ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΤΑΦΡΟ-Εγκαίνια του θεάτρου

Όπως δημοσιεύτηκε την 07-07-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Τα εγκαίνια του νέου υπαίθριου θεάτρου στην Ανατολική Τάφρου θα πραγματοποιήσει αύριο, στις 9 το βράδυ, ο Δήμος Χανίων. Θα ακολουθήσει συναυλία με το χανιώτικο μουσικό σχήμα 'Οκτάβα', η είσοδος στην οποία θα είναι ελεύθερη.
Για ένα έργο που αποτελούσε χρόνιο αίτημα της χανιώτικης κοινωνίας, αλλά και μεγάλο στοίχημα για τη Δημοτική Αρχή, έκανε λόγο χθες ο δήμαρχος Χανίων, κ. Μανώλης Σκουλάκης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η κατασκευή του νέου υπαίθριου θεάτρου, που είναι πιο καλαίσθητο και πιο φιλικό στο περιβάλλον, κόστισε 30.000 ευρώ μαζί με τη μελέτη και όχι 300.000 ευρώ που προέβλεπε η αρχική μελέτη, η οποία τελικώς δεν υλοποιήθηκε.
Μάλιστα, ο κ. Σκουλάκης τόνισε ότι το κόστος της κατασκευής του νέου θεάτρου (30.000 ευρώ) ήταν πολύ μικρότερο ακόμη και από το ετήσιο κόστος συντήρησης της παλιάς κατασκευής του θεάτρου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «μια εισήγηση του 2009 προέβλεπε έξοδα προϋπολογισμού ανακαίνισης του θεάτρου Αν. Τάφρου που ετησίως ξεπερνούσαν τις 100.000 ευρώ».
Οσον αφορά τα προβλήματα με τη μειωμένη ορατότητα που είχαν οι θεατές προς την εξέδρα του θεάτρου, ο κ. Σκουλάκης τόνισε ότι αυτά οφείλονται στο ότι δεν είχε εγκατασταθεί μέχρι σήμερα μόνιμη εξέδρα όπως προέβλεπε η αρχική μελέτη. Ωστόσο, για τις ανάγκες της παράστασης 'Ορνιθες' του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ., που έχει σκηνοθετηθεί με τις ανάλογες συνθήκες για το θέατρο της Επιδαύρου, όπου θα παρουσιαστεί στη συνέχεια, ζητήθηκε από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. προς τον Δήμο κατά τη διάρκεια των παραστάσεων στα Χανιά -οι οποίες ολοκληρώθηκαν- να μην τοποθετηθεί η εξέδρα στην Ανατολική Τάφρο.
Η εξέδρα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Χανίων, θα είναι έτοιμη μέσα στις επόμενες ημέρες. Ο ίδιος ανέφερε ότι άμεσα πρόκειται να τοποθετηθούν στον χώρο του θεάτρου της Αν. Τάφρου ακόμη 450 - 500 καρέκλες, ενώ θα αποκατασταθούν και τα όποια προβλήματα υπάρχουν στα διαζώματα.
«Δεχόμαστε όλες τις παρατηρήσεις και έχουμε διάθεση να τα διορθώσουμε. Ομως ζητάμε και λίγη κατανόηση», τόνισε ο κ. Σκουλάκης, ο οποίος ανέφερε ότι το νέο θέατρο της Αν. Τάφρου θα είχε ολοκληρωθεί νωρίτερα, εάν δεν υπήρχε μια δίμηνη καθυστέρηση της μελέτης λόγω «των ενστάσεων που έγιναν προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και των καταγγελιών προς το Υπουργείο Πολιτισμού και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος από τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων τότε. Αυτή η δίμηνη καθυστέρηση μας οδήγησε να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο εκδοχές: ή να ξαναστήσουμε το παλιό θέατρο ή να κάνουμε μια ηπιότερη κατασκευή με πολύ μικρότερο κόστος. Και έτσι τελικά υιοθετήθηκε η δεύτερη λύση».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ., κ. Δημήτρης Λειψάκης, τόνισε ότι ήταν επιθυμία του Θεάτρου να μην τοποθετηθεί εξέδρα για το διάστημα που θα γινόταν οι παραστάσεις από τις 2 - 5 Ιουλίου στο Θέατρο Αν. Τάφρου καθώς «το έργο έχει προσαρμοσθεί για να παρουσιαστεί σε συνθήκες του θεάτρου της Επιδαύρου».
«Γι’ αυτό και ζητήσαμε από τον Δήμο να μην υλοποιήσει προσωρινά τη μελέτη, αλλά να την ολοκληρώσει αφού τελειώσουν οι παραστάσεις», ανέφερε ο κ. Λειψάκης, που ευχαρίστησε τον Δήμο για την τιτάνια προσπάθεια που έκανε, ενώ υπογράμμισε ότι τόσο η μελέτη όσο και η κατασκευή του Θεάτρου στοίχισαν συνολικά 30.000 ευρώ.
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. - Κ.Α.Μ., κα Νάνσυ Αγγελάκη, κάλεσε όλους τους Χανιώτες σε μια ξεχωριστή μουσική βραδιά με το χανιώτικο μουσικό συγκρότημα 'Οκτάβα', που θα 'ανοίξει' την αυλαία των καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου στο νέο θέατρο της Ανατολικής Τάφρου «το οποίο είναι αντάξιο της πολιτιστικής παράδοσης της πόλης μας, εναρμονισμένο στον χώρο της Τάφρου, κατάλληλο να φιλοξενήσει κάθε είδους εκδήλωση».


Kallikrates Chania:ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΤΑΦΡΟ-Εγκαίνια του θεάτρου
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου