ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ-Ελλειψη χωροταξικού σχεδιασμού

Όπως δημοσιεύτηκε την 17-08-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Παραμένει το πρόβλημα της έλλειψης χωροταξικού σχεδιασμού σε Δήμους του Νομού Χανίων, όπως επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, γιατρός, Εμμ. Παπαδάκης, με αφορμή το θερινό σχολείο που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου (Ι.Ε.Τ.) - Ιδρυμα 'Αγία Σοφία', με θέμα: 'Περιβάλλον και Δημοσιογραφία'.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν δύο χρόνια, όταν ο Νομός είχε 22 Δήμους, μόνον δύο είχαν χωροταξικό σχεδιασμό, αλλά και αυτοί χωρίς «ολοκληρωμένη πολεοδομική εφαρμογή».
Ο κ. Παπαδάκης διατυπώνει προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος και, με την ευκαιρία, τονίζει την ανάγκη περιορισμού της γραφειοκρατίας που, όπως υπογραμμίζει, «αναβάλλει ή και αναστέλλει οποιοδήποτε μέτρο που κινείται στη σωστή κατεύθυνση».
Ειδικότερα, σε επιστολή του στα 'Χ.Ν.' ο κ. Παπαδάκης σημειώνει:
«Με αφορμή το επιτυχημένο 2ο θερινό σεμινάριο δημοσιογραφίας με θέμα: 'Δημοσιογραφία και Περιβάλλον', που διοργάνωσε το Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου (Ι.Ε.Τ.) με πανεπιστημιακούς καθηγητές, θα ήθελα να κάνω δύο προτάσεις, που νομίζω είναι βασικές και απαραίτητες, για την προστασία του περιβάλλοντος.
Η πρώτη είναι ότι οπωσδήποτε πρέπει να προχωρήσει ο χωροταξικός σχεδιασμός και η εφαρμογή του, των πόλεων και των εκτός πόλεων χώρων, όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Προ διετίας από τους 950 'Καποδιστριακούς' Δήμους χωροταξικό σχεδιασμό είχαν 32, από δε τους 22 του Νομού Χανίων είχαν δύο και αυτοί χωρίς ολοκληρωμένη πολεοδομική εφαρμογή.
Με αυτή την κατάσταση, ο κάθε πολίτης κτίζει το σπίτι του ή την επιχείρησή του όπου μπορεί και ανάλογα διαμορφώνει και τον περιβάλλοντα χώρο, με νόμιμη άδεια ή παράνομα.
Π.χ. στον Νομό Χανίων έχει δοθεί άδεια και έχει εγκατασταθεί 'σφαγείο' μέσα στο μεγαλύτερο κυπαρισσόδασος της Κρήτης, που εκτείνεται από τον Φρε μέχρι τις Βρύσες Αποκορώνου. Είχαν, επίσης, δοθεί μέχρι το 2008, 67 άδειες για την εγκατάσταση ισάριθμων βιοτεχνιών σε γη υψηλής παραγωγικότητας, κάτωθεν της οποίας υπάρχει ο μεγαλύτερος υδροφόρος ορίζοντας της Κρήτης στην περιοχή του Βαρυπέτρου.
Αυτά λόγω έλλειψης χωροταξικού σχεδιασμού, έλλειψης νέου βιοτεχνικού πάρκου και περίεργης νομοθεσίας.
Η δεύτερη πρόταση είναι ότι πρέπει να περιοριστεί η γραφειοκρατία, η οποία αναβάλλει ή και αναστέλλει οποιοδήποτε μέτρο που κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Κύρια αιτία δε της γραφειοκρατίας, όπως και της διαφθοράς, είναι, κατά τη γνώμη μου, η πολυνομία και η πολυπλοκότητα των νόμων.
Πρέπει, λοιπόν, η δημοσιογραφία, με τη δύναμη που έχει, να προβάλει τις ελλείψεις και τις κατάλληλες διορθώσεις που χρειάζονται, οι βασικές οργανωτικές δομές της Ελληνικής Πολιτείας.
Ετσι, θα μπορέσουμε να προλάβουμε καταστροφές σε πολλούς τομείς, αλλά και καταστάσεις, όπως η σημερινή που ζούμε».


Kallikrates Chania:ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ-Ελλειψη χωροταξικού σχεδιασμού
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου