ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΦΑΚΙΩΝ-Χρηματοδότηση μελετών

Όπως δημοσιεύτηκε την 10-07-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Θετική ήταν η ανταπόκριση του αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Απόστολου Βουλγαράκη, στο αίτημα του δημάρχου Σφακίων, Παύλου Πολάκη, να χρηματοδοτήσει η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων δύο μελέτες στο πλαίσιο του προγράμματος των Ολοκληρωμένων Σχεδίων Ανάπτυξης Περιοχής Υπαίθρου (ΟΣΑΠΥ) καθώς, λόγω των περικοπών στους πόρους που λαμβάνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού από την κεντρική εξουσία, ο Δήμος αδυνατεί να προχωρήσει τις διαδικασίες.
Το ποσό της χρηματοδότησης δεν προσδιορίστηκε ακόμα, ωστόσο, και τα δύο έργα χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα σημαντικά για τον Δήμο Σφακίων.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Πολάκης η πρώτη μελέτη αφορά ένα έργο ύδρευσης, ενώ η δεύτερη έχει να κάνει με αναπλάσεις στην Ανώπολη, στη Χώρα Σφακίων, στη Σκαλωτή κ.ά.
«Από τη συζήτηση καταλήξαμε ότι η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων θα χρηματοδοτήσει με κάποιο ποσό που θα δούμε συγκεκριμένα ποιο θα είναι αυτό, δύο από τις μελέτες, οι οποίες, δυστυχώς, λόγω της κατάστασης πλήρους οικονομικής ασφυξίας στην οποία έχουν περιέλθει οι Δήμοι και παρά το γεγονός ότι είχαμε προβλέψει τα χρήματα αυτά στον προϋπολογισμό, δυστυχώς, δεν έχουμε τη δυνατότητα αυτή τη στιγμή να τα καλύψουμε», τόνισε ο κ. Πολάκης και πρόσθεσε: «Η πρώτη μελέτη είναι για ένα μεγάλο έργο ύδρευσης που αφορά την αξιοποίηση της γεώτρησης του Βρασκά για να ανέβει το νερό σε Ιμπρο, Ασφέντου, Ασκύφου και παράλληλα να χρησιμοποιηθεί ως ενισχυτικό προς τη μεριά της Χώρας Σφακίων και της Ανώπολης. Το δεύτερο αφορά στη μελέτη των αναπλάσεων των υπόλοιπων οικισμών της Χώρας Σφακίων (Ανώπολη, Χώρα Σφακίων, Σκαλωτή κ.ά.) πέρα από τους 5 που ήδη δημοπρατούμε την επόμενη εβδομάδα από το πρόγραμμα 'Αλέξανδρος Μπαλτατζής', ύψους 865.000 ευρώ, για το οποίο πήραμε την έγκριση δημοπράτησης και αφορά τους Αργουλέ, Πατσιανό, Καψοδάσος, Βουβά, Ασκύφου. Είναι αναπλάσεις σε πλατείες, πλακόστρωτα πεζοδρόμια, πετρόχτιστα τοιχία, διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων κ.λπ.».
Ο κ. Πολάκης υπογράμμισε ότι «ουσιαστικά προσπαθούμε μέσα από τα δύο αυτά έργα να υπάρξει μια ομογενοποίηση της εικόνας των χωριών και μια όμορφη εικόνα και λειτουργική και για τους κατοίκους και για τους επισκέπτες», ενώ τόνισε ότι στο πλαίσιο της συζήτησης εξετάστηκαν επίσης τα θέματα των βιολογικών του Λουτρού και του Αγιάς Ρουμέλης, οι μελέτες των οποίων έχουν ολοκληρωθεί, αλλά και εκείνου του  Φραγκοκάστελου, η οποία έχει ξεκινήσει και αναμένεται η έγκριση της τελικής χρηματοδότησης από τον περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη.
Ειδικότερα, ωστόσο, για το Φραγκοκάστελο ο κ. Πολάκης επεσήμανε ότι «θα υπάρξει μια τροποποίηση της μελέτης, διότι βγαίνει σε πάρα πολύ μεγάλο ύψος που δεν υπάρχει δυνατότητα να καλυφθεί και οι όροι που βάζει το ΚΑΣ αλλά και η 'Χάρτα της Βενετίας' για την ανάπλαση των παλαιών μνημείων πρακτικά δεν μπορούν να υλοποιηθούν».
Συγκεκριμένα, ο κ. Πολάκης διευκρίνισε ότι ο Δήμος δεν πρόκειται να διαθέσει για τη μελέτη 150.000 ευρώ τη στιγμή που το κόστος του έργου ανέρχεται σε 250.000 ευρώ και πρόσθεσε ότι η σκέψη που υπάρχει είναι να γίνει μια τροποποίηση της μελέτης σε ό,τι αφορά τον περιβάλλοντα χώρο και παράλληλα ο Δήμος να κάνει παρεμβάσεις με δικά μέσα όπου είναι δυνατόν.
Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, εξέφρασε τη συμπαράσταση της Αντιπεριφέρειας προς τον Δήμο Σφακίων: «Στο πλαίσιο της συνεργασίας μου με όλους τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας συναντήθηκα με τον φίλο δήμαρχο Σφακίων Παύλο Πολάκη και συζητήσαμε θέματα που αφορούν τον Δήμο. Είχα θέσει ως προτεραιότητα τον Δήμο Σφακίων και σε επίπεδο συνεργασίας και χρηματοδότησης, σύμφωνα πάντα με τις δυνατότητές μας, γιατί ο Δήμος έχει μια αδυναμία στη στελέχωσή του ως προσωπικό και ιδιαίτερα στο τεχνικό προσωπικό. Συζητήσαμε, λοιπόν, όλα τα θέματα που απασχολούν τον Δήμο και συμφωνήσαμε σε πάρα πολλά και νομίζω ότι θα πάμε καλά, αν και η κρατική χρηματοδότηση συνεχίσει να είναι καλή», είπε ο κ. Βουλγαράκης.  

Πολυδύναμο ιατρείο και σταθμός μεταφόρτωσης
Στο περιθώριο της χθεσινής συνάντησης με τον κ. Βουλγαράκη ο δήμαρχος Σφακίων, κ. Πολάκης, αναφέρθηκε επίσης στο θέμα του πολυδύναμου ιατρείου, αλλά και του σταθμού μεταφόρτωσης. Συγκεκριμένα, για το θέμα του ιατρείου σημείωσε μεταξύ άλλων: «Τελείωσε επιτέλους μετά από 5,5 μήνες -κι αυτό είναι και μομφή- και εκδόθηκε η οικοδομική άδεια του νέου πολυδύναμου ιατρείου Σφακίων. Εχουν παρθεί όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις και περιμένουμε την τελική υπογραφή της δεύτερης έγκρισης σκοπιμότητας», τόνισε ο κ. Πολάκης και πρόσθεσε ότι στη συνέχεια το έργο πρόκειται να υποβληθεί για ένταξη στο Ε.Σ.Π.Α., ώστε να προχωρήσει η κατασκευή του νέου κτηρίου στη Χώρα Σφακίων.
Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι πρόθεση του Δήμου είναι, όταν ολοκληρωθεί το νέο κτήριο για το πολυδύναμο ιατρείο στη Χώρα Σφακίων, να μεταστεγαστεί στο υφιστάμενο κτήριο που λειτουργεί το ιατρείο το Δημαρχείο Σφακίων, ενώ ανέφερε ότι έχουν ζητηθεί άλλες 100.000 ευρώ για εξοπλισμό του ιατρείου.
Σε ό,τι αφορά το θέμα του σταθμού μεταφόρτωσης ο κ. Πολάκης υπογράμμισε ότι γίνεται ένας καινούργιος σχεδιασμός σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης σε σχέση με τη χωροθέτηση των σταθμών μεταφόρτωσης και πρόσθεσε ότι τα Σφακιά περιλαμβάνονται σε αυτό τον σχεδιασμό.
«Στα Σφακιά θα μπει έτσι κι αλλιώς γιατί είμαστε από τους πιο απομακρυσμένους Δήμους και θα εξυπηρετούμε και τη Γαύδο. Προσπαθούμε όμως να τρέξουμε τα έργα για να προλάβουμε τις προθεσμίες», σημείωσε ο κ. Πολάκης.  


Kallikrates Chania:ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΦΑΚΙΩΝ-Χρηματοδότηση μελετών
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου