ΣΤΟΝ ΑΛΙΚΑΜΠΟ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ-Κύτταρο πολιτισμού

Όπως δημοσιεύτηκε την 17-08-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Eναν ακόμα χώρο πολιτισμού απέκτησε ο Δήμος Αποκορώνου έπειτα από τα εγκαίνια της δημοτικής δανειστικής βιβλιοθήκης στο χωριό Αλίκαμπος που πραγματοποιήθηκαν χθες. Η βιβλιοθήκη, που αριθμεί 1.200 τόμους από επιστημονικά, λογοτεχνικά, αλλά και παιδικά βιβλία, αποτέλεσε όραμα του μαθηματικού και συγγραφέα Νίκου Γρυλλάκη την προσπάθεια του οποίου υποστήριξε ο Δήμος Αποκορώνου.
Συγκεκριμένα, στη βιβλιοθήκη ο επισκέπτης μπορεί να βρει και να δανειστεί φιλολογικά, ιστορικά, λογοτεχνικά βιβλία, μαθητικά βοηθήματα, παιδικά βιβλία, εγκυκλοπαίδειες καθώς και λεξικά ελληνικά και ξενόγλωσσα.  
Επιπλέον, υπάρχουν 9 ογκώδεις δεμένοι τόμοι της εφημερίδας 'Ελεύθερο Βήμα' των ετών 1934 - 1939 απ? τους οποίους μπορούν ερευνητές να αντλήσουν πολύτιμο ιστορικό υλικό, όπως επίσης, υπάρχει υλικό από τη βιβλιοθήκη του γενικού γραμματέα της Μεταπολιτευτικής Επιτροπής του 1895, Ιωσήφ Λεκανίδη, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, σημαντικές λεπτομέρειες των γεγονότων της νεότερης ιστορίας της Κρήτης.
Στη βιβλιοθήκη υπάρχουν ακόμα βοηθήματα που εκπονήθηκαν από τον Νικόλαο Γρυλλάκη και αφορούν τους τομείς των εφαρμοσμένων γεωπονικών ειδικοτήτων.       
Ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός, που τέλεσε τη λειτουργία στο πλαίσιο των εγκαινίων, υπογράμμισε τη σημασία που έχουν τέτοιες πρωτοβουλίες για την πολιτιστική ζωή των κατοίκων της ενδοχώρας και πρόσθεσε: «Ο,τι καλύτερο δώρο μπορεί να υπάρξει για έναν άνθρωπο είναι να του δώσουν ένα καλό βιβλίο. Αυτό μπορεί να του προσφέρει μεγάλη βοήθεια, διότι και τον χρόνο του μπορεί να χρησιμοποιήσει δημιουργικά, αλλά και να αντλήσει πολύτιμα μηνύματα μέσα από την πλούσια ιστορία και την παράδοση της Ελλάδας, της Κρήτης και ιδιαίτερα αυτής η περιοχής».  
Ο μαθηματικός και συγγραφέας Νικόλαος Γρυλλάκης που πήρε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της βιβλιοθήκης επεσήμανε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό του: «Η ιδέα της ίδρυσης βιβλιοθήκης στον Αλίκαμπο έχει τις ρίζες της από πολύ παλιά, όταν, ως πρωτοετής φοιτητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναγκαζόμουν να δανείζομαι βιβλία Φυσικής κατά τις καλοκαιρινές μου διακοπές από τον αείμνηστο ιατρό Μυριδάκη. Επιθυμία μου ήταν να ιδρυθεί αυτή η βιβλιοθήκη με τη φιλοδοξία να εξυπηρετεί τους κατοίκους των όμορφων χωριών και κυρίως τη μαθητιώσα νεολαία».
Επίσης, ο κ. Γρυλλάκης στάθηκε στη συμπαράσταση και τη βοήθεια που είχε στο εγχείρημα της ίδρυσης της βιβλιοθήκης από τους Ανδρέα Τζανουκάκη και Ιωάννη Ντουράκη, Γεώργιο Παπαδάκη, οικογένεια Λεκανίδη καθώς και τον δήμαρχο Αποκορώνου Γρηγόρη Μαρκάκη, αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο δήμαρχος Αποκορώνου, Γρηγόρης Μαρκάκης, στον χαιρετισμό του τόνισε, μεταξύ άλλων: «Θα πρέπει να σταθούμε περισσότερο στον πολιτισμό και να τον στηρίζουμε και θέλω να τιμήσω ιδιαίτερα τον Νίκο Γρυλλάκη, διότι η πρωτοβουλία την οποία πήρε και στηρίξαμε παίρνει σάρκα και οστά».
Τέλος, ο βουλευτής Χανίων, Κυριάκος Βιρβιδάκης, που παραβρέθηκε στα εγκαίνια της βιβλιοθήκης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «το βιβλίο είναι η μεταφερόμενη γνώση που κρατά και διασφαλίζει την ύπαρξη και διαιώνιση του λαϊκού πολιτισμού».



Kallikrates Chania:ΣΤΟΝ ΑΛΙΚΑΜΠΟ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ-Κύτταρο πολιτισμού
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου