ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ-Πρόληψη με διατροφή

Όπως δημοσιεύτηκε την 03-07-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Ο συνδυασμός υγιεινής διατροφής και άσκησης είναι η καλύτερη πρόληψη για τις συνήθεις παθήσεις πεπτικού, όπως ο καρκίνος εντέρου - πολύποδες, παλινδρόμηση και σπαστική κολίτιδα.
Αυτό επεσήμανε ο γιατρός - γαστρεντερολόγος, κ. Ηλίας Μπουζάκης, με αφορμή την ομιλία που διοργανώνει αύριο, στις 7.30 το απόγευμα, το Στ’ Κ.Α.Π.Η. Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. Χανίων, σε συνεργασία με τον Ι.Ν. Ευαγγελίστριας Χαλέπας και το 'Κύτταρο Χαλέπας', στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο Χαλέπας.
Ο καρκίνος του εντέρου είναι ο τρίτος συχνότερος καρκίνος, τόνισε ο κ. Μπουζάκης, ο οποίος υπογράμμισε πως όσον αφορά τους πολύποδες «οφείλουμε στο 25% των προληπτικών κολονοσκοπήσεων που κάνουμε να βρίσκουμε πολύποδα. Αν βρίσκουμε λιγότερο, σημαίνει ότι δεν κάνουμε καλά τη δουλειά μας».
«Η κυριότερη μέθοδος πρόληψης στην εποχή μας για τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι η κολονοσκόπηση, που στον γενικό πληθυσμό πρέπει να ξεκινά στην ηλικία των 50 ετών και να γίνεται κάθε δέκα χρόνια. Εάν, όμως, υπάρχει κάποιο ιστορικό στην οικογένεια με καρκίνο ή πολύποδα σε μικρή ηλικία πρέπει η εξέταση να ξεκινά νωρίτερα, δηλαδή στην ηλικία των 40 ετών και να επαναλαμβάνεται κάθε πέντε χρόνια», τόνισε ο κ. Μπουζάκης.
Οσον αφορά την παλινδρόμηση ο κ. Μπουζάκης επεσήμανε ότι είναι μια σύγχρονη πάθηση που οφείλεται στη 'δυτικοποίηση' του τρόπου ζωής μας. «Η διατροφή μας έχει ξεφύγει από τα παραδοσιακά της πλαίσια, έχει γίνει πιο 'δυτική' με περισσότερα ζωικά λίπη. Εχουμε γίνει παχύσαρκοι και δεν γυμναζόμαστε. Μαζί με το άγχος, όλα αυτά είναι παράγοντες που προδιαθέτουν σε γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση», σημείωσε.
Η υπεύθυνη στο Στ’ Κ.Α.Π.Η. Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. Χανίων, κα Ελευθερία Τζεϊράνη, τόνισε ότι «σκοπός της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση των ηλικιωμένων όχι μόνο για κάποια συνήθη ιατρικά ζητήματα» και ότι προγραμματίζεται η διοργάνωση θεματικών ενημερωτικών ιατρικών ομιλιών για τους ηλικιωμένους.
Από την πλευρά του ο πατήρ Φανούριος Πάππας, εφημέριος της Ευαγγελίστριας Χαλέπας, ανέφερε πως «στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Στ’ Κ.Α.Π.Η. Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. Χανίων, η Ενορία συνδιοργανώνει έναν κύκλο ιατρικών επιστημονικών ομιλιών με γνώμονα πάντα την πρόληψη των κοινωνικών, ψυχολογικών και βιολογικών αναγκών των πολιτών».


Kallikrates Chania:ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ-Πρόληψη με διατροφή
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου