ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ-Αμεσος στόχος η εξοικονόμηση ενέργειας

Όπως δημοσιεύτηκε την 12-07-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Η διαμόρφωση και επεξεργασία συγκεκριμένων προτάσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας και η ένταξής τους σε συντονισμένες δράσεις και εργαλεία χρηματοδότησης ήταν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που συγκάλεσε χθες στην Περιφέρεια Κρήτης ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης (αρμόδιος για την ενέργεια) Κώστας Λαμπρινός.
«Δεν είναι καθόλου εύκολη η εφαρμογή των προτεινόμενων δράσεων, αλλά οφείλουμε να προσπαθήσουμε. Εχουμε τεράστια περιθώρια, που μπορεί να γίνει εξοικονόμηση ενέργειας και δεν μπορούμε να μιλάμε για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (Α.Π.Ε.), εάν πρώτα δεν φροντίσουμε για εξοικονόμηση ενέργειας», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Λαμπρινός. Παράλληλα, τόνισε ότι η Περιφέρεια Κρήτης θα κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να είναι στον στόχο που έχει βάλει η Ευρωπαϊκή Ενωση για το 2020, σύμφωνα με τον οποίο σε 12 χρόνια η παραγόμενη ενέργεια από τις ανανεώσιμες πηγές (Α.Π.Ε.) πρέπει να φτάνει στο 20%, ενώ στο ίδιο ποσοστό πρέπει να έχει φτάσει και η εξοικονόμηση ενέργειας.
Σύμφωνα με τον κ. Λαμπρινό, η εξοικονόμηση ενέργειας πρέπει να γίνει συνείδηση στον κόσμο, ενώ για την επίτευξη αποτελεσμάτων σημαντικό ρόλο παίζει η εξέλιξη της τεχνολογίας.
Στη συνάντηση, που δεν είναι η πρώτη, έλαβαν μέρος εκπρόσωποι της Εκπαίδευσης και των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, της Υ.ΠΕ., των Δήμων και της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ σύμφωνα με τον κ. Λαμπρινό, στα θετικά στοιχεία προσμετρείται η καλή διάθεση της συνεργασίας, που συνδυαστικά θα φέρει αποτελέσματα.
Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης ανάφερε ως ένα απλό παράδειγμα εξοικονόμησης ενέργειας το κτήριο της Περιφέρειας Κρήτης, στο οποίο μόνο η αλλαγή λαμπτήρων και κλιματιστικών, μπορεί να μειώσει την κατανάλωση της ενέργειας περισσότερο από 20%. Στα σχολεία επίσης υπάρχουν πολλά περιθώρια εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ και οι ίδιοι οι μαθητές μπορούν να λειτουργήσουν επικοινωνιακά και πολλαπλασιαστικά για τη διάχυση του μηνύματος της εξοικονόμησης ενέργειας. Επίσης τα Νοσοκομεία είναι μεγάλοι ενεργοβόροι φορείς, που παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα δεν έχουν σημειωθεί αποτέλεσμα.
Στη διάρκεια της τρίωρης σύσκεψης επαναβεβαιώθηκε η ύπαρξη προτάσεων, αλλά και διάθεσης απ’ όλους τους εμπλεκόμενους να προχωρήσουν σε συντονισμένες δράσεις, οι οποίες σ’ ένα επόμενο στάδιο θα συγκεκριμενοποιηθούν και η υλοποίησή τους θα φέρει πιο κοντά τον στόχο, που είναι ν’ αποτελέσει η Κρήτη Περιφέρεια - πρότυπο στην εξοικονόμηση ενέργειας.


Kallikrates Chania:ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ-Αμεσος στόχος η εξοικονόμηση ενέργειας
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου