ΣΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ-Απαράδεκτες συνθήκες κράτησης

Όπως δημοσιεύτηκε την 04-08-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Αθλιες συνθήκες επικρατούν σε πολλές περιπτώσεις στα κρατητήρια της Αστυνομίας σε όλη την Κρήτη. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων Χανίων - Ρεθύμνου - Ηρακλείου - Λασιθίου «στα αστυνομικά κρατητήρια φυλάσσονται πολλές φορές ή καλύτερα 'σταβλίζονται' συνήθως υπεράριθμα άτομα (ποινικοί, απελάσεις, αυτόφωρα κ.λπ.), τα οποία φρουρούνται από μικρότερο αριθμό αστυνομικών από ό,τι προβλέπεται».
Σε προχθεσινή συνάντησή τους με τον γενικό αστυνομικό διευθυντή Περιφέρειας Κρήτης, υποστράτηγο Εμμανουήλ Παραβολιδάκη, οι εκπρόσωποι των τεσσάρων Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων του νησιού, παρακάλεσαν για την παρέμβασή του, «ώστε άμεσα να εξαλειφθεί το φαινόμενο αυτό, με την παροχή δυνατότητας άρνησης παραλαβής κρατουμένων (ποινικών, διοικητικών) από Αστυνομικές Υπηρεσίες των οποίων τα κρατητήρια είναι πλήρη».

ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ
Παράλληλα, τίθενται και ζητήματα υγιεινής μετά από πρόσφατα περιστατικά εμφάνισης μολυσματικών ασθενειών στα κρατητήρια του Αστυνομικού Μεγάρου Χανίων. Οπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των Ενώσεων, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, πρότειναν να διενεργούνται απολυμάνσεις «κάθε μήνα στα αστυνομικά κρατητήρια». Οι ίδιοι τονίζουν ότι «τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας των αστυνομικών και κρατουμένων στα αστυνομικά κρατητήρια αποτελούν μείζον ζήτημα με δεδομένα τα πρόσφατα περιστατικά μολυσματικών – μεταδοτικών νοσημάτων που έλαβαν χώρα στα κρατητήρια του Αστυνομικού Μεγάρου Χανίων».
Οπως μας είπε ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Χανίων, Γιάννης Ζερβός, πριν από περίπου δύο μήνες είχε εμφανιστεί ψώρα σε ορισμένους ξένους κρατούμενους, αλλά ευτυχώς αντιμετωπίστηκε άμεσα με ιατρική παρέμβαση (νοσηλεύτηκαν στο Νοσοκομείο οι ασθενείς) και απολυμάνσεις.  

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιπλέον, κατά τη προχθεσινή συνάντηση, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των  Ενώσεων των Αστυνομικών Υπαλλήλων της Κρήτης, οι οποίοι παρέδωσαν υπόμνημα στον γενικό αστυνομικό διευθυντή, συζητήθηκαν και τα ακόλουθα προβλήματα:  
• Ενίσχυση της αστυνόμευσης «με εναέρια μέσα καθώς αυτήν την περίοδο θα συμβάλουν τα μέγιστα στην πάταξη της καλλιέργειας ινδικής κάνναβης, συνεπικουρώντας τις επίγειες δυνάμεις».
• Διασφάλιση ωραρίου εργασίας - ημερήσιας ανάπαυσης. «Το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο της καταστρατήγησης του ωραρίου εργασίας και καλέσαμε τον κ. γενικό να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εξασφαλίσει την τήρησή του».
• Οχήματα. «Σύμφωνα με το άρθρο 11 παρ. 4 του π.δ. 45/2008 που αφορά στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας του ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, ορίζεται ότι τα υπηρεσιακά οχήματα υποβάλλονται ανά διετία σε τεχνικό περιοδικό έλεγχο. Η συγκεκριμένη διάταξη δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ στην Κρήτη. Προτείναμε την άμεση εφαρμογή της».
• Κτηριακό. «Ζητήθηκε επιτέλους να λυθεί το σοβαρό αυτό πρόβλημα με το να δρομολογηθεί η κατασκευή Αστυνομικού Μεγάρου στο Ρέθυμνο».
• Πάρεργα. «Για την εξοικονόμηση αστυνομικού προσωπικού το οποίο θα μπορεί να διατεθεί στην Υπηρεσία του Πολίτη προτείναμε την παρέμβασή του κ. γενικού: α) προς τις Εισαγγελικές και Δημοτικές Αρχές αντίστοιχα προκειμένου μέρος των επιδόσεων να εκτελούνται από υπαλλήλους του Δήμου, όπως προβλέπεται από το άρθρο 155 Κ.Π.Δ. και β) Την άμεση εφαρμογή του Ν. 3731/2008 περί αναδιάρθρωση της Δημοτικής Αστυνομίας και ανάληψη των αρμοδιοτήτων που προβλέπονται από αυτήν».
• Αναδιάρθρωση Υπηρεσιών. «Η αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών της Κρήτης είναι απαραίτητη, αποτελεί για εμάς βασικό ζήτημα, στο οποίο θα επανέλθουμε με συγκεκριμένη πρόταση».
Τέλος, οι πρόεδροι των Ενώσεων, που υπογράφουν την ανακοίνωση, κ. Γιάννης Ζερβός της Ενωσης Χανίων, Μανούσος Γιανναδάκης του Ρεθύμνου, Αθανάσιος Μπαλαμούτης του Ηρακλείου και Γεώργιος Πρινιωτάκης του Λασιθίου, υπογραμμίζουν ότι η συνάντησή τους με τον κ. Παραβολιδάκη «ήταν η απαρχή κοινών δράσεων οι οποίες θα συνεχιστούν και στο μέλλον καθώς τα προβλήματα των αστυνομικών της Κρήτης είναι κοινά και σαν τέτοια οφείλουμε να τα λύσουμε».


Kallikrates Chania:ΣΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ-Απαράδεκτες συνθήκες κράτησης
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου