο να προσπαθήσεις να 'γεννήσεις' λεφτά όταν δεν υπάρχουν. Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τότε θα τους δώσουμε τα κλειδιά στο χέρι και να ’ρθουν να διοικήσουν αυτοί!».  


Kallikrates Chania:ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΝΔΟΧΩΡΑΣ-Οικονομική “ασφυξία”
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου