ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ “ΓΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ”-Προώθηση τοπικών προϊόντων

Όπως δημοσιεύτηκε την 30-07-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Τοπικά προϊόντα, με πρώτη ύλη από την Κρητική γή από πολλούς επαγγελματίες που συμμετέχουν στο 2ο φεστιβάλ "Γη, πολιτισμός, τουρισμός" που συνεχίζεται στο Γεράνι του Δήμου Πλατανιά. Η παραγωγή, τα προϊόντα, η προσπάθεια για εξαγωγές και οι στόχοι τους από τη συμμετοχή τους στην Εκθεση, ανάμεσα στα θέματα που τέθηκαν, μιλώντας ορισμένοι εκ των συμμετεχόντων στα "Χ.Ν." .
«Εδώ και 25 χρόνια παράγουμε στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις μας στην Καλυδωνία Κολυμβαρίου παξιμάδια, βουτήματα, φρυγανιές. Εχουμε δικό μας δίκτυο διανομής, πρατήριο στην Αθήνα και βρισκόμαστε σε πολλά super market σε όλη την Κρήτη» μας αναφέρει η κα Γεωργία Φαλελάκη, από την εταιρεία "Σαμαριά" την οποία συναντήσαμε στο περιπτερο της επιχείρησης. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να δει και να δοκιμάσει πολλά από τα προϊόντα της αρτοποιίας. Tα προϊόντα εξάγονται σε πολλές χώρες της Ευρώπης αλλά και σε Αμερική και Αυστραλία. Aπό τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις, η εταιρεία έχει ως στόχο όπως αναφέρει η κα Φαλελάκη «να παρουσιάσει τα προϊόντα της σε ανθρώπους που δεν τα γνωρίζουν».
«Παράγουμε όλα όσα βγάζει η περιοχή μας. Γραβιέρες, φέτες, ξηρούς - νωπούς αθότυρους, μυζήθρα, η πρώτη ύλη είναι από πρόβεια γάλατα και πολύ λίγο κατσικίσιο, όλα από ζώα της περιοχής μας» αναφέρει ο κ. Σήφης Μανουσέλης που διαθέτει τυροκομείο στον Πατσιανό Σφακίων το οποίο λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια. Τα προϊόντα του διατίθενται κυρίως στην τοπική αγορά αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει μέσα από τη συμμετοχή του στο φεστιβάλ θέλει να προωθήσει τα προϊόντα του. «Με αυτή την οικονομική συγκυρία ευελπιστούμε ότι ο κόσμος θα στραφεί περισσότερο στα τοπικά - ποιοτικά προϊόντα γι’ αυτό και είμαστε εδώ στον Πλατανιά» καταλήγει.
«Ξεκινήσαμε τη λειτουργία μας το 2007 ασχολούμαστε με την παραγωγή και τυποποίηση τοπικών παραδοσιακών προϊόντων με πρώτη ύλη το λάδι, το μέλι, τα αυγά, το γάλα που παράγει το χωριό μας» μας εξηγεί στο περίπτερο του Συνεταιρισμού Γυναικών Παλαιών Ρουμάτων, το μέλος του, κα Ευτυχία Μοτάκη.
Παράλληλα οι γυναίκες του Συνεταιρισμού ασχολούνται και με την οικοτεχνία και ένα δείγμα της δουλειάς τους μπορούν να δουν από κοντά οι επισκέπτες του περιπτέρου. «Ελπίζουμε ο κόσμος να έλθει να δει το περίπτερό μας και να εκτιμήσει τη δουλειά μας.
Θέλουμε την προβολή και να μας γνωρίσει καλύτερα ο Χανιώτης και ο επισκέπτης γι’ αυτό και συμμετέχουμε σε αυτήν την Εκθεση».
Αυγοκαλάμαρα, ξεροτήγανα, χόντρος, χυλοπίτες, κουλουράκια, λάδι, τσικουδιά μέλι, γλυκά του κουταλιού είναι κάποια από τα προϊόντα που φτιάχνει ο Συνεταιρισμός τα οποία και διακινούνται από καταστήματα με τοπικά και παραδοσιακά προϊόντα στα Χανιά όπως τα "Ξαθέρια" ο "Σκορδυλάκης" κ.ά..


Kallikrates Chania:ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ “ΓΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ”-Προώθηση τοπικών προϊόντων
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου