ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΧΡΟΝΙΑ-Στον “αέρα” η μεταφορά των μαθητών

Όπως δημοσιεύτηκε την 25-08-2012 στο www.haniotika-nea.gr

» Σε οικονομικό αδιέξοδο οι Δήμοι
» Επισημάνσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά
Σε σοβαρό οικονομικό αδιέξοδο έχουν περιέλθει οι Δήμοι με συνέπεια να βρίσκονται στον 'αέρα' κρίσιμα ζητήματα, όπως η μεταφορά των μαθητών, αφού όχι μόνο δεν τους έχουν δοθεί οι πόροι που χρειάζονται, αλλά οι περικοπές στην τακτική επιχορήγηση αγγίζουν πλέον το 70%. Τα οικονομικά των Δήμων αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στη διευρυμένη έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 30 Αυγούστου, ενώ μία ημέρα νωρίτερα το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Στο μεταξύ, το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών, αλλά και τα οικονομικά, θα συζητηθούν σε συνεδρίαση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κρήτης (Π.Ε.Δ.Κ.), που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 27 Αυγούστου, στις 11 το πρωί, στο Ηράκλειο, με πολλούς δημάρχους να τάσσονται υπέρ των δυναμικών κινητοποιήσεων προκειμένου η κυβέρνηση να κατανοήσει το πρόβλημα που έχει προκαλέσει η υποχρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης.
    
Ο ΔΗΜΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ
Τα παραπάνω προβλήματα αναδείχθηκαν κατά τη χθεσινή έκταση συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πλατανιά, το οποίο συγκλήθηκε έπειτα από την κήρυξη ως άγονου του διαγωνισμού για τη μεταφορά των μαθητών.
Ο δήμαρχος, Γιάννης Μαλανδράκης, αναφερόμενος στην οικονομική δυσπραγία του Δήμου, τόνισε ότι οι περικοπές στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.), από 30% που ήταν τον Ιούλιο, έχουν φτάσει σήμερα στο 70% και πρόσθεσε ότι πλέον ο Δήμος αδυνατεί να καλύψει από την τακτική μηνιαία επιχορήγηση ανάγκες όπως η μισθοδοσία, τα Ασφαλιστικά Ταμεία κ.λπ. «Αν δεν βρεθούν πόροι στη συνάντηση της Αθήνας, οι Δήμοι πάνε για κατάρρευση», είπε χαρακτηριστικά, ενώ τάχθηκε επίσης υπέρ του «προειδοποιητικού» κλεισίματος των Δήμων τις ημέρες που θα συνεδριάζει η Κ.Ε.Δ.Ε., υπογραμμίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί να αποτελέσει μέσο πίεσης απέναντι στην κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά δε το θέμα της μεταφοράς των μαθητών, που μετά την κήρυξη ως άγονου του διαγωνισμού περνά στη φάση της «ανάθεσης με διαπραγμάτευση», ο κ. Μαλανδράκης εξέφρασε την απαισιοδοξία του τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει θετικά και τόνισε ότι η μόνη λύση που μπορεί να δοθεί είναι να αναλάβει κεντρικά η Περιφέρεια Κρήτης το συγκεκριμένο έργο.
Να σημειώσουμε επίσης ότι, όπως αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανάδοχος του έργου, τότε οι Δήμοι υποχρεούνται σύμφωνα με τον νόμο να επιδοτήσουν τους γονείς των μαθητών για να πραγματοποιούν αυτοί τη μεταφορά των παιδιών τους. Ωστόσο, ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι αδύνατον να υλοποιηθεί καθώς οι Δήμοι δεν έχουν τη δυνατότητα να επιδοτήσουν οικονομικά τις οικογένειες των μαθητών, ενώ παράλληλα τίθενται και θέματα ασφάλειας.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αιχμηρές προς την κεντρική εξουσία ήταν και οι χθεσινές τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης για το θέμα της μεταφοράς των μαθητών.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Γιάννης Κασελάκης, έκανε λόγο για «κακόγουστο σίριαλ», επιρρίπτοντας,  ωστόσο, ευθύνες και προς τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης καθώς «θα έπρεπε να είχαν δει το θέμα νωρίτερα».
Ο κ. Κασελάκης υποστήριξε επίσης ότι δεν υπάρχει ομοφωνία σε ό,τι αφορά τη στάση των Δήμων πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, αφού, όπως είπε, ορισμένοι Δήμοι έχουν τη δυνατότητα και δέχονται να αναλάβουν το συγκεκριμένο έργο.
Παράλληλα, τάχθηκε κατά της μετακύλισης του κόστους στους γονείς (όπως και οι άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι), αλλά και της μεταφοράς με ιδιωτικά οχήματα καθώς, όπως είπε, εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των παιδιών.
Επίσης, ήταν αρνητικός με το κλείσιμο του Δήμου, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να «πληρώσουν» οι δημότες τη διαμαρτυρία και αντιπρότεινε οι δημοτικοί σύμβουλοι να «κατασκηνώσουν» έξω από το Δημαρχείο.
Ως «αντισυνταγματική» χαρακτήρισε τη μεταφορά της αρμοδιότητας της μεταφοράς των μαθητών στους Ο.Τ.Α. χωρίς την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Γιώργος Αγοραστάκης, τονίζοντας ότι «θα έπρεπε με αγωνιστικό τρόπο να είχαμε αποτρέψει αυτή την κατάσταση».
Ο κ. Αγοραστάκης άφησε επίσης αιχμές κατά της Κ.Ε.Δ.Ε. για έλλειψη διεκδικητικότητας και πρότεινε δυναμικές κινητοποιήσεις στη λογική ότι «αν η κυβέρνηση δεν δώσει τα χρήματα που χρειάζονται, δεν θα συνεχίσουμε να ασκούμε τα αυτοδιοικητικά καθήκοντα».
Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Μανούσος Βολάνης επεσήμανε ότι «ο Δήμος θα πρέπει να διεκδικήσει τα χρήματα που δικαιούται» και ότι «θα πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν».
Να σημειώσουμε τέλος ότι το έργο της μεταφοράς των μαθητών για την επερχόμενη σχολική σεζόν στον Δήμο Πλατανιά έχει εκτιμώμενο προϋπολογισμό 444.000 ευρώ και περιλαμβάνει συνολικά 94 δρομολόγια.              


Kallikrates Chania:ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΧΡΟΝΙΑ-Στον “αέρα” η μεταφορά των μαθητών
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου