ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΡΗΤΗ-Ερχεται καύσωνας

Όπως δημοσιεύτηκε την 10-07-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Συνθήκες καύσωνα με τον υδράργυρο να φτάνει από αύριο και μέχρι την Παρασκευή σταδιακά κοντά στους 40 βαθμούς Κελσίου στη Νότια Κρήτη, προβλέπει η ΕΜΥ σύμφωνα με το  έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, που εξέδωσε και αφορά τις επόμενες έξι ημέρες.
Σε ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, καλεί τους πολίτες αλλά και τις αρμόδιες υπηρεσίες σε εγρήγορση ενώ έχει ήδη ενημερώσει τους Δήμους του νησιού για τα αναγκαία μέτρα αντιμετώπισης του καύσωνα και θα βρίσκεται όλες τις ημέρες σε συνεχή εγρήγορση. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ από αύριο στη νότια Κρήτη, κατά τόπους και κατά διαστήματα, η θερμοκρασία θα φτάνει τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.
Τις υψηλές τιμές θερμοκρασίας που θα επικρατήσουν από σήμερα στο Ν. Χανίων με τον υδράργυρο να φτάνει τους 37 βαθμούς Κελσίου και σε κάποιες περιοχές τους 40 βαθμούς Κελσίου (Παλαιόχωρα, Σφακιά) επιβεβαίωσε στα 'Χ.Ν.' και διευθυντής της ΕΜΥ κ. Μανώλης Λέκκας.
Οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να ενταθούν από αύριο Τετάρτη και να κορυφωθούν μέχρι την Παρασκευή ενώ αναμένεται να διατηρηθούν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα.
Πιο αναλυτικά, όπως ανέφερε στα 'Χ.Ν.' ο διευθυντής στην Επιχειρησιακή Υποστήριξη της ΕΜΥ, για σήμερα Τρίτη οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3-4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φτάσει μέχρι τους 34 βαθμούς Κελσίου τις μεσημβρινές ώρες.
Την Τετάρτη οι άνεμοι εξασθενούν και θα πνέουν υπο μορφή αύρας μόνο στις παράκτιες ζώνες. Η εξασθένηση των ανέμων θα έχει ως αποτέλεσμα η θερμοκρασία να σημειώσει άνοδο και να ξεπεράσει τους 36 βαθμούς.
Ιδια χαρακτηριστικά θα έχει ο καιρός και την Πέμπτη, ασθενείς βόρειους ανέμους έως 3 μποφόρ και με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 36-37 βαθμούς Κελσίου.
Την Παρασκευή οι άνεμοι παραμένουν εξασθενημένοι και ο υδράργυρος προβλέπεται να ξεπεράσει τους 38 βαθμούς Κελσίου.
Υψηλές θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών Κελσίου με ασθενείς ανέμους πρόκειται να διατηρηθούν και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου όπως εκτίμησε ο κ. Λέκκας.

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΥΣΩΝΑ ΣΕ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ - ΣΦΑΚΙΑ
Πάντως σύμφωνα με τον κ. Λέκκα οι υψηλές τιμές θερμοκρασίας θεωρούνται φυσιολογικές για την εποχή, καθώς βρισκόμαστε στην "καρδιά του καλοκαιριού".
Όπως επεσήμανε ο ίδιος, την Τετάρτη, συνθήκες καύσωνα προβλέπονται κυρίως σε περιοχές νότια των Χανίων, όπως την Παλαιόχωρα και τα Σφακιά, όπου ο υδράργυρος θα "σκαρφαλώσει" από τους 37 βαθμούς έως τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Ο κ. Λέκκας επίσης έκανε λόγο για "άπνοιες" τις βραδινές ώρες που οφείλονται στην εξασθένηση των ανέμων σε συνδυασμό με μια θερμή αέρια μάζα στην ανώτερη ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία να μην "πέφτει" κάτω από τους 25 βαθμούς Κελσίου.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ
Ο διευθυντής στην Επιχειρησιακή Υποστήριξη της ΕΜΥ, επέστησε την προσοχή των πολιτών προκειμένου να αποφεύγουν την εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο, να προτιμούν τις επισκέψεις στη θάλασσα τις απογευματινές ώρες και να καταναλώνουν αρκετή ποσότητα νερού.
Εν τω μεταξύ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, προειδοποιεί πως εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν κατά τις επόμενες ημέρες, ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όλοι όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσει η ζέστη, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία.
Επιπλέον, καλό θα ήταν να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες. Να φορούν ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα, που διευκολύνουν τον αερισμό του δέρματος και την εξάτμιση του ιδρώτα (βαμβακερά, λινά), αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα ενώ θα πρέπει να χρησιμοποιούν καπέλο με φαρδύ γείσο και γυαλιά ηλίου, όταν εκτίθενται στον ήλιο.


Kallikrates Chania:ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΡΗΤΗ-Ερχεται καύσωνας
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου