ΣΕ ΕΝΔΕΙΞΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ-Προειδοποιητικό κλείσιμο Δήμων

Όπως δημοσιεύτηκε την 10-08-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Μείωση των τακτικών τους πόρων την τελευταία διετία κατά 70 % έχουν υποστεί οι Δήμοι.
Αυτό επισημαίνεται σε χθεσινή ανακοίνωση του προέδρου της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Κρήτης, Γιάννη Κουράκη και του γραμματέα της Π.Ε.Δ., Γιάννη Μαλανδράκη, με αφορμή την προχθεσινή συνάντηση με τους δημάρχους του Νομού Χανίων, οι οποίοι αποφάσισαν να προτείνουν στην Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) το προειδοποιητικό κλείσιμο των Δήμων για τρεις ημέρες κατά τη διάρκεια του έκτακτου συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. στην Αθήνα, που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Αυγούστου.
Επίσης στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι στη συνάντηση αναφέρθηκε ακόμη, σε σχέση με τους παρακρατηθέντες πόρους των Δήμων, που καταβάλλονται σε ετήσιες δόσεις ότι «για το έτος 2012 έχει καταβληθεί  το ποσό 0 €!».
Ως προς τα αποτελέσματα της συνάντησης, οι κ. Κουράκης και Μαλανδράκης υπογραμμίζουν ότι οι δήμαρχοι:
• Καταδίκασαν «την πολιτική που οδηγεί σε πλήρη αδυναμία και κατάρρευση τους Δήμους, αλλά και τα Ν.Π. που ασκούν κοινωνική πολιτική, όπως 'Βοήθεια στο σπίτι', Παιδικοί Σταθμοί, Κ.Η.Φ.Η. και άλλες κοινωνικές δράσεις».
• Απαιτούν «από την κυβέρνηση την καταβολή των ΚΑΠ (Τακτικοί Πόροι) στο ύψος τον ήδη μειωμένων πόρων του έτους 2011, που αποτελεί 'κόκκινη γραμμή', σύμφωνα και με  απόφαση του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε.».
• Ζητούν «να καταβληθεί η ΣΑΤΑ όπως έχει εγγραφεί στον Κρατικό Προϋπολογισμό του έτους 2012».
• Αποφάσισαν ακόμη «να αναληφθεί άμεσα πρωτοβουλία έτσι ώστε να δρομολογηθεί και να υλοποιηθεί  συνολικά το μείζον θέμα της μεταφοράς των μαθητών πριν γίνει κοινωνική έκρηξη».
Τέλος, τονίζουν:
«Σε περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτά τα ελάχιστα παραπάνω από την τρικομματική κυβέρνηση, προτείνουμε στην έκτακτη συνάντηση των δημάρχων της Κρήτης και του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Κρήτης, το κατ’ αρχήν προειδοποιητικό κλείσιμο των Δήμων για τρεις ημέρες κατά τη διάρκεια του έκτακτου συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. στην Αθήνα, που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Αυγούστου.
Είναι πασίδηλο ότι ο τελευταίος θεσμός που λειτουργεί ακόμα και προσπαθεί για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής είναι οι Δήμοι, είναι λοιπόν θέμα πολιτικής βούλησης η συνέχιση της ύπαρξής τους και της προσφοράς τους».

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Στο μεταξύ, σε σχετική ανακοίνωση με τις θέσεις της η 'Λαϊκή Συσπείρωση' υπογραμμίζει ότι «οι Δήμοι βρίσκονται σε τραγικά αδιέξοδα! Αμεσα, δηλαδή από τούτο τον μήνα, 40 Δήμοι της χώρας κινδυνεύουν να καταρρεύσουν, να κάνουν στάση πληρωμών. Ηδη δεν είναι σε θέση να λειτουργήσουν στοιχειωδώς καίριες υπηρεσίες των υποτυπωδών - κοινωνικών δομών. Οι λαϊκές οικογένειες αναμένεται να μείνουν χωρίς στοιχειώδεις υπηρεσίες σε προσχολική αγωγή, βοήθεια στο σπίτι, μεταφορά μαθητών, δημιουργική απασχόληση Ατόμων με Ειδικές ανάγκες κ.ά.».
Επίσης, η 'Λαϊκή Συσπείρωση' σχολιάζει τη στάση της Κ.Ε.Δ.Ε., αλλά και της Π.Ε.Δ. και των δημάρχων της Κρήτης, που, όπως υποστηρίζει, διαμαρτύρονται μεν, αλλά «στηρίξανε όλοι τους διαχρονικά, αντιλαϊκά μορφώματα» και συμπληρώνει:
«Οι εκλεγμένοι που στηρίζει το ΚΚΕ σε όλους τους Δήμους θα συμβάλουν στην οργάνωση της λαϊκής πάλης και θα απαιτήσουν όχι μόνο να καλυφθούν οι υπάρχουσες κοινωνικές δομές που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τη λαϊκή οικογένεια, ιδιαίτερα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, αλλά και τη διεύρυνση των υπηρεσιών και των κοινωνικών παροχών που απαντούν στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες».


Kallikrates Chania:ΣΕ ΕΝΔΕΙΞΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ-Προειδοποιητικό κλείσιμο Δήμων
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου