Εισβολή από σμήνη εντόμων Cydnidae σε χωριά του Δήμου Πλατανιά

Όπως δημοσιεύτηκε την 13-7 -2012 στο neatv.grΑντιμέτωποι με έναν ενοχλητικό και απρόσκλητο επισκέπτη βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες οι κάτοικοι σε μια σειρά χωριά του Δήμου Πλατανια, από το Κολυμπάρι έως τον Μάλεμε στον βόρειο άξονα και νότια έως και τις Βουκολιές.
Μόλις πέσει η νύχτα σμήνη από χιλιάδες μικρά μαύρα έντομα –τα οποία οι κάτοικοι δηλώνουν ότι δεν έχουν δει ξανά στο παρελθόν- κάνουν επιδρομές στα αναμμένα φώτα στις αυλές των σπιτιών και στα καφενεία των χωριών.
Τα έντομα αυτά έχουν προκαλέσει αναστάτωση καθώς έχουν κάνει βάσανο τη ζωή των κατοίκων των χωριών του Πλατανιά, οι οποίοι τονίζουν ότι όταν τα σκοτώνουν αναδύεται από τα έντομα αυτά μια φρικτή οσμή.
Η «Ν.Τ» απευθύνθηκε στην εντομολόγο του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων Αργυρώ Καλαϊτζάκη, η οποία τόνισε ότι τα συγκεκριμένα έντομα ανήκουν στην τάξη των Ετερόπτερων (Heteroptera) και στην οικογένεια Cydnidae και είναι απολύτως ακίνδυνο τόσο για τις καλλιέργειες, όσο και για τους ανθρώπους.
Κατά την διάρκεια της ημέρας τα έντομα αυτά κρύβονται κάτω από πέτρες , ενώ τρέφονται από ρίζες και σπόρους και δεν προκαλούν προβλήματα σε καλλιέργειες.
Η κ. Καλαϊτζάκη τόνισε ότι τα συγκεκριμένα έντομα υπήρχαν σε μικρούς πληθυσμούς στην Κρήτη και σημείωσε ότι για να είναι τόσο αισθητή φέτος η παρουσία τους στα χωριά του Δήμου Πλατανιά, τότε μάλλον έχει προκληθεί υπερπληθυσμός τους, ο οποίος μάλλον οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν.
Τέλος η εντομολόγος υπογράμμισε ότι σταδιακά ο πληθυσμός των εντόμων (καθώς ολοκληρώνεται ο κύκλος της ζωής τους) θα πέσει σε φυσιολογικά επίπεδα και δεν κρίνεται σκόπιμο να γίνουν ψεκασμοί για την αντιμετώπιση τους.
neatv.gr - Β. Καλογεράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου