ΣΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ-Παρέμβαση πολιτών για ανάκληση τελών

Όπως δημοσιεύτηκε την 25-07-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Την άμεση ανάκληση των αποφάσεων της Δημοτικής Αρχής για τις αυξήσεις των δημοτικών τελών καθώς και των τελών ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης, ζήτησαν χθες, κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, κινήσεις και συνελεύσεις πολιτών από τους πρώην περιαστικούς Δήμους.
Από την πλευρά της η Δημοτική Αρχή υποστήριξε πως ο Δήμος επιβάλλει ανταποδοτικά τέλη με βάση τις υπηρεσίες που προσφέρει στους δημότες και ότι από τη νέα χρονιά θα εξεταστεί το ενδεχόμενο μείωσής τους.
Το θέμα των αυξήσεων συζητήθηκε στην πολύωρη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έπειτα από αίτημα της αντιπολίτευσης, αλλά και πολιτών, που συγκέντρωσαν πάνω από 3.000 υπογραφές διαμαρτυρίας.
Συγκεκριμένα, κάτοικοι των Δημοτικών Ενοτήτων Ακρωτηρίου, Σούδας και Θερίσου δήλωσαν την απερίφραστη αντίθεσή τους στις αυξήσεις του τιμολογίου ύδρευσης - άδρευσης και αποχέτευσης καθώς και στις αυξήσεις για το ενιαίο τέλος καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού που αποφασίστηκαν για το έτος 2012 από το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων.
Οι κάτοικοι έκαναν λόγο για «αδικαιολόγητη και κοινωνικά άδικη αύξηση» και παραθέτοντας σειρά επιχειρημάτων υποστήριξαν πως οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων με τις οποίες επιβλήθηκαν τα τέλη: α) δεν τεκμηριώθηκαν μέσω οικονομοτεχνικής μελέτης και β) το ύψος των αυξήσεων δεν αιτιολογήθηκε μέσω συγκεκριμένων ανταποδοτικών έργων ανά Δημοτική Ενότητα.
Στο πλαίσιο αυτό οι κάτοικοι των Δημοτικών Ενοτήτων Ακρωτηρίου, Σούδας και Θερίσου πρότειναν:
α) Την πλήρη αποτύπωση στην οικονομοτεχνική μελέτη όλων των δαπανών αναλυτικά που απαιτούνται για την εν γένει λειτουργία των υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.
β) Στην οικονομοτεχνική μελέτη να αποτυπωθούν οι μειώσεις μισθών και η μείωση παραγόμενου όγκου σκουπιδιών λόγω οικονομικής κρίσης, έτσι ώστε να ελαφρυνθεί το ανταποδοτικό τέλος των δημοτών.
γ) Τη χρέωση των επαγγελματικών χώρων αναλογικά των υπηρεσιών που απολαμβάνουν και όχι με την οριζόντια χρέωση που ισχύει σήμερα κ.ά.
Από την πλευρά τους κάτοικοι από τη Συνέλευση Ακρωτηρίου υποστήριξαν πως δεν υπάρχει καμία οικονομοτεχνική μελέτη που να στηρίζει την απόφαση των αυξήσεων.
Επίσης οι κάτοικοι από τη Λαϊκή Συνέλευση περιοχής Βαρυπέτρου ζήτησαν να επανέλθουν στο τιμολογιακό καθεστώς των πρώην Δήμων στους οποίους ανήκουν, διότι η οικονομία των κατοίκων των περιαστικών Δήμων στηρίζεται κυρίως στον πρωτογενή τομέα, που τείνει να αφανιστεί με την παρούσα οικονομική συγκυρία.

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ
Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων ο επικεφαλής της παράταξης 'Χανιά, Ανοιχτή Πολιτεία', κ. Γ. Τσαπάκος, έκανε λόγο για 'άδικα' τέλη καθώς δεν έχουν σταθμιστεί βάσει οικονομοτεχνικής μελέτης, τονίζοντας ότι θα έπρεπε να λειτουργούν ανταποδοτικά προς τους πολίτες και όχι με τη μορφή 'χαρατσιού'. Ζήτησε να γίνει οικονομοτεχνική μελέτη με τις επιμέρους ιδιαιτερότητες όλων των περιαστικών περιοχών του Καλλικρατικού Δήμου Χανίων και να ληφθεί μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο δημοτικός σύμβουλος, από την παράταξη 'Χανιά 21ος αιώνας', κ. Αρης Παπαδογιάννης, τόνισε πως το θέμα των αυξήσεων στα τέλη έχει πολιτική και ηθική διάσταση καθώς, όπως υποστήριξε «ο Δήμος αντί να βρίσκεται κοντά στους δημότες, εναρμονίζεται με τις πολιτικές της κυβέρνησης και επιβάλλει υψηλή φορολογία, τη στιγμή που άλλοι Δήμοι προχωρούν σε μειώσεις». Ο ίδιος επεσήμανε πως δεν υπήρξε διαβούλευση με τους πολίτες, αλλά ούτε και υλικοτεχνική μελέτη που να δικαιολογεί την ανταποδοτικότητα.
Ο επικεφαλής της παράταξης 'Δήμος Ενεργών Πολιτών', κ. Τάσος Βάμβουκας, ανέφερε πως τα ανταποδοτικά τέλη δεν είναι δυνατόν να μετατρέπονται σε 'χαράτσια', αλλά τα τιμολόγια πρέπει να συγκλίνουν με τις παροχές. Εκανε λόγο για 'εξόφθαλμες αδικίες' στα τιμολόγια των περιαστικών Δήμων και ζήτησε να υπάρξει νέα απόφαση μετά από διάλογο με τα Τοπικά Συμβούλια.
Τέλος, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Νίκος Παπαντωνάκης τόνισε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία ανταποδοτικότητα για τους πολίτες και οικονομική ανακούφιση των νοικοκυριών, υπενθυμίζοντας πως η παράταξή του είχε καταψηφίσει τις αδικαιολόγητες αυξήσεις κατά 40% - 100% στα τιμολόγια των περιαστικών Δήμων και κάλεσε τη Δημοτική Αρχή να ανακαλέσει την απόφασή της.

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για τα οικονομικά του Δήμου Χανίων, κ. Κ. Πρωτοπαπαδάκης, τόνισε πως ο Δήμος Χανίων δεν φορολογεί, αλλά επιβάλλει τέλη με βάση τις υπηρεσίες που προσφέρει στους δημότες. Για τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων και κοινόχρηστων χώρων αντέτεινε πως υπήρξε οριζόντια μείωση κατά 10% σε σχέση με πέρυσι και ότι γενικότερα εφαρμόσθηκε η πολιτική ανταποδοτικότητας για ίδιες υπηρεσίες, ίδιες τιμές.
Επίσης ανέφερε ότι οι όμοροι Δήμοι εφάρμοσαν τα ίδια τέλη στα τιμολόγιά τους όπως ο Δήμος Χανίων.
Ο κ. Πρωτοπαπαδάκης άφησε αιχμές κατά των πρώην Δήμων Σούδας και Θερίσου τονίζοντας πως άφησαν απλήρωτα τιμολόγια της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. (90.000 ευρώ ο Δήμος Σούδας και 80.000 ευρώ ο Δήμος Θερίσου) και υποστήριξε πως «δεν βρέθηκε καμία υλικοτεχνική μελέτη από παλιά».
Παράλληλα εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους πολίτες, επαγγελματίες και φυσικά πρόσωπα, επισημαίνοντας ότι ήδη παρακολουθεί την κατάσταση, ώστε, εάν είναι εφικτό, να γίνουν μειώσεις από τη νέα χρονιά.
Στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε ότι για τους τρίτεκνους υπάρχει 30% μείωση στα δημοτικά τέλη, για τις βιομηχανίες συντάσσεται ειδική μελέτη ώστε να είναι εφικτές οριζόντιες μειώσεις, επίσης μελέτη για τη μείωση στα εποχικά τιμολόγια για τις επιχειρήσεις του βορείου άξονα και ότι εξετάζεται 20% μείωση στα οικιακά τιμολόγια στην περιοχή της Σούδας. «Στόχος μας είναι η ανταποδοτικότητα με υπηρεσίες υψηλού επιπέδου», επεσήμανε ο κ. Πρωτοπαπαδάκης.
Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Χ., κα Νίκη Αποστολάκη, επεσήμανε πως ο Νόμος επιβάλλει να υπάρχει κοινό τιμολόγιο και υπενθύμισε την ανταποδοτικότητα των τελών που αντιστοιχούν σε σειρά έργων που εκπονεί η Δ.Ε.Υ.Α.Χ., όπως βιολογικό, κατασκευή αντιπλημμυρικών και αποχετευτικών έργων. Τόνισε πως η Δ.Ε.Υ.Α.Χ. λειτουργεί πλήρως ανταποδοτικά και δεν χρηματοδοτείται από το κράτος. Παράλληλα ζήτησε αλληλεγγύη από τους περιαστικούς Δήμους υπογραμμίζοντας πως «δεν θα αφήσουμε η Δ.Ε.Υ.Α.Χ. να ιδιωτικοποιηθεί και να κουρελιαστεί».


Kallikrates Chania:ΣΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ-Παρέμβαση πολιτών για ανάκληση τελών
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου