ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟ-Πύρινος εφιάλτης

Όπως δημοσιεύτηκε την 30-07-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Σε ύφεση ήταν χθες η μεγάλη φωτιά στο Νότιο Ρέθυμνο, μετά από την ολονύκτια μάχη που έδωσαν πυροσβεστικές δυνάμεις, εθελοντές και πολίτες το Σάββατο.
Η  πυρκαγιά, αποτέφρωσε χιλιάδες στρέμματα δασικής αγροτικής και χορτολιβαδικής έκτασης από τη θάλασσα έως και το βουνό του Αγίου Βασιλείου ενώ κάηκαν ζώα και καλλιέργειες. Επιπλέον ζημιές προκλήθηκαν σε κτίσματα και οικίες.
Λόγω των ανέμων, που έπνεαν και χθες στην περιοχή, στο σημείο βρίσκονταν 20 πυροσβεστικά οχήματα, με 46 πυροσβέστες, οχήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πεζοπόρα τμήματα 34 δασοπυροσβεστών και 21 στρατιώτες. Οι επίγειες δυνάμεις προσπαθούσαν να μη δημιουργηθούν νέα ενεργά μέτωπα.
Το πρωί της Κυριακής δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα επιχειρούσαν με ρίψεις, αλλά λόγω της έντασης του ανέμου, το ένα καθηλώθηκε στο έδαφος.
Ολη η Κρήτη βρισκόταν σ’ επιφυλακή και στο σημείο βρίσκονταν και δυνάμεις πυρόσβεσης από τα Χανιά και το Ηράκλειο, τις οποίες συντόνιζε ο Περιφερειακός Διευθυντής Πυροσβεστικής Κρήτης.
Σημειώνεται ότι το Σάββατο κινδύνευσε το χωριό Αγαλλιανού στην ευρύτερη περιοχή του Κεραμέ Αγίου Βασιλείου από την πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε από άγνωστη έως στιγμής αιτία στα νότια του νομού κοντά στον Πλακιά. Οι άνεμοι έπνεαν ισχυροί δυσχεραίνοντας το έργο της πυρόσβεσης.
Σε πύρινο κλοιό βρέθηκε το βράδυ του Σαββάτου και η, ήδη, πυρόπληκτη περιοχή της Ακουμιανής Γυαλιάς, όπου οι φλόγες απείλησαν την Αγία Παρασκευή και προκάλεσαν ζημιές σε ένα σπίτι και μία ταβέρνα αλλά η επέμβαση των πυροσβεστών βοήθησε την κατάσταση.
Αγνωστη παραμένει η αιτία εκδήλωσης της πυρκαγιάς, όμως οι ίδιοι οι κάτοικοι δεν διστάζουν να μιλήσουν για εμπρηστική ενέργεια, όπως αναφέρουν πληροφορίες της 'Κρητικής Επιθεώρησης'. Σε κάθε περίπτωση, τα αίτια της νέας μεγάλης καταστροφής θα διερευνηθούν από το ανακριτικό τμήμα της Π.Υ. Ρεθύμνου.

Φωτιά και στο Φραγκοκάστελο
Η άμεση επέμβαση του εθελοντικού κλιμακίου του Δήμου Σφακίων αποσόβησε την επέκταση πυρκαγιάς χθες το μεσημέρι στο Φραγκοκάστελο. H φωτιά ξεκίνησε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι σε χορτολιβαδική έκταση όχι μακριά από το κάστρο, ωστόσο ήταν άμεση η αντιμετώπιση και η κατάσβεσή της.
«Αποδείχθηκε πόσο σωστή ήταν η απόκτηση από τον Δήμο πριν από ένα χρόνο με τα χρήματα που είχαμε πάρει για την αντιπυρική προστασία, τριών συστημάτων με βυτία, πιεστικές αντλίες και λάστιχα 150 μέτρων» δήλωσε στα 'Χ.Ν.' ο δήμαρχος Σφακίων κ. Παύλος Πολάκης. Οπως τόνισε ο κ. Πολάκης «το ένα σύστημα είναι εγκατεστημένο στο φορτηγάκι του Δήμου, τα άλλα δύο τα διαχειρίζεται η εθελοντική ομάδα των 60 ατόμων και είναι στη διάθεση των δύο ατόμων που βρίσκονται εναλλάξ επιφυλακή καθημερινά. Ετσι όταν ξέσπασε η φωτιά επενέβησαν άμεσα και γρήγορα και δεν πήρε διαστάσεις. Γιατί στο σημείο που πήρε φωτιά ήταν κοντά πολλά σπίτια κι επειδή ο άνεμος ήταν δυνατός ήταν πολύ επικίνδυνα πραγματικά. Ευτυχώς η έγκαιρη επέμβαση είχε ως αποτέλεσμα το σβήσιμο της φωτιάς. Στη συνέχεια ήλθαν και τα μεγάλα πυροσβεστικά οχήματα της πυροσβεστικής που θα παραμείνουν στην περιοχή ως αργά για τον φόβο της αναζωπύρωσης», σημείωσε ο κ. Πολάκης, ενώ υπογράμμισε πως «θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι κινητοποιήθηκαν, δημοτικούς συμβούλους, εθελοντική ομάδα, κατοίκους για τη συμβολή τους».


Kallikrates Chania:ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟ-Πύρινος εφιάλτης
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου