ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ-Πρόταση για αξιοποίηση ναυαγίων στη Σούδα

Όπως δημοσιεύτηκε την 10-07-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Πρόταση για αξιοποίηση των ναυαγίων της Σούδας διατυπώνει σε χθεσινή επιστολή της προς τον δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων η Ενωση Τουριστικών Καταλυμάτων του Νομού.
Οπως αναφέρει στην επιστολή της «πρόσφατα διαβάσαμε για την τελετή μνήμης προς τιμή του ολλανδικού πλοίου 'Salmat' και του βρετανικού 'Diamond' που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Κρήτης και Κυθήρων. Τα πλοία αυτά είχαν βυθιστεί τέλη Απριλίου του 1941 κατά την εκκένωση της Ηπειρωτικής Ελλάδας.
Στον κόλπο της Σούδας και λίγο έξω από αυτόν βρίσκονται 2 από τα μεγαλύτερα ναυάγια  στην παγκόσμια ιστορία και από άποψη θυμάτων. Είναι τα πλοία 'Sinfra' και 'Petrella' που σχετίζονται άμεσα με τη Μάχη της Κρήτης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Στη συνέχεια σημειώνει ότι «η ιταλική Μεραρχία Σιένα, παρά το όνομά της, απαρτιζόταν από στρατεύσιμους από την περιοχή της Νάπολης. Στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο το 1940 αντιμετωπίζει στα βουνά της Αλβανίας τους Κρητικούς, την V Μεραρχία και υφίσταται μεγάλες απώλειες. Η μοίρα το έφερε όμως η εξολόθρευσή της να γίνει στην Κρήτη. Στη Μάχη της Κρήτης τον Μάιο του 1941 η Ιταλία προβλεπόταν να συμμετάσχει με δικές της δυνάμεις, αλλά παρέμεινε αδρανής μέχρις η μάχη να κριθεί τελικά για να αποβιβάσει δυνάμεις της από τα Δωδεκάνησα στη Σητεία την 1η Ιουνίου. Κατά την κατοχή της Κρήτης, στους Ιταλούς ανατίθεται η διοίκηση του Νομού Λασιθίου που κατέχεται από τη Μεραρχία Σιένα με 21.000 στρατιώτες. Τον Σεπτέμβριο του 1943 η Ιταλία συνθηκολογεί με τους Συμμάχους. Από τους Γερμανούς δίνεται η επιλογή στους Ιταλούς της Μεραρχίας Σιένα είτε να εξακολουθούν να μάχονται στο πλευρό τους είτε να αφοπλιστούν και να επιστρέψουν στην Ιταλία. Οι Ιταλοί στη συντριπτική πλειοψηφία τους επιλέγουν να σταματήσουν τον πόλεμο. Μεταφέρονται στη Σούδα  και στις 20 Οκτωβρίου 1943 επιβιβάζονται οι πρώτοι 2.460 αιχμάλωτοι στο πλοίο 'Sinfra', ένα γαλλικό επιταγμένο φορτηγό 4.500 τόνων. Λίγο πριν  τον απόπλου διενεργείται αεροπορική επιδρομή. Αμερικανικά ιπτάμενα φρούρια Β52 βομβαρδίζουν τον κόλπο της Σούδας και κτυπούν το πλοίο. 2.098 Ιταλοί στοιβαγμένοι στα αμπάρια του πλοίου θα βρουν φρικτό θάνατο, μόνο 360 θα σωθούν. Η επόμενη  τραγωδία συμβαίνει στις 8 Φεβρουαρίου 1944 λίγους μήνες μετά. Ενα άλλο γαλλικό επιταγμένο φορτηγό το 'Petrella' 4.800 τόνων έχει φορτώσει 3.173 Ιταλούς αιχμαλώτους και αποπλέει από τη Σούδα. Ο Χίτλερ  έχει δώσει διαταγές οι Ιταλοί που δεν θέλουν να πολεμήσουν να μεταφέρονται με άχρηστα φορτηγά  στοιβαγμένοι χωρίς ανέσεις στα αμπάρια. Εξω από τον κόλπο της Σούδας ενεδρεύει το βρετανικό  υποβρύχιο  'Sportsman'. Οι τορπίλες βρίσκουν το φορτηγό πλοίο που βυθίζεται, μάλιστα οι Γερμανοί φρουροί πυροβολούν τους Ιταλούς που προσπαθούν να σπάσουν τα αμπάρια για να σωθούν. Μόνο 500 καταφέρνουν να σωθούν και 2.670 χάνονται μαζί με το πλοίο στον υγρό τάφο.
Αυτοί οι σχεδόν 4.800 Ιταλοί στρατιώτες έχουν περάσει στη λήθη της ιστορίας, λησμονημένοι, χωρίς κανείς να τους θυμηθεί το αντίθετο με ότι συνέβη με τους Βρετανούς (νεκροταφείο Σούδας) και Γερμανούς (νεκροταφείο Μάλεμε), όπως άλλωστε λησμονημένοι είναι και οι Ελληνες στρατιώτες και πολίτες που έπεσαν στη Μάχη της Κρήτης. Αραγε γιατί το μνημείο στον λόφο του Γαλατά δεν εντάχθηκε στο Ε.Σ.Π.Α. μήπως γιατί δεν βρίσκεται στο Ηράκλειο; Σίγουρα πίσω από τους 4.800 Ιταλούς υπάρχουν αντίστοιχες οικογένειες στη Νάπολη και συγγενείς απόγονοι αυτών».
Και καταλήγει:
«Η Νάπολη είναι σημαντική ιταλική πόλη με δεσμούς με την Αρχαία Ελλάδα και τουρισμό εξαιτίας της Πομπηίας, Κάπρι κ.λπ. Ο Δήμος Χανίων θα μπορούσε να έρθει σε επαφή με τον Δήμο της Νάπολης για να πραγματοποιήσει εκδήλωση στον κόλπο της Σούδας και αξιοποίηση των ναυαγίων, τα οποία  μπορούν εύκολα να χαρτογραφηθούν. Απευθείας πτήσεις των Χανίων με ιταλικές πόλεις υπάρχουν και ό,τι βοηθά στην προβολή της πόλης μας και μάλιστα δωρεάν στη γειτονική χώρα πρέπει να προωθείται. Παράδειγμα η Κεφαλονιά με την εξίσου τραγική ιστορία της ιταλικής εκεί Μεραρχίας που προβλήθηκε από την ταινία 'Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι'. Ισως θα πρέπει να εξεταστεί και η μελλοντική ένταξη στις εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης και εκδήλωσης για τους Ιταλούς που βρήκαν φρικτό θάνατο στον κόλπο της Σούδας μέσω της αξιοποίησης των ναυαγίων αυτών».
Την επιστολή υπογράφει εκ του Δ.Σ. ο πρόεδρος της Ενωσης, Ι. Κουκουράκης.


Kallikrates Chania:ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ-Πρόταση για αξιοποίηση ναυαγίων στη Σούδα
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου