ΣΕ ΛΑΦΟΝΗΣΙ - ΧΡΥΣΟΣΚΑΛΙΤΙΣΣΑ-Αρδευση μέσω... πυροπροστασίας

Όπως δημοσιεύτηκε την 17-08-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Σύμφωνη γνώμη να διαθέσει τους πόρους της πυροπροστασίας για την αγορά αντλητικού μηχανήματος στην περιοχή του Ιναχωρίου, προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι κρουνοί πυρασφάλειας και παράλληλα να λυθεί και το ζήτημα της άρδευσης της περιοχής Χρυσοσκαλίτισσας - Λιβάδια, εξέφρασε χθες με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Κισάμου.
Ειδικότερα, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση που κατατέθηκε από πλευράς αντιπολίτευσης, παρά τις αμφιβολίες που είχαν σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής, κατά πόσο η απόφαση θα κριθεί νόμιμη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Αναλυτικότερα, η απόφαση του Δ.Σ. θα διαμορφωθεί με βάση και την πρόταση του δημοτικού συμβούλου κ. Κ. Κουκουράκη, στην οποία  τονιζόταν, μεταξύ άλλων, πως: «Επειδή το ζήτημα είναι κατεπείγον και πρέπει να έχει λυθεί το αργότερο μέχρι το πρώτο εικοσαήμερο του Σεπτέμβρη και επειδή η Αντιπεριφέρεια δήλωσε ότι δεν μπορεί να βοηθήσει άμεσα, εμείς στηρίζουμε την πρόταση που κάναμε στη σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια και φάνηκε να γίνεται αποδεκτή από όλους. Ο Δήμος Κισάμου έχει χρηματοδοτηθεί περίπου με 50.000 ευρώ για την πυροπροστασία. Η περιοχή Χρυσοσκαλίτισσας - Λιβαδίων ευρίσκεται ανοχύρωτη από άποψη πυροπροστασίας επειδή οι εγκατεστημένοι κρουνοί πυρασφάλειας δεν έχουν παροχή νερού λόγω καθίζησης και παύσης της λειτουργίας της λιμνοδεξαμενής Αγ. Θεοδώρων. Ως εκ τούτου, άμεσα ο Δήμος μπορεί και πρέπει να αγοράσει την υλικοτεχνική υποδομή που είναι αναγκαία, ώστε η νέα γεώτρηση που ανόρυξε η Περιφέρεια, να καταστεί λειτουργική.  Επίσης, θα πρέπει να γίνει συμφωνία με τη ΔΕΗ και τον Τ.Ο.Ε.Β. για να πληρωθεί η παροχή ρεύματος. Σ’ αυτήν την περίπτωση ο αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ότι ισόποσα θα στηρίξει με αντίστοιχη χρηματοδότηση άλλες δράσεις του Δήμου Κισάμου. Ούτως ή άλλως η Αντιπεριφέρεια το έχει ήδη κάνει επανειλημμένα και δεν έχουμε λόγους να το αμφισβητήσουμε. Πιστεύουμε ότι αυτή η λύση είναι η μόνη που μπορεί να δοθεί και να έχει άμεσα αποτελέσματα για την περιοχή Χρυσοσκαλίτισσας - Λιβαδίων και δεν θα κοστίσει τελικά στον Δήμο σχεδόν τίποτα».
Ο δήμαρχος Κισάμου, κ. Γ. Μυλωνάκης, στήριξε τη διάθεση των πόρων της πυροπροστασίας στην αγορά του αντλητικού, εκφράζοντας, ωστόσο, επιφυλάξεις κατά πόσο η συγκεκριμένη κίνηση θα φέρει γρηγορότερα αποτελέσματα από την πρόταση του αντιπεριφερειάρχη κ. Βουλγαράκη να αναλάβει η Περιφέρεια την προμήθεια του αντλητικού με διαγωνισμό. Υπέρ της πρότασης του Βουλγαράκη τάχθηκε ο αντιδήμαρχος κ. Καστανοπουλάκης, ενώ ο αντιδήμαρχος κ. Μ. Μουντάκης εκτίμησε ότι ο Δήμος Κισάμου μπορεί να διαθέσει τα χρήματα της πυροπροστασίας πετυχαίνοντας και τους δύο στόχους: Νερό για τους κρουνούς και πότισμα για τους παραγωγούς.
Για την αντιπολίτευση η κα Φ. Σκουλάκη τάχθηκε υπέρ της διάθεσης των χρημάτων της πυροπροστασίας για τη συγκεκριμένη δράση, ενώ ο κ. Θ. Σταθάκης επεσήμανε πως «πρέπει ο Δήμος να αναλάβει ξεκάθαρα διαθέτοντας τα χρήματα της πυροπροστασίας για το συγκεκριμένο έργο. Αν το χειριστούμε σωστά πιστεύω ότι δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα ούτε με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ούτε με τον επίτροπο. Και αν τελικά απορριφθεί και δεν εγκριθεί θα έχουμε τη συνείδησή μας ήσυχη ότι κάναμε ό,τι μπορούσαμε».

ΑΙΤΗΜΑ ΚΟΥΚΟΥΡΑΚΗ
Την πραγματοποίηση Δ.Σ. με μοναδικό θέμα «τη Μονομετοχική Εταιρεία Α.Ε. του Δήμου Κισάμου, όπως επίσης και τα ζητήματα διαχείρισης της περιοχής ευθύνης της Μονομετοχικής Εταιρείας και ιδιαίτερα μετά από τα συνεχή, δυσμενή σχόλια και δημοσιεύματα σχετικά με τη διαχείριση προστατευόμενων περιοχών», ζητά  με έγγραφό του ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κ. Κουκουράκης. Ο κ. Κουκουράκης ζητά από τον πρόεδρο του Δ.Σ. «όλα τα έγγραφα να ευρίσκονται στη διάθεσή μας και να μην συμβεί ό,τι και την προηγούμενη φορά που δηλώθηκε ότι τα δημόσια έγγραφα τα οποία ζητούσαμε ευρίσκονται στο σπίτι του προέδρου. Επίσης θα θέλαμε να υπάρχουν όλα τα έγγραφα και στοιχεία, αλλά και οι ενέργειές σας, τα οποία αφορούν την πρωτοφανή παράτυπη έως και παράνομη πράξη υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι βεβαίωσαν ότι η Δημοτική Επιχείρηση πρέπει να πληρώνει το 20% των ακαθαρίστων εσόδων και μάλιστα αναδρομικά από το 2005 χωρίς Υπουργική Απόφαση, την οποία αυτοί ερμήνευαν έτσι, να έχει δημοσιευτεί σε ΦΕΚ, δηλαδή όπως όλοι γνωρίζουν, να μην είναι σε ισχύ. Σας υπενθυμίζουμε ότι η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, μέχρι και την ατομική παρέμβαση μιας υπαλλήλου του Υπουργείου Οικονομικών, ζητούσε από τις Δημοτικές Επιχειρήσεις το 20% των εσόδων (τιμήματος) και ο Δήμος Ιναχωρίου ήταν ο μοναδικός Δήμος της Κρήτης, ο οποίος ήταν συνεπής και δεν ενοχλήθηκε ποτέ από την αρμόδια για το θέμα αυτό Κτηματική Υπηρεσία Νομού Χανίων. Ζητούμε να μας ενημερώσετε σε ποιες νομικές ενέργειες έχετε προβεί ώστε να τιμωρηθούν οι υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι δημιούργησαν το πρόβλημα».



Kallikrates Chania:ΣΕ ΛΑΦΟΝΗΣΙ - ΧΡΥΣΟΣΚΑΛΙΤΙΣΣΑ-Αρδευση μέσω... πυροπροστασίας
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου