ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ-Αντιδράσεις για την πώληση της ΑΤΕ

Όπως δημοσιεύτηκε την 04-08-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Αποστάσεις από την απόφαση της κυβέρνησης για παραχώρηση της Αγροτικής Τράπεζας στην  Πειραιώς πήρε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο οποίος εγκαινιάζοντας τις εκδηλώσεις 'Αγροτικός Αύγουστος 2012' εξέφρασε τη λύπη του γι' αυτή την εξέλιξη.
Παράλληλα, ο κ. Τσαυτάρης υποσχέθηκε στον αγροτικό κόσμο των Χανίων ότι θα ολοκληρωθεί άμεσα -ίσως και τον Αύγουστο- η διαδικασία αποζημίωσης για το ζωικό κεφάλαιο που κάηκε από την πρόσφατη πυρκαγιά στα Εννιά Χωριά, ενώ παραλαμβάνοντας τον φάκελο για την αναγνώριση ως ΠΟΠ του καστάνου Χανίων δεσμεύτηκε ότι το Υπουργείο θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ικανοποίηση του αιτήματος.

Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Να σημειώσουμε ότι στον χώρο όπου πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις του 'Αγροτικού Αυγούστου' είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς εργαζόμενοι της Αγροτικής Τράπεζας, μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων καθώς και του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ, του ΕΠΑΜ και άλλων αριστερών οργανώσεων, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για το θέμα της Αγροτικής Τράπεζας, ενώ και κατά τη διάρκεια των χαιρετισμών φώναζαν συνθήματα («Κάτω τα χέρια από την Αγροτική» κ.ά.).
Ο υπουργός κατά την άφιξή του είχε μια σύντομη συζήτηση με τους διαδηλωτές, ενώ όπως αναφέρθηκε, σήμερα στις 9 το πρωί θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, στο Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς με εκπροσώπους εργαζομένων της ΑΤΕ και του αγροτικού κόσμου.
Αίσθηση πάντως προκάλεσε η τοποθέτησή του επί του θέματος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Συγκεκριμένα ο κ. Τσαυτάρης επεσήμανε για το θέμα της ΑΤΕ: «Ως άτομο, παραγωγός και γεωργός και ο ίδιος, με λυπεί ιδιαίτερα που σε αυτή την κρίσιμη φάση χάνεται ένα τόσο σημαντικό χρηματοοικονομικό εργαλείο για τη γεωργική παραγωγή. Προσωπικά έκανα μεγάλο αγώνα να περισωθεί τουλάχιστον το κομμάτια της εγγυημένης γης προκειμένου να μην περάσουν αυτά στον ιδιωτικό τομέα, δεύτερον να περισωθούν όσο μπορούν οι θυγατρικές της ΑΤΕ που στηρίζουν μεγάλα κομμάτια της γεωργικής παραγωγικής διαδικασίας και να περισωθούν οι εθνικές ποσοστώσεις, που έχουμε σε πάρα πολλά γεωργικά προϊόντα, όπως για παράδειγμα οι 158.000 τόνοι ζάχαρης και οι οποίοι είναι εθνικό μας αγαθό και δεν μπορεί να μεταφερθεί. Θέλω να πιστεύω ότι τα εργαλεία αυτά θα αντικατασταθούν είτε από την ανάπτυξη μιας άλλης αγροτικής τράπεζας, γιατί η ΑΤΕ έτσι φτιάχθηκε ιστορικά και αυτό τον ρόλο είχε να εξυπηρετήσει. Δεν ήταν μια ακόμα αστική τράπεζα που είχε προστεθεί στις 20 που υπάρχουν. Αλλιώς ευελπιστώ ότι και ο ιδωτικός τομέας με τον ίδιο τρόπο που έρχεται να υποστηρίξει άλλες παραγωγικές διαδικασίες όπως η βιομηχανική και βιοτεχνική παραγωγή πρέπει να κληθεί και να υποστηρίξει όπως τον επιχειρηματία και τη γεωργική παραγωγική διαδικασία. Δεν μπορεί ο τομέας αυτός να στερηθεί ενός χρηματοπιστωτικού συστήματος και ενός τέτοιου σημαντικού εργαλείου. Αλλιώς θα έχουμε προβλήματα».    

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΖΩΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις για το ζωικό κεφάλαιο που καταστράφηκε από τη μεγάλη πυρκαγιά στα Εννιά Χωριά του Δήμου Κισάμου, ο κ. Τσαυτάρης σημείωσε ότι «κάνουμε μεγάλες προσπάθειες σε ό,τι αφορά το ζωικό κεφάλαιο, επειδή αυτό θα αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ, να πληρωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η αποτίμηση των ζημιών για τον Νομό Χανίων, ήδη έχει προχωρήσει πάνω από το μισό η αποτίμηση του ζωικού κεφαλαίου και των ζημιών και στους άλλους δύο Νομούς και θέλω να πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί γρήγορα και επειδή τα χρήματα έρχονται από το ταμείο του ΕΛΓΑ πιστεύω ότι θα γίνει πολύ γρήγορα».  

για το καστανο
Εκτός των άλλων κατά την τελετή των εγκαινίων ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καστανοπαραγωγών Ν. Χανίων Νίκος Μπομπολάκης, αφού παρέλαβε τον φάκελο για την αναγνώριση του καστάνου Χανίων ως ΠΟΠ από τον αντιδήμαρχο Χανίων Λευτέρη Αμπαδιωτάκη τον παρέδοσε στον υπουργό, ο οποίος εξέφρασε την πρόθεση του Υπουργείου να υποστηρίξει με κάθε τρόπο το συγκεκριμένο αίτημα. Ανάλογη ήταν η ανταπόκριση του κ. Τσαυτάρη και απέναντι στο ζήτημα του έλκους της καστανιάς που έθεσε ο κ. Μπομπολάκης κατά τη σύντομη δημόσια τοποθέτησή του.   
Να σημειώσουμε ότι κατά τον χαιρετισμό του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εξέφρασε την αισιοδοξία του για την αγροτική παραγωγή, επισημαίνοντας ότι είναι αναγκαιότητα η επιστροφή στην πρωτογενή παραγωγή με σύγχρονους όρους. «Μπορεί να υπάρξει μια γεωργία της ποιότητας, της ονομασίας προέλευσης, της ιχνηλασιμότητας, που είναι προσαρμοσμένη στις δικές μας πολιτιστικές καταβολές σε ό,τι αφορά την παραγωγική διαδικασία και ταιριάζει στη γεωργία του τόπου μας. Μια γεωργία που έρχεται να ικανοποιήσει τις ανάγκες και της μεταποιητικής βιομηχανίας αλλά και του καταναλωτή και να προστατεύσει το περιβάλλον στη βάση της αειφορίας», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσαυτάρης σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους.

Ο Μ. ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ
Ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης στον χαιρετισμό του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο «Αγροτικός Αύγουστος» στέλνει το μήνυμα ότι η ελληνική περιφέρεια μπορεί να έχει προοπτικές και τόνισε την ανάγκη για «στροφή στον πρωτογενή τομέα».
Παράλληλα, ωστόσο, ο κ. Σκουλάκης άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης επισημαίνοντας ότι οι νέες περικοπές στους ΚΑΠ οδηγεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε αδιέξοδο και πως αν συνεχιστεί η υποχρηματοδότηση «όλοι οι Δήμοι θα βάλουν λουκέτο».
Εκ μέρους της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής επεσήμανε ότι «ο πρωτογενής τομέας αποτελεί θησαυρό για την πατρίδα μας, είναι σημαντικός πυλώνας οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας τον οποίο θα πρέπει με σχεδιασμό και πρόγραμμα να αναπτύξουμε και πάλι από την αρχή», ενώ αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Περιφέρειας για σύνδεση του πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα παραγωγής.
Στην προσπάθεια σύνδεσης της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης  τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Κρήτη αν συνδυαστεί με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει το νησί.
Εκ μέρους του Επιμελητηρίου χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιώργος Τραχαλάκης, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη να αναδειχθούν τα τοπικά προϊόντα σε διεθνές επίπεδο ειδικά σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης όπως οι σημερινές.       
Να σημειώσουμε τέλος ότι στα εγκαίνια παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι εκκλησιαστικές Αρχές, ο γ' αντιπρόεδρος της Βουλής Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο υφυπουργός Διοικητής Μεταρρύθμισης Μανούσος Βολουδάκης, ο βουλευτής Χανίων Γιώργος Σταθάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης καθώς και πολλοί εκπρόσωποι Δήμων του Νομού και άλλων φορέων.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Η Ομάδα Παραγωγών Κρητικού Παξιμαδιού, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων διοργανώνει ομιλία για το Κρητικό Παξιμάδι σήμερα Σάββατο 4 Αυγούστου και ώρα 8:45 μ.μ. με θέμα 'Διατροφικά Πρότυπα στην Κρήτη'. Ομιλητής θα είναι ο συγγραφέας, δημοσιογράφος και μελετητής του κρητικού διατροφικού συστήματος κ. Νίκος Ψιλάκης.
Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Χανίων, σήμερα Σάββατο παρουσιάζονται ο Παγκρήτιος Όμιλος Βρακοφόρων, ο Ιστορικός Λαογραφικός Σύλλογος «Κρητικές Μαδάρες» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Το Ρόδο», ενώ αύριο, ο Ανδρέας Λιλικάκης και ο Χορευτικός Όμιλος Χανίων «Ο Ψηλορείτης», με τη συνοδεία πάντα των Μουσικών, Στέλιου Βαμβακά, στη λύρα, Αρτέμη Σαραντολάκη στο λαούτο, Μάνου Κωστογιάννη στα πλήκτρα και Κώστα Φραντζεσκάκη στα κρουστά.
Εξάλλου, τη Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012, τραγουδάει ο Γιώργος Μοτάκης, ενώ χορεύουν ο Χορευτικός Σύλλογος «Η Παράδοση» και ο Χορευτικός Όμιλος Χανίων «Αροδαμός». Οι πολιτιστικές βραδιές αρχίζουν στις 9 το βράδυ, ενώ η έκθεση λειτουργεί από τις 7.30 το απόγευμα μέχρι τις 11.30 το βράδυ. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.


Kallikrates Chania:ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ-Αντιδράσεις για την πώληση της ΑΤΕ
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου