ΣΕ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΛΑΦΟΝΗΣΙ-Αναζήτηση λύσης για τη γεώτρηση

Όπως δημοσιεύτηκε την 14-08-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Με παρέμβαση Αρναουτάκη, μετά από πιέσεις βουλευτών, περιφερειακών συμβούλων αλλά και την απειλή για κινητοποίηση με αποκλεισμό του δρόμου που οδηγεί στο Λαφονήσι από τους παραγωγούς, αναμένεται σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ανάληψη από πλευράς Περιφέρειας Κρήτης του κόστους ολοκλήρωσης της γεώτρησης στη θέση 'Βολακιάς'.
Το συνολικό ποσό που απαιτείται μαζί με τη σύνδεση με τη ΔΕΗ πλησιάζει τα 70.000 ευρώ και για την εξασφάλισή του θα γίνει σήμερα στις 9 το πρωί σύσκεψη στην Π.Ε. Χανίων.
Χθες στο Λαφονήσι ο Δήμος Κισάμου πραγματοποίησε σύσκεψη με τον τοπικό ΤΟΕΒ και τους παραγωγούς. Απευθυνόμενος στους καλλιεργητές ο δήμαρχος κ. Γ. Μυλωνάκης τους κάλεσε να μην προχωρήσουν σε κανέναν αποκλεισμό του δρόμου καθώς «δεν θα δώσει καμία λύση, αλλά ίσα -ίσα θα κάνει χειρότερα τα πράγματα».

«ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ»
Ο κ. Μυλωνάκης είπε ότι η Αντιπεριφέρεια ανταποκρίθηκε στο αίτημα των κατοίκων και έκανε τη γεώτρηση αλλά τη σύνδεσή της με το δίκτυο άρδευσης να την αναλάβει ο τοπικός ΤΟΕΒ καθώς τόσο η Τοπική Αυτοδιοίκηση (Δήμος - Περιφέρεια) έχει υποστεί τεράστιες περικοπές και δεν έχει ούτε ευρώ στα ταμεία της ούτε το κράτος φαίνεται να ενδιαφέρετε για την επίλυση του προβλήματος.  
Απαντώντας ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ, κ. Ι. Σπερελάκης, έδειξε δημοσιεύματα, συνεντεύξεις, δελτία Τύπου στα οποία ο αντιπεριφερειάρχης κ. Βουλγαράκης δεσμευόταν να παραδώσει τη γεώτρηση τον Σεπτέμβριο του 2011. «Όλοι οι ΤΟΕΒ της χώρας με βάση το Καταστατικό τους έχουν την εκμετάλευση - διαχείριση των αρδευτικών έργων όχι την κατασκευή τους. Ο κ. Βουλγαράκης είχε δεσμευτεί ότι θα την παραδώσει, το ίδιο και ο κ. Αρναουτάκης. Και έρχεται τώρα ο κ. Βουλγαράκης λίγες ημέρες πριν φυτέψουν οι παραγωγοί να πει ότι έκανε τη γεώτρηση αλλά τη σύνδεση ας την κάνει άλλος. Γιατί δεν μας το έλεγε 5 - 6 μήνες πριν, 1 χρόνο πριν ότι δεν μπορεί να δούμε και εμείς τι θα κάνουμε;», ανέφερε ο κ. Σπερελάκης. Παίρνοντας ξανά τον λόγο ο κ. Μυλωνάκης παρατήρησε πως τα οικονομικά δεδομένα τον τελευταίο χρόνο έχουν αλλάξει πάρα πολύ και πλέον με την οικονομική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Από τη μεριά του ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για θέματα υδροάρδευσης του Δήμου Κισάμου κ. Καστανοπουλάκης υποστήριξε πως ο ΤΟΕΒ είναι ο Οργανισμός υπεύθυνος για τα αρδευτικά και αυτός θα πρέπει να αναλάβει τη σύνδεση της γεώτρησης με το αρδευτικό δίκτυο.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Στη συζήτηση ειπώθηκε επίσης ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης οι καλλιεργητές θερμοκηπίων και οι ελαιοκαλλιεργητές δεν είναι συνεπείς απέναντι στον ΤΟΕΒ στον οποίο οφείλουν 120.000 ευρώ και αυτός με τη σειρά του οφείλει 50.000 ευρώ στη ΔΕΗ, που αν δεν τα δώσει μέχρι τα τέλη του μήνα υπάρχει ο κίνδυνος διακοπής του ρεύματος και σε άλλες γεωτρήσεις! «Οι παραγωγοί δεν πληρώνουν γιατί δεν έχουν. Ξέρετε την οικονομική κατάσταση την τελευταία διετία. Ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες έχουμε όλοι χρεωθεί για να πάρουμε τα φυτά, δεν είναι περίοδος της συγκομιδής, που θα είχαμε κάποια χρήματα», ανέφερε ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Λαφονησίου κ. Α. Μαρακάκης.
«Πρέπει και οι 4 βουλευτές, όλοι οι φορείς, ο Δήμος να ασκήσουν πίεση στην Περιφέρεια να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις και σε αυτά που δεσμεύτηκε. Τα 70.000 ευρώ δεν είναι μεγάλο ποσό για την Περιφέρεια, κάθε μέρα εξαγγέλλει τέτοια μικρά έργα», είπε ο κ. Γ. Ζουρίδης, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας πως πρέπει να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας του κράτους καθώς μια γεώτρηση που κάνει το δημόσιο κοστίζει διπλάσια τιμή από ότι αν την κάνει ένας ιδιώτης για τον ευατό του, καθώς «το σύστημα λειτουργεί έτσι ώστε να επιβαρύνει με μεγαλύτερα ποσά το δημόσιο».
«Εχουμε πιέσει τον κ. Βουλγαράκη από κάθε πλευρά, μας λέει ότι δεν έχει ούτε ένα ευρώ», επανέλαβε ο κ. Μυλωνάκης, ενώ ο αντιδήμαρχος κ. Μ. Μουντάκης που συντόνιζε τη συζήτηση τόνισε πως η Αντιπεριφέρεια έκανε ό,τι μπορούσε για να προχωρήσει η γεώτρηση. Σε αυτό το σημείο ο κ. Σπερελάκης είπε ότι θα πρέπει να κλειστεί ραντεβού και να γίνει προσπάθεια επικοινωνίας με τον κ. Αρναουτάκη. Τον περιφερειάρχη κάλεσε τηλεφωνικά ο δήμαρχος Γιώργος Μυλωνάκης και μετά από συζήτηση που είχαν   τελικά συμφωνήθηκε η σημερινή σύσκεψη στα γραφεία της Π.Ε. Χανίων και σύμφωνα με πληροφορίες των 'Χ.Ν.' αναμένεται πρωτοβουλία του περιφερειάρχη για να εξασφαλιστούν τα 70.000 ευρώ κα να λυθεί το όλο ζήτημα. Σημειώνεται ότι στην περιοχή του Λαφονησίου υπάρχουν περίπου 800 στρέμματα θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Μάλιστα η Ομάδα Παραγωγών έχει ενταχθεί και σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα προώθησης κηπευτικών σε Ελλάδα, Πολωνία, Βουλγαρία με φορέα υλοποίησης -και όχι μελέτης του προγράμματος όπως εκ παραδρομής αναφέρθηκε στο χθεσινό μας φύλλο- την εταιρεία Novacert.

Κ. ΚΟΥΚΟΥΡΑΚΗΣ
«Η Περιφέρεια να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της»
«...Μέσα από αλλεπάλληλες συσκέψεις, υπήρξαν δεσμεύσεις από την Περιφέρεια και τον Δήμο για τη χρηματοδότηση ενός ολοκληρωμένου έργου άρδευσης, το οποίο θα έλυνε τα προβλήματα άρδευσης. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις η γεώτρηση, έστω και καθυστερημένα, χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης και υλοποιήθηκε το μεγαλύτερο τμήμα του έργου. Αιφνιδίως, λίγες ημέρες πριν τη νέα καλλιεργητική περίοδο, που οι ανάγκες νερού θα είναι αυξημένες, με έγγραφο η Αντιπεριφέρεια δηλώνει ότι αδυνατεί να βρει 50000 ευρώ για να υλοποιηθεί το υπόλοιπο του έργου. Εχουμε την άποψη ότι άμεσα η Αντιπεριφέρεια και ο Δήμος θα πρέπει να λύσουν το πρόβλημα της χρηματοδότησης - ολοκλήρωση του έργου και για τον επιπλέον λόγο ότι το αναγκαίο ποσό είναι κυριολεκτικά ελάχιστο σε σχέση με τη σοβαρότητα του θέματος», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο  συνδυασμός του κ. Κ. Κουκουράκη. Παράλληλα, ο κ. Κουκουράκης σε επιστολή του προς τον δήμαρχο Κισάμου κ. Γ. Μυλωνάκη αναφέρει πως «πληροφορηθήκαμε από την εφημερίδα 'Χανιώτικα νέα' ότι ο Δήμος καλεί σήμερα (σ.σ. χθες) στις 11 το πρωί σε σύσκεψη τους φορείς για το σοβαρό αυτό θέμα της άρδευσης της περιοχής Χρυσοσκαλίτισσας - Λιβαδίων. Κύριε δήμαρχε, διαμαρτυρόμαστε εντονότατα για την απαξίωση από μέρους σας των θεσμών και των θεσμικών προσώπων με τη μη ενημέρωση και πρόσκληση των δημοτικών συμβούλων στη σοβαρή αυτή σύσκεψη. Δυστυχώς, το φαινόμενο αυτό συμβαίνει συχνά, δεν τιμά κανέναν και ελπίζω να το αντιληφθείτε και να αλλάξετε τακτική». Ο κ. Κουκουράκης ζητάει, τέλος, το θέμα του Λαφονησίου να συζητηθεί στο Δ.Σ. της Πέμπτης.


Kallikrates Chania:ΣΕ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΛΑΦΟΝΗΣΙ-Αναζήτηση λύσης για τη γεώτρηση
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου