ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟ ΧΑΝΙΩΝ-«Να ληφθεί μέριμνα για τους παιδικούς σταθμούς»

Όπως δημοσιεύτηκε την 19-07-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Μέριμνα για αποκλειστικά δημόσιους και σύγχρονους παιδικούς σταθμούς ζήτησε αντιπροσωπία εκπροσώπων του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ και του Συλλόγου Γυναικών Ν. Χανίων που την περασμένη Δευτέρα συναντήθηκε με την πρόεδρο του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π., κα Χαριτάκη, για το θέμα των παιδικών σταθμών στον Δήμο Χανίων.
Οπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση, εκ μέρους της κας Χαριτάκη επιβεβαιώθηκε ότι ο Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. θα λειτουργήσει και τη χρονιά 2012 - 2013 έντεκα παιδικούς σταθμούς καθώς και έναν βρεφονηπιακό σταθμό στα Χανιά. Στους σταθμούς αυτούς θα φιλοξενηθούν συνολικά 470 νήπια (από 2,5 μέχρι 4,5 ετών) και 24 βρέφη (από 18 μηνών μέχρι 2 ετών) και οι αιτήσεις έφτασαν τις 825.
Επίσης η κα Χαριτάκη ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν κτήρια του Δήμου τα οποία θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν εγκαταστάσεις για παιδικούς σταθμούς. Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι οι θέσεις στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και στο βρεφονηπιακό δεν επαρκούν καθώς κάθε χρονιά ακόμα και από αυτές τις οικογένειες που κάνουν αίτηση αρκετές αποκλείονται.
Ακόμα στην ανακοίνωσή τους τονίζουν:
«Σύμφωνα με τις γεννήσεις στο δημόσιο Νοσοκομείο του Νομού μας τα παιδιά που φέτος θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν τους παιδικούς σταθμούς είναι 3.272 και τους βρεφονηπιακούς είναι 1.635 και η πλειοψηφία αυτών των παιδιών βρίσκεται στην πόλη των Χανίων. Από αυτά τα παιδιά στις δημοτικές δομές θα μπορέσουν να συμμετάσχουν περίπου 500 και άλλα 300 (σύμφωνα με τα περσινά δεδομένα) θα επιδοτηθούν από την ΕΕΤΑΑ για να συμμετάσχουν σε κάποια από τις 30 ιδιωτικές δομές.
Τα παραπάνω όμως δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες διαβίωσης της σύγχρονης οικογένειας. Σήμερα είναι ανάγκη για τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας να μπορούν σε μια τόσο τρυφερή ηλικία να έχουν ολοκληρωμένες δομές πρόνοιας για τη σωστή ψυχοσωματική τους ανάπτυξη. Σήμερα τα νέα ζευγάρια (Ελλήνων και μεταναστών) από τα οποία κόβεται το επίδομα τροφείων από το ΙΚΑ, που δουλεύουν ανασφάλιστοι ή πλήττονται από την ανεργία (το ποσοστό στη Κρήτη αγγίζει το 24,5%) και βρίσκονται σε έναν καθημερινό αγώνα αναζήτησης οποιασδήποτε μορφής εργασίας, έχουν ανάγκη από δημόσιες και δωρεάν παροχές πρόνοιας όπως δημόσιους και δωρεάν παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Η αντιπροσωπία απαίτησε από τον Δήμο να λάβει μέριμνα για τα παρακάτω αιτήματα:
• Αποκλειστικά δημόσιους, σύγχρονους παιδικούς σταθμούς. Κατάργηση των τροφείων και κάλυψη όλων των εξόδων λειτουργίας τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα κονδύλια του Ε.Σ.Π.Α. που δίνονται σε αυτό τον τομέα να ενταχθούν στην κεντρικά σχεδιασμένη χρηματοδότηση των υποδομών των Δήμων και στη διεύρυνσή τους και όχι στην ιδιωτική πρωτοβουλία.
• Να γίνουν δεκτά στη δύναμη των σταθμών όλα τα παιδιά που έχουν κάνει αίτηση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, κατάλληλο για την αγωγή μικρών παιδιών, όπως βρεφονηπιοκόμων, νηπιαγωγών καθώς και βοηθητικού προσωπικού, όπως τραπεζοκόμοι, μάγειροι, καθαρίστριες, φύλακες και να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου ή άλλης μορφής ελαστική απασχόληση.
• Να δοθεί άμεση λύση για την κτηριακή υποδομή με αξιοποίηση δημοτικών κτηρίων ή άλλων δημόσιων οργανισμών ή με ενοικίαση, ώστε τώρα να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά».


Kallikrates Chania:ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟ ΧΑΝΙΩΝ-«Να ληφθεί μέριμνα για τους παιδικούς σταθμούς»
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου