ΣΤΟΝ ΑΠΟΚΟΡΩΝΑ-Αντιπαράθεση για τα νερά

Όπως δημοσιεύτηκε την 04-08-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Στον καθαρισμό της δεξαμενής στη θέση 'Καποκιανά' και στην τοποθέτηση χλωριωτή προχώρησε ο Δήμος Αποκορώνου, σε μια προσπάθεια να δοθεί τέλος στα φαινόμενα δυσεντερίας που παρουσιάσθηκαν αυτήν την εβδομάδα.
Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η αντιπαράθεση της Δημοτικής Αρχής με την αντιπολίτευση για το θέμα.
Μιλώντας στα 'Χ.Ν.' ο δήμαρχος Αποκορώνου κ. Γρηγόρης Μαρκάκης αναφέρθηκε στις κινήσεις του Δήμου. «Η    δεξαμενή στα Καποκιανά καθαρίστηκε και έχει καθαριστεί άλλες 3 φορές μέσα σε έναν χρόνο. Εφόσον εντοπίσθηκαν προβλήματα σε τελευταία δειγματοληψία νερού, που δεν υπήρχαν σε παλιότερες δειγματοληψίες τοποθετήθηκε και χλωριωτής». Ο κ. Μαρκάκης τόνισε επίσης πως η Περιφέρεια σε συνεργασία με τον Δήμο Αποκορώνου θα πρέπει να ξαναδεί παλιότερη πρόταση του τελευταίου για εξυγίανση των πηγών. Τέλος, αναφερόμενος στις δειγματοληψίες που κάνει το Πολυτεχνείο Κρήτης μετά από σύμβαση που έχει υπογράψει με τον Δήμο, ο κ. Μαρκάκης τόνισε πως «τα στοιχεία των δειγματοληψιών του Πολυτεχνείου είναι στη διάθεση του κάθε ενδιαφερομένου και ιδίως του κ. Κουκιανάκη».

H ANTΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Με δήλωσή του ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον Δήμο Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης, αφού ανακοίνωσε την προσφυγή του στον Εισαγγελέα Χανίων και στον Συνήγορο του Πολίτη υπογράμμισε πως «η αδιαφορία και οι εγκληματικές παραλήψεις της Δημοτικής Αρχής Αποκορώνου, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών.  Αν και έχει παρέλθει 10μηνο  και παρά τις επανειλημμένες έγγραφες συστάσεις και οδηγίες της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας προς τον Δήμο Αποκορώνου, τίποτε δεν έχει αποκατασταθεί έως σήμερα. Η απάθεια και η παντελής αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής, μας ανάγκασε να προσφύγουμε στον Συνήγορο του Πολίτη καθώς και στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χανίων, έτσι ώστε να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα». Στη συνέχεια, ο κ. Κουκιανάκης τόνισε πως «ο Αποκόρωνας, η υδάτινη φλέβα του Νομού, είναι αμαρτία να μην παρέχει πόσιμο ποιοτικό νερό στους πολίτες, λόγω των ακάθαρτων δεξαμενών, οι οποίες δεν χλωριώνονται και δεν πληρούν τους κανόνες υγιεινής ως επιβάλλεται. Φοβούμενοι ότι η ίδια κατάσταση επικρατεί και σε άλλες περιοχές του Δήμου Αποκορώνου και οι χημικές αναλύσεις είναι πλημμελείς, απευθυνθήκαμε στο Πολυτεχνείο Κρήτης, το οποίο έχει την ευθύνη αναλύσεων βάσει της προγραμματικής σύμβασης, να μας δώσει εάν υπάρχουν, τις εκθέσεις χημικών αναλύσεων νερού όλων των περιοχών του Δήμου Αποκορώνου, προκειμένου να πράξουμε ανάλογα.  Οι επιτόπιες αυτοψίες των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Νομού Χανίων, που πραγματοποιήθηκαν στις 2/8/2012, κατέγραψαν δυστυχώς την ίδια κατάσταση η οποία συνεχίζει να υπάρχει επί δεκάμηνο. Επανειλημμένως έχουμε αναφερθεί στο γεγονός ότι μέρος της Δημοτικής Κοινότητας Φρέ, υδρεύεται με σωλήνες αμιάντου. Επιβάλλεται η άμεση αντικατάσταση των σωλήνων λόγω της ακαταλληλότητας του υλικού και των επιβλαβών ενεργειών στον ανθρώπινο οργανισμό. " Απευθυνόμενος στον δήμαρχο κ. Μαρκάκη, ο κ. Κουκιανάκης τον κάλεσε «να αναλάβει τις ευθύνες του και να ανακοινώσει τα μέτρα στα οποία επιτέλους θα προβεί. Ρωτώ δημόσια τον δήμαρχο Αποκορώνου εάν θα συνεχίσει να τροφοδοτεί το δίκτυο ύδρευσης με πόσιμο νερό το οποίο περιέχει κολοβακτηρίδια, E- coli, στρεπτόκοκκο».

Ηπια συμπτώματα
Την ίδια στιγμή τα δεκάδες συμπτώματα που παρουσιάσθηκαν στον Στύλο και στο Πρόβαρμα ήταν ήπιας μορφής και δεν χρειάσθηκε να νοσηλευτεί κανένας κάτοικος στο Νοσοκομείο Χανίων. Σε πολλούς κατοίκους παρουσιάσθηκαν έμετοι και κοιλόπονοι, ωστόσο τα ακριβή αίτια των συμπτωμάτων τους θα φανούν από τις εργαστηριακές εξετάσεις που θα πραγματοποιήσουν τόσο η Διεύθυνση Υγείας όσο και το Πολυτεχνείο.


Kallikrates Chania:ΣΤΟΝ ΑΠΟΚΟΡΩΝΑ-Αντιπαράθεση για τα νερά
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου