ΑΠΟ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ-Ψηφίσματα υπέρ δημόσιας Α.Τ.Ε.

Όπως δημοσιεύτηκε την 10-08-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Την έντονη αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας εκφράζουν με ψηφίσματά τους τα Δημοτικά Συμβούλια Χανίων και Πλατανιά.
Ειδικότερα, ψήφισμα, με το οποίο «καταδικάζει την απόφαση της κυβέρνησης να θέσει σε εκκαθάριση την Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας (Α.Τ.Ε.), μεταβιβάζοντας το υγιές ενεργητικό αυτής στην Τράπεζα Πειραιώς, εκφράζοντας παράλληλα τη συμπαράστασή του προς τους εργαζομένους στην Τράπεζα», ενέκρινε  το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, κατά την προχθεσινή συνεδρίασή του.
Το ψήφισμα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Χανίων, ήρθε προς έγκριση από την παράταξη της Δημοτικής Αρχής 'Χανιά - ο Δήμος μας Αλλάζει' και έγινε αποδεκτό από όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, πλην της παράταξης του κ. Βιρβιδάκη, που απείχε της ψηφοφορίας.
Στο κείμενο του ψηφίσματος το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων επισημαίνει ότι η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος και της κυβέρνησης «να θέσει σε εκκαθάριση την Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας (Α.Τ.Ε.), μεταβιβάζοντας το υγιές ενεργητικό αυτής στην Τράπεζα Πειραιώς» διαμορφώνει «ένα δυσμενές τοπίο για τον αγροτικό τομέα, δεδομένου ότι η Α.Τ.Ε. αποτελεί ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο, αναγνωρίζοντας όχι μόνο τις ιδιαιτερότητες της αγροτικής οικονομίας, αλλά κυρίως τη συνεισφορά των αγροτών και των Συνεταιρισμών στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων, ικανών να καλύψουν σε μεγάλο βαθμό την αυτάρκεια της χώρας σε τρόφιμα εγχώριας παραγωγής».
Στη συνέχεια επισημαίνεται ότι «δεν πρέπει να αγνοείται ότι η Α.Τ.Ε. ιδρύθηκε για να αποτελεί εργαλείο ανάπτυξης και ως τέτοιο θα έπρεπε να είναι μέρος ενός ισχυρού δημόσιου πιστωτικού πυλώνα για την ανάπτυξη της χώρας διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων της.
Για τη λήψη της παραπάνω απόφασης αγνοήθηκαν πλήρως οι προτάσεις τοπικών αγροτικών Συνεταιρισμών και οι κατά καιρούς δεσμεύσεις έναντι των επαγγελματιών αγροτών. Προκαλούνται εύλογα ερωτηματικά, αφού τόσο κατά την προεκλογική περίοδο, όσο και μετεκλογικά υπήρχαν διαβεβαιώσεις για διατήρηση και την εξυγίανση της Α.Τ.Ε., με την εξαγγελία μάλιστα της δημιουργίας ενός ισχυρού κρατικού πυλώνα για τη στήριξη του αγροτικού τομέα».
Τέλος, το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων:
• Καταδικάζει «την κυβερνητική αυτή επιλογή ζητώντας τη λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του αγροτικού τομέα της χώρας, που αποτελεί έναν από τους κύριους μοχλούς ανάπτυξης».
• Καλεί «την κυβέρνηση να εξηγήσει για πιο λόγο το υγιές μέρος της Α.Τ.Ε. δεν επελέγη να αποτελέσει μέρος ενός ισχυρού και ανταγωνιστικού πυλώνα δημοσίου συμφέροντος στο τραπεζικό σύστημα συμβάλλοντας έτσι στην αναγκαία αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας μας και στη διαφύλαξη της αγροτικής παραγωγής από την πλατιά μάζα των αγροτών».
• Εκφράζει «τη συμπαράστασή του προς τους εργαζομένους της Α.Τ.Ε., των οποίων οι θέσεις εργασίας απειλούνται και ζητά από τους αρμοδίους, την προστασία των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων της Τράπεζας».

ΤΟ Δ.Σ. ΠΛΑΤΑΝΙΑ
Εξάλλου, το Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά, κατά τη συνεδρίασή του την Τρίτη 7 Αυγούστου, κατά πλειοψηφία αποφάσισε την έκδοση ψηφίσματος, με το οποίο «εκφράζει τη συμπαράστασή του στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της Α.Τ.Ε. και του αγροτικού κόσμου, που καταγγέλλουν και τάσσονται 'κατά' της διαδικασίας 'μεταβίβασης' της Αγροτικής Τράπεζας με τον τεμαχισμό της σε 'καλή' και 'κακή' Τράπεζα και την εκχώρησή της στην Τράπεζα Πειραιώς».
Και συνεχίζει: «Μέσα σε μια νύχτα και με πλήρη αδιαφάνεια ανακλήθηκε η άδεια της Αγροτικής Τράπεζας και μεταβιβάστηκε το υγιές τμήμα αυτής, 'στέλνοντας' τα ενήμερα δάνεια, την ακίνητη περιουσία και τις καταθέσεις στην Τράπεζα Πειραιώς.
Το Δημοτικό Συμβούλιο συμπαραστέκεται στους εργαζομένους της Α.Τ.Ε., αλλά και στον αγροτικό κόσμο της χώρας, οι οποίοι διαμαρτύρονται και καταγγέλλουν:
• Το πολιτικό και οικονομικό έγκλημα σε βάρος της χώρας με τη διάλυση της Α.Τ.Ε.
• Τη 'μεταβίβαση' της Α.Τ.Ε., η οποία θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την περιουσία των αγροτών από τον ενυπόθηκο δανεισμό.
• Τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων και του δικτύου υποκαταστημάτων της Α.Τ.Ε. με συνέπεια την περαιτέρω υποβάθμιση της υπαίθρου».
Καταλήγοντας, το Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά τονίζει ότι «οι επικρατούσες οικονομικές συνθήκες επιτάσσουν τη δημιουργία τραπεζικού πυλώνα, ο οποίος θα ανταποκριθεί στις ανάγκες και στα προβλήματά του πρωτογενούς τομέα διασφαλίζοντας τις συνθήκες και τις προοπτικές για την ανάπτυξή του».

ΤΟ ΚΚΕ (μ-λ)
«Οχι» στο «ξεπούλημα» της Α.Τ.Ε. λέει και το ΚΚΕ (μ-λ) και σε χθεσινή ανακοίνωσή του τονίζει: «Ο αγώνας των εργαζομένων της Α.Τ.Ε. για να μην πειραχθεί ούτε ένα εργασιακό τους δικαίωμα, για την υπεράσπιση των σταθερών εργασιακών σχέσεων, είναι επίσης κοινός με τον αγώνα όλων των εργαζομένων ενάντια στην παλιά και στη νέα μνημονιακή βαρβαρότητα».


Kallikrates Chania:ΑΠΟ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ-Ψηφίσματα υπέρ δημόσιας Α.Τ.Ε.
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου