ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ-Δρόμος ή πεζόδρομος;

Όπως δημοσιεύτηκε την 07-07-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Αντιπαράθεση μεταξύ Δήμου Χανίων και Ενορίας Αγίου Νεκταρίου  έχει προκαλέσει ένα τμήμα του δρόμου, που διέρχεται μπροστά από τον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου, στα Παχιανά.
Η  Ενορία Αγίου Νεκταρίου υποστηρίζει ότι πρόκειται για πεζόδρομο από όπου απαγορεύεται η διέλευση οχημάτων και γι’ αυτό  προβλέπεται η τοποθέτηση διαχωριστικών μπαρών με αλυσίδες και επικαλείται προηγούμενη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου επί της δημαρχίας του Κ. Βιρβιδάκη.
Από την πλευρά της η νυν Δημοτική Αρχή Χανίων, διά στόματος του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Μανούσου Λιονάκη, υποστηρίζει ότι πρόκειται για «δρόμο χαμηλής κυκλοφορίας», τονίζοντας ότι το έργο έχει ενταχθεί στο Ε.Σ.Π.Α. κι έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και πώς υπάρχει συμφωνία ότι «το συγκεκριμένο κομμάτι του δρόμου θα κλείνει μόνο όταν πραγματοποιείται οποιαδήποτε εκδήλωση στον Ιερό Ναό και όλες τις άλλες ώρες θα παραμένει ανοικτός για τη διέλευση των οχημάτων».
Συγκεκριμένα, χθες το πρωί, μετά από παράπονα πολιτών, στο σημείο βρέθηκε ο αντιδήμαρχος Χανίων, κ. Μανούσος Λιονάκης, με συνεργείο του Δήμου προκειμένου να απομακρυνθούν οι αλυσίδες. Ο κ. Λιονάκης ανέφερε στα 'Χ.Ν.' ότι: «Πρέπει να συνεχιστεί η απρόσκοπτη κυκλοφορία των οχημάτων διότι έχει υπάρξει μια συμφωνία -στην οποία ήμουν παρών- ότι σε οποιαδήποτε εκδήλωση της Εκκλησίας είτε πανηγύρι είτε κηδεία ή γάμος και βάφτιση θα κλείνει ο δρόμος μόνο γι’ αυτήν την ώρα. Ολες τις άλλες ώρες ο δρόμος θα παραμένει ανοικτός για τη διέλευση των οχημάτων. Είναι δρόμος χαμηλής κυκλοφορίας. Το έργο είναι στο Ε.Σ.Π.Α. και έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, δεν μπορεί να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει. Ως εκ τούτου πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε στο ξήλωμα των αλυσίδων με τις μπάρες που έχουν τοποθετηθεί, διότι απλά δεν επιτρέπεται και ο δρόμος         -που έχει δοθεί σε κυκλοφορία τον τελευταίο μήνα- δεν μπορεί να κλείνει».

Ο ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ
Από την πλευρά του ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου π. Εμμανουήλ, μιλώντας στα 'Χ.Ν.' ανέφερε: «Η αρχική διάνοιξη του δρόμου έξω από τον Ιερό Ναό έγινε το 2010. Γι’ αυτήν τη διάνοιξη υπήρξε ολόκληρη διαβούλευση με τους ειδήμονες και τους παράγοντες της Εκκλησίας. Διότι αυτός ο μικρός χώρος ήταν η μοναδική αυλή της εκκλησίας μας. Αρχικά μαζεύτηκαν 3.000 υπογραφές (με αίτημα να μην ανοίξει δρόμος), διότι σε αυτόν τον χώρο προσέρχονται πολλοί πιστοί σε πλήθος εκδηλώσεων που γίνονται και δεν υπήρχε άλλη αυλή για την εκκλησία, το Ιδρυμα Αγίου Νεκταρίου και τα Συσσίτια του Ιδρύματος που μοιράζονται 150 μερίδες φαγητού ημερησίως. Θέλαμε να διασφαλιστεί ότι ένα τουλάχιστον κομμάτι του χώρου θα υπάρχει γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Ηρθαν τότε στο γραφείο της Ενορίας ο τότε αντιδήμαρχος κ. Παπαδογιάννης, μηχανικοί όπως ο κ. Χατζηδάκης, ο κ. Πουλιδάκης, όπως επίσης ο  σεβασμιώτατος μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός κ.ά. Ολοι μαζί, παρών κι εγώ, αποφασίσαμε, αν θα διανοιχτεί δρόμος ή όχι και τι θα εξυπηρετεί. Επειδή, όπως είπαν, θα χάναμε το κονδύλι από την Ευρωπαϊκή Ενωση, καταλήξαμε να γίνει η διάνοιξη του δρόμου για να μην χαθεί το κονδύλι της Ε.Ε., αλλά ο χώρος αυτός θα διασφαλιζόταν και θα γινόταν πεζόδρομος».
Μάλιστα, σύμφωνα με τον εφημέριο της Ενορίας Αγίου Νεκταρίου: «Το Δημοτικό Συμβούλιο (τότε) πήρε απόφαση ότι αποδέχεται το αίτημα της Μητροπόλεως και της Ενορίας, ώστε αυτός ο δρόμος να είναι πεζόδρομος για την εξυπηρέτηση των πεζών. Επίσης υπάρχει ολόκληρη αλληλογραφία για να καταλήξουμε σε αυτό το σημείο. Αυτήν την απόφαση οφείλουν οι Υπηρεσίες του Δήμου Χανίων να τη σεβαστούν και να τη θεσμοποιήσουν ότι δηλαδή είναι όντως πεζόδρομος. Αντί, όμως, να το σεβαστούν δημιουργούν ζητήματα και θέλουν ντε και καλά να γίνει αυτός ο πεζόδρομος,  δρόμος. Μάλιστα, ο ίδιος ο Δήμος είχε τοποθετήσει μπάρες για τον πεζόδρομο και στη συνέχεια ήρθε ο κ. Κεμεσίδης και πέταξε τις μπάρες. Ετσι απευθύνθηκα στον Μητροπολίτη, ο οποίος επικοινώνησε με τον δήμαρχο Χανίων, ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα έρθει από κοντά και θα δει το πρόβλημα και θα το επιλύσει. Ο σεβασμιώτατος μου έδωσε την εντολή να κλείσει ο δρόμος, διότι πρόκειται για πεζόδρομο. Ρωτήσαμε δικηγόρο και μας ενημέρωσε ότι εφόσον έχουμε στα χέρια μας απόφαση της Δημοτικής Αρχής μπορούμε να προχωρήσουμε σε ασφαλιστικά μέτρα, εάν οποιαδήποτε στιγμή κάνουν τον πεζόδρομο, δρόμο».
Οπως ανέφερε ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου: «Οι αλυσίδες που διασφαλίζουν τον πεζόδρομο παραμένουν και περιμένουμε ο δήμαρχος Χανιων να σεβαστεί την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πρώην Δημοτικής Αρχής, έτσι ώστε αυτό το μικρό κομμάτι, που ήταν το τέλος της διάνοιξης του δρόμου και όχι πέρασμα, να παραμείνει πεζόδρομος για την εξυπηρέτηση των ανθρώπων της περιοχής».
Οσον αφορά το γεγονός ότι ο δρόμος συνδέεται και οδηγεί στην οδό Πολέντα ο εφημέριος του Ναού τόνισε ότι: «Δεν δημιουργείται κανένα κυκλοφοριακό πρόβλημα με το να υπάρχει εδώ πεζόδρομος. Διότι τριγύρω υπάρχουν παράλληλοι δρόμοι, όπως η οδός Περιβολίων, που οδηγεί στην Εφ. Πολεμιστών και στους υπόλοιπους δρόμους».   


Kallikrates Chania:ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ-Δρόμος ή πεζόδρομος;
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου