Υπογράφηκε η νέα δανειακή σύμβαση της ΔΕΥΑΧ

Όπως δημοσιεύτηκε την 03-7 -2012 στο neatv.gr

Χθες υπογράφτηκε στο γραφείο του Δημάρχου Χανίων, η νέα δανειακή σύμβαση της Δ.Ε.Υ.Α. Χανίων με το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων (Τ.Π.&Δ.) που σκοπός της είναι η ρύθμιση των οφειλών της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. από παλαιότερα δάνεια.
Τη νέα δανειακή σύμβαση συνυπέγραψαν αφενός για λογαριασμό της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. η νόμιμη εκπρόσωπος και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Χ Νίκη Αποστολάκη, αφετέρου εκ μέρους του εγγυητή Δήμου  ο Δήμαρχος  και  Πρόεδρος του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Χ.  Μανώλης Σκουλάκης καθώς και η Διευθύντρια της Δ.Ο.Υ. Ερασμία Πρωτοπαπαδάκη ως εκπρόσωπος του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων.
Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για την βιωσιμότητα και την αναπτυξιακή πορεία της Δ.Ε.Υ.Α.Χ., αφού με τη ρύθμιση αυτή μειώνεται περίπου στο 1/3 το ποσό της ετήσιας τοκοχρεωλυτικής δόσης που θα έπρεπε να καταβάλλει μέχρι το τέλος κάθε έτους η Δ.Ε.Υ.Α.Χ., με βάση την προηγούμενη ρύθμιση, δηλαδή από περίπου 1.200.000 € θα πληρώνει σε ετήσια βάση για τα επόμενα 20 χρόνια 460.000 €.
Πιο συγκεκριμένα, για δάνεια-κεφάλαια ύψους 12.093.109,31 € της περιόδου 1983-2011 για εκτέλεση έργων υποδομής, η Δ.Ε.Υ.Α.Χ. έχει καταβάλλει ήδη μέχρι και σήμερα 27.299.087,80 € και απέμενε ένα υπόλοιπο άληκτο οφειλόμενο κεφάλαιο 5.237.515,87 €. Με τη νέα δανειακή σύμβαση το άληκτο οφειλόμενο κεφάλαιο με την προσαύξηση των τόκων θα ανέλθει στο ποσό των 9.147.443,42 €, το οποίο θα εξοφληθεί σταδιακά στα επόμενα είκοσι χρόνια δηλαδή μέχρι και το 2032.
Δίνεται έτσι η ουσιαστική δυνατότητα συνέχισης του σημαντικού έργου της Δ.Ε.Υ.Α.Χ., τόσο μέσω της απρόσκοπτης λειτουργίας της όσο και μέσω της υλοποίησης στα επόμενα χρόνια του φιλόδοξου επενδυτικού της προγράμματος, που αφορά τη δημιουργία και λειτουργία υποδομών για την ύδρευση και την αποχέτευση ομβρίων και ακαθάρτων υδάτων κυρίως τους περιαστικούς Δήμους της πόλης των Χανίων.
Με τον τρόπο αυτό πιστεύουμε ότι η Δ.Ε.Υ.Α.Χ. θα συμβάλλει καθοριστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων σ’ αυτές τις περιοχές αλλά και στην φροντίδα του χερσαίου και υδάτινου οικοσυστήματος της ευρύτερης περιοχής του Δήμου μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου